Премиерът Бойко Борисов обяви, че правителството ще предложи актуализация на

...
Премиерът Бойко Борисов обяви, че правителството ще предложи актуализация на
Коментари Харесай

Правителството подготвя актуализация на бюджета заради изтребителите

Премиерът Бойко Борисов разгласи, че държавното управление ще предложи актуализация на държавния бюджет, в случай че се стигне до подписване на контракт със Съединени американски щати за пазаруването на осем изтребителя F-16 Block 70.

"Министерството на защитата получи офертата от Съединени американски щати, разискват я, водят финални договаряния. Тъй като тези пари ги няма в бюджета, стигнем ли до сключване на контракта, ще актуализираме бюджета и ще се дадат пари от запаса ", изясни министър-председателят пред публицисти в Брюксел. В четвъртък Борисов подмятна, че Вашингтон ни предлага техниката за сумата от 2.2 милиарда лв.. Сега той посочи, че договарянията "вървели " сред 2 милиарда и 2.2 милиарда лв..

Позицията на премиера идва на фона на информацията, че точно поради договорката Министерството на финансите емитира две излъчвания ДЦК – 10.5 и 20-годишни облигации от по 200 млн. лв.. Всъщност общият размер нов дълг, който страната пое от вътрешния пазар, е 300.6 млн. лв..

В началото на седмицата американското посолство в София заяви, че е внесло проектодоговор за договорката, само че не назова сумата по нея. Стойността ѝ отсъстваше и от известието на Министерството на защитата. Остава провесен и въпросът дали страната ни ще заплати за изтребителите разсрочено или вкупом.

По време на петъчния парламентарен надзор вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов заяви, че другата седмица у нас идва делегация от Съединени американски щати за завършване на договарянията за закупуване на F-16. След това проектодоговорът би трябвало да бъде утвърден от Министерския съвет и препоръчан за ратификация в Народното събрание.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР