Премахване на класно-урочната система. Промяна на държавните образователни стандарти, на

...
Премахване на класно-урочната система. Промяна на държавните образователни стандарти, на
Коментари Харесай

Иновациите в училище не са просто нови технологии

Премахване на класно-урочната система. Промяна на държавните просветителни стандарти, на образователните стратегии и изключително на формата на изпитите и матурите по посока на оценяване на уменията, а не знанията на учениците. Повече независимост за учителите, само че против съответна подготовка. Въвеждане на новаторски способи на преподаване. Учениците да учат посредством прекарвания и групови задания, да имат повече междупредметни връзки, да преглеждат действителни проблеми в класните стаи и да се учат сами да търсят решенията за тях. Да се подчертава върху емоционално-психологическото им положение и придобиването на така наречен " меки умения " (комуникативност, работа в екип и др.). И, несъмнено, повече средства и модерни технологии за системата на образованието.

Някои от тези хрумвания звучат до болежка познати, други - като мечти за нашата учебна система. Така обаче си показват модерното обучение учители, шефове, академични преподаватели, работодатели, които неотдавна обсъждаха тази тематика на интернационален конгрес, проведен от Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет (ФНОИ). Форумът формулира оферти за това по какъв начин да се улесни въвеждането на нововъведенията и да се насърчи творчеството - в детската градина, началното и междинното учебно заведение. Участниците в този спор акцентират, че изведените рекомендации не целят да омаловажават постигнатия прогрес в просветителната система, а по-скоро да очертаят благоприятни условия за цялостна промяна на образованието в посока да се отговори на провокациите на световната среда. 

 

Детска градина

 

Основната компликация, която учителите дефинират във връзка с нововъведенията в детските градини, е неналичието на опцията за основаване на детски градини с такъв статут. Според тях би трябвало да се разработят индикатори и критерии за основаване на новаторски забавачки, както и да се планува в допълнение финансиране за такива. Разбира се, значително съгласно тях следва да се направи и във връзка с педагогическата работа - увеличение на педагогическия личен състав, вложение в подготовка на педагозите, подготовка на непедагогическия личен състав, подготовка на родителите и включването им като доброволци и обмяна на опит и обезпечаване на методическа поддръжка на новаторските учители. В поддръжка на новаторските детски градини са и резултатите от изследване, направено от преподаватели и студенти от ФНОИ и " Маркет линкс " - 81% от родителите, чиито деца посещават новаторска забавачка, споделят, че учителите следват темпото, ползите и потребностите на децата им, 77% - че на децата им се предлага нова и друга обучителна среда с естествени и разрастващи материали, а 69% - че учителите работят по друг метод. 81% от родителите считат, че децата им имат по-добри умения за другарство, 73% - че се построяват като самостоятелни персони, а 61% - че имат по-добри умения за работа в екип. 

Начално учебно заведение

 

Иновациите сред първи и четвърти клас би трябвало да са подбудени преди всичко от потребностите на децата в начална учебна възраст и това, което би задържало и повишило мотивацията им за учене, считат от работната група. Наблюденията на учители и специалисти са, че част от тези потребности досега не са зачетени в задоволителна степен. Затова и молят всички, включени в процеса на начално обучение, да зачитат потребностите на децата - от игра, придвижване, интензивно учене, обвързвано с на практика действия, развиване на меките умения, вземане предвид с самостоятелния жанр и ритъм на учене на всяко дете. За да останат децата любознателни, те се нуждаят и от изобретателни и стимулирани педагози, считат учителите. Затова акцентират потребността от промяна на преподаването в посока на интензивно учене и използване на повече обстановки на учене посредством правене и повече разрастващи обстановки отвън класната стая. Стимулиране на творчеството на учителите и на поддръжката им от шефовете посредством повече методически образования по тематиката, посредством съществуване на помощник-учители във всеки клас, понижаване на административните отговорности, гратис предоставяни просветителни игри и финансови хонорари са част от ограниченията, които съгласно педагози са нужни за модернизиране на началното обучение.

Сред другите набелязани рекомендации са още: въвеждане на адаптационен интервал при започване на всяка образователна година, който да е олекотен откъм образователно наличие и през който да се акцентира на развиване на обществените умения и креативните заложби на дребните ученици; присъединяване на учениците при формулиране на разпоредбите в учебно заведение и в класната стая, както и при обмисляне на образователните цели и учебните дейности; обезпечаване в начална учебна възраст на време за свободна игра и придвижване, което да се равнява на времето за проведени действия при целодневна форма на образование, обезпечаване във всяко учебно заведение на логопед, психолог, ресурсен учител; създаване на образователни принадлежности и методически управления за работа с деца със специфични потребности и деца с друг от българския майчин език, които учат в общообразователните училища; грижа за развиване на уменията за работа в екип на учителите и за попречване на професионалното прегаряне (тийм билдинги, психическа подкрепа).

 

Основно и приблизително обучение

Тук учителите се сплотиха към мнението, че би трябвало да се провежда социална полемика, отдадена на измененията в образованието. Според тях настоящата нормативна рамка лимитира инициативността и творчеството. " Въпреки свободата, която настоящият закон дава, към момента доминира императивът на всички равнища. На процедура концепцията за " независимост " не се усеща и осъществя в нито една област - образователна документи, държавни просветителни стандарти, организация на образователния развой, провеждането му отвън територията на учебното заведение и други ", споделят учители, шефове и специалисти. Всичко това съгласно тях постанова нуждата да се работи за превъзмогване на несъразмерната формализация и консерватизма, както и за изцяло огъвкавяване на процесите, за облекчение на нормативната уредба и заложените в нея условия, стандарти, правила, регулации и други Да се основат и закрепят нормативно условия изобретателният и новаторски преподавател да бъде поощряван, включително посредством финансови тласъци, вместо работата му ненужно и в допълнение да се затормозява от процедури и правила, изискващи основаването на голословно количество документи, както и да се реформират и преструктурират държавни просветителни стандарти, както и изпитите от националното външно оценяване в посока от генериране и оценка на университетски познания към насърчаване и оценка на компетентности, са други от предложенията на работната група.

Относно възстановяване на взаимоотношението сред бизнеса и просветителните институции те са на мнение, че са нужни повече визити на учениците и осъществяване на образователни часове на място в разнообразни бизнеси, образуване на на практика образования в компании за възпитаници и за учители, осъществяване на взаимни планове сред бизнеса и учебните заведения за образованието да се приближава до действителността на пазара на труда, поощряване на бизнеса да влага в просветителни планове за по-добра среда за образование, отваряне на вратите на учебните заведения за визити от бизнеса с посетител лектори, създаване на система за комбинирано преподаване в класната стая, съчетаваща опита на представители и доброволци от бизнеса с експертизата на преподавателите и други

Основните старания в образователния развой съгласно тях следва да се насочат в две посоки - целевите познания и умения да се развиват през предприемаческото и сериозно мислене и да се сложи акцент върху развиването на меките умения, в това число на принадлежности за тяхното премерване. За да стане това, преди всичко се изисква трансформиране на класно-урочната система в посока на това да отпадне като цяло, като се схване система за работата в дребни групи. И още рекомендации - да се засилва и приоритизира потреблението на: планово основания метод, дейни способи, игровизация, работа върху действителни на практика проблеми, с фокус върху създаване на меки умения и сериозно мислене, поощряване на учениците сами да формулират и вземат решение проблеми, да се употребяват междупредметните връзки и други За задачата съгласно участниците следва да се увеличи потреблението на избрани предмети, които понастоящем са със статут на " маргинализирани ", като интегративни, да вземем за пример - изобразително изкуство, както и да се увеличи вниманието върху прочувствения и психологическия статус и развиване на учениците, включително и тяхната прочувствена просветеност.

 

ГЛОБАЛНИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА

Българското учебно заведение сега натъртва основно на знанията, само че в случай че желае да задържи и стимулира така и така намаляващите си възпитаници, ще би трябвало да се научи и да образува умения. Едно от главните провокации пред образованието в бъдеще ще е точно да отговори на потребностите на работодателите, които от ден на ден търсят фрагменти с така наречен " меки умения ". Такива са уменията за работа в екип, за решение на проблеми, за ръководство на спорове, за създаване на доверие, съдействие, водачество, ръководство на времето и други - все неща, които не се преподават целенасочено в учебно заведение. Все по-голяма известност набират и трите " К " -та - креативност, връзка, колаборация и сериозно мислене. Умението за учене от дълго време към този момент е осмислено като по-важно от добитите тесни познания по съответни предмети. Специалистите непрекъснато повтарят, че автоматизацията и навлизането на новите технологии ще доведат до основаването на нови работни места, немислими до момента. Затова и цифровата просветеност, съчетана с творчеството, ще е измежду решаващите фактори за триумф. Те ще са изключително нужни и за така наречен gig economy - стопанска система, в която повече хора работят като самонаети, а не работещи към дадени организации, които пък ще наемат спорадично, и то единствено за избрани планове външни експерти.

 

КАКВА Е ЦЕЛТА НА ОБРАЗОВАНИЕТО?

 

Грег Ботрил, създател на  " Може ли да отида и да играя? ":

Целта на образованието съгласно мен е да се прибавя към това, което аз назовавам: " облик на децата ", вместо да се унищожава. Вярвам, че децата са родени любопитни, изобретателни, с готовност да схванат света към себе си, само че посредством личното си мислене. И образованието би трябвало, вместо да лишава от любознанието и творчеството, да ги подкрепя. Т.е. да дава опция на децата да са част от образованието. Би трябвало да се прави с децата, а не върху децата.

 

Том Хобсън, преподавател, създател на блога " Учителят Том ":

За мен главната цел на образованието е да имаме положителни жители. Не е образование за специалност, както множеството от ръководещите, наподобява, мислят. За мен положителният жител, изключително в демократичното общество, има сериозно и независимо мислене, задава доста въпроси, слага под въпрос престижите, пази личните си вярвания, без да основава спорове. Добрите жители знаят, че способстват в обществото с доста повече от печеленето на пари. Те способстват в политически, в културен проект, като членове на общностите. Тъжно е, че като погледнем в нашите общества, множеството от ръководещите ни, наподобява, си мислят, че единствената причина за образованието е хората да си намерят работа. А уменията, нужни, с цел да си сполучлив в работна среда, в доста връзки са противоположни на уменията, нужни, с цел да си добър жител.

 

Питър Грей, откривател в Бостънския университет, създател на " Свободата да учиш ":

Образованието е ученето на тези неща, каквито и да са те, които ти оказват помощ да живееш логичен, засищащ и работлив живот. Важните неща за научаване ще са разнообразни за всеки човек. Не можем да намерим универсално за всички определение на образованието. То ще е друго за другите хора. Не можем да предвидим за един човек какво ще е значимо за неговия логичен живот. Хората би трябвало да имат свободата да открият какво харесват и желаят да вършат, както и да правят тези действия и да учат, както е уместно за тях, и да им оказваме помощ, в случай че това е допустимо.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР