Премиерът Бойко Борисов за поред път представя концепцията си за

...
Премиерът Бойко Борисов за поред път представя концепцията си за
Коментари Харесай

Продава се хъб

Премиерът Бойко Борисов за подред път показва концепцията си за газов хъб

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Минава, природният газ минава

За да се транзитира газ през България, е значимо да има кой да го купува
8 юни 2018
Европейска комисия предизвестява България да не разчита единствено на съветски газ

Брюксел поддържа концепцията за газов хъб, само че желае в него да се търгува газ от разнообразни източници
31 май 2018
След визитата в Русия, хъбът " Балкан " още е мираж

Дори да се обезпечат доставки на природен газ не е ясно какво ще вършим с него, по какъв начин ще го транспортираме и на кого ще го продаваме
31 май 2018
" Дяволът " в детайлите на Путин: Първо желаеме гаранции от България или Европейски Съюз
от Дневник,30 май 2018
Борисов ще желае от Путин газ от " Турски поток " за газовия хъб " Балкан "
от Дневник,30 май 2018
Борисов може да разгласи през днешния ден подготвеност България да се свърже с " Турски поток "
от Дневник,30 май 2018 " Концепцията за газовия хъб в България ще бъде подготвена до края на юли ", сподели тази седмица в Брюксел заместник-министърът на енергетиката Жечко Станков. Той дружно с изпълнителния шеф на българския газов систематичен оператор " Булгартрансгаз " Владимир Малинов и депутатите от ГЕРБ Александър Ненков и Валентин Николов показаха в Генерална дирекция " Енергетика " на Европейската комисия междинното изследване на опциите за създаване на газов хъб в България (т.е. платформа, на която другите снабдители и консуматори на газ да търгуват) . През септември може да се проведат и договаряния с вложители, добави Станков.
Засега концепцията за газовия хъб е стигнала единствено до обзор на възможните благоприятни условия за входни точки (13) и изходни точки (11), по които да се движат потоците в българската газопреносна мрежа, и кардинален бизнес модел. Изследването също е оценило капацитета за повишаване на търсенето на газ в страните от Европейския съюз, направило е кардиналния бизнес модел, само че към момента е надалеч от действителен бизнес проект.
Инвеститори или приватизация?
Въпреки че концепцията на хъба е към момента в зародишен етап – към този момент не е ясно даже дали главният газов снабдител на България " Газпром " ще резервира преноса през България, дали би желал да търгува газа си на българската платформа, нито пък някой е изразявал формален интерес да купува на нея, Клаус–Дитер Борхард, шефът на дирекция " Вътрешен пазар " на Генерална дирекция " Енергетика ", беше въодушевен. " Виждам голям капацитет за частни вложители и заинтригувани консуматори да купуват газ ", сподели той след срещите си с българските представители.

" Хъбът е отворен за всички вложители ", пък добави Малинов.

Борхард очерта необятен кръг вероятни вложители – пенсионни и други институционални фондове, поддръжка от " Фонда Юнкер " (т.е. предоставяне на гаранции за частни инвеститори). Неясната идея на хъба изисква по-скоро стратегически или рискови вложители, до момента в който обрисуваният профил е на вложители, които търсят бизнеси със постоянни и предвидими доходи. Такъв е държавната " Булгартрансгаз ", която има обезпечени доходи до най-малко 2030 година (особено в случай че " Газпром " резервира равнището на пренос през България) и заради тази причина към този момент десетилетия е дойната крава на българската енергетика.

Самият Малинов загатна, че 50% от чешкия газов систематичен оператор са притежавани от общинския пенсионен фонд на канадския град Онтарио. Другата половина са благосъстоятелност на капиталовото звено на застрахователния колос Allianz.

Всъщност към този момент две години Европейската комисия упорства за приватизация на контролния пакет от " Булгартрансгаз ". Изискването беше сложено като част от изискванията България да се размине с санкцията, която виси над нея след следствието на Европейска комисия, в което се откри, че Българският енергиен холдинг и двете му газови сдружения са попречили други компании да получат достъп до газовата инфраструктура на страната. " Булгартрансгаз " и " Булгаргаз " твърдяха, че не могат да позволен трети страни да употребяват директните им потенциали в България и Румъния поради договорите им с " Газпром ".

Правителството обаче се отхвърли от приватизацията, като през 2016 година министър председателят Бойко Борисов даже съобщи, че е подготвен да заплати санкцията, само че не и да продава на безценица газовата мрежа на страната. В този миг това евентуално беше по този начин. След като " Газпром " разгласи през 2014 година, че ще измести преноса на газ към Турция от българската мрежа към " Турски поток ", цената на българското сдружение внезапно се намали за възможните вложители.В изтеклия план за решение на Генерална дирекция " Конкуренция " санкцията за България се дефинира на 330 млн. евро, само че с поемането на избрани задължения тя може да бъде свита и до 110 млн евро. В началото на годината Народното събрание гласоподава резолюция, с която не разрешава държавното управление да упълномощи БЕХ да признае виновност и по този начин санкцията да се свие до 70 млн. евро.

Според едната версия Европейска комисия не бърза с налагането на санкцията, с цел да не се случи това по време на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Според друга Брюксел и София към момента договарят. По-важното е, че на фона на завършилото без санкция следствие против " Газпром " би изглеждало необичайно България да бъде санкционирана за условия по договорите й с съветската компания. Със сигурност Европейска комисия, която от дълго време не има вяра на обещанията на българското държавно управление за дерегулация на пазара и свободна конкуренция, може да бъде стимулирана за по-лека глоба с явен проект за продажба на " Булгатрансгаз ".АкцентПреговорите за хъба " Балкан " може да повлияят и на антимонополното следствие на Европейската комисия против БЕХ. Ако бъдещият хъб поеме част от активите на " Булгатрансгаз " и в него влязат задгранични вложители, това на процедура ще значи приватизация на част от мрежата на сдружението. По-важното обаче е, че в случай че в България се одобри газът да се търгува на отворена платформа, " Булгатрансгаз " и " Булгаргаз " няма да могат да манипулират пазара – най-важната рецензия на Европейска комисия. Европейска комисия от дълго време упорства страните членки да основат повече конкуренция на пазарите, в това число посредством нови търговски платформи. Подобно нещо към този момент се случва на електрическа енергия пазар, където поделенията на БЕХ имат обвързване да продават част от производството си на самостоятелната българска енергийна борса. Как ще го бъде хъба " Говорихме за вероятни доставки на газ от Азербайджан, Съединени американски щати и, несъмнено, Русия ", посочи Станков във вторник. (Газопроводът ТАНАП от Азербайджан беше публично открит тази седмица в Турция (вижте графиката). Според Станков заинтригуваност към хъба са показали и доста страни от Централна и Източна Европа като Словения и Хърватия. Хърватия обаче сега построява терминал за полутечен газ, като по-скоро търси пазар за него. Силата на българския хъб била цените – с 12% по-евтини на входа и изхода на газовата мрежа (т.е. възнаграждение правото да се употребява капацитет) и с 28% по-ниски за транспорт на газ през българската мрежа по отношение на междинните цени на европейските пазари.

Тези цени обаче надали са задоволителна причина за търговия на пазар, който, заради ниската консумация в страната мъчно може да бъде ликвиден. Именно заради същата причина молове се строят в огромните градове, а в дребните - смесени магазини. Борхард акцентира, че хъбът е комерсиална платформа, която няма да обслужва единствено България, само че и целия район. Досега обаче нито Гърция, нито Турция са проявявали необикновен интерес.

В момента " Булгаргаз " фактически получава на ниска цена газ от " Газпром ", т.е. може да продава дребни количества на трети пазари, само че не го прави. Ако има платформа, на която държавната компания наложително би трябвало да предлага газа си, могат да се появят и купувачи. Но към този момент това биха били по-скоро спорадични количества. Например по време на тестванията предходната година за виртуална търговия на газ по този начин и не се осъществя същинска договорка.

Ниските цени в действителност са мощен мотив за транспорт на газ през България, нещо, което явно се предлага на " Газпром ". Засега е ясно, че съветската компания желае да обърне потока на преноса вместо от Украйна през Румъния и България, той да стане от Турция, през България към Румъния и Сърбия. Това освен ще й помогне в стратегическата й цел да заобиколи Украйна, само че и ще избегне възможни правосъдни каузи с " Булгатрансгаз ", с която има контракти за транспорт до 2030 година Но даже и това да се случи, за държавната компания в най-хубавия случай смяната ще бъде игра с нулев резултат, в случай че не се намерят други компании, които желаят да придвижват газ през България.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР