Премиерите на Полша и Словакия откриха днес в местността Страхочина

...
Премиерите на Полша и Словакия откриха днес в местността Страхочина
Коментари Харесай

Нов газопровод между Полша и Словакия влиза в експлоатация

Премиерите на Полша и Словакия откриха през днешния ден в местността Страхочина нов газопровод, свързващ двете страни, заяви полското издание " Мъни ". Общата дължина на оборудването е над 165 километра, от които 61,3 километра са на полска територия и 106 километра - на словашка.

Интерконекторът сред Полша и Словакия е двупосочен газопровод с високо налягане, който свързва газовия възел от полската национална система в Страхочина със словашкия възел " Велке Капушани " на границата с Украйна. Там минава и газопроводът " Братство " - едно от трасетата за експорт на съветски газ към Запада през Украйна.

Полският министър председател Матеуш Моравецки съобщи, че газопроводът сред Полша и Словакия е доказателство, че връзките Север-Юг могат да укрепят сигурността сред двете страни.

" Този газопровод е и огромна инвестиция на самодейността " Три морета ", която по този метод обезпечава сигурността си ", добави той.

Моравецки благодари на словашкия си сътрудник Едуард Хегер за персоналната му ангажираност за създаване на сигурност, основаваща се на системата Север-Юг.

" Не сгрешихме по отношение на желанията на Русия. Предупредихме Германия за огромните рискове на съветското газово изнудване, с което се сблъскваме през днешния ден. Осъществихме съответни дейности против съветските закани ", акцентира полският министър председател.

Говорителят на полското държавно управление Пьотър Мюлер съобщи през днешния ден, че новият газопровод е значим детайл от коридора Север-Юг и една от основните енергийни вложения в района, която ще укрепи суровинната сигурност на Полша и Словакия.

Газопроводът ще разреши преноса на 5,7 милиарда кубични метра газ към Полша и 4,7 милиарда кубични метра към Словакия, означи Пьотър Мюлер.

Според Европейска комисия планът е получил европейско финансиране в размер на над 100 милиона евро (40 на 100 от капиталовите разходи).
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР