Прелъстителната френска Ривиера, която приютява някои от най-бляскавите и скандални

...
Прелъстителната френска Ривиера, която приютява някои от най-бляскавите и скандални
Коментари Харесай

Истинската Коко Шанел - сред лукса на френската Ривиера

Прелъстителната френска Ривиера, която приютява някои от най-бляскавите и скандални персони от международния хайлайф в слънчевите си обятия през 30-те години на предишния век, се разпростира в цялото си омагьосване в зашеметяващата историческа хроника „ Ривиерата на Шанел: Живот, обич и битка за оцеляване на Лазурния бряг (1930 – 1944) “ от английската документалистка Ан де Кърси.

Книгата, която към този момент може да бъде открита и на български език в превод на Зорница Русева, наблюдава историята на завладяващия свят на Лазурния бряг – от неземния разкош до ужаса от надвисналата Втора международна война.

В центъра на всичко това е стилната икона Коко Шанел, чието луксозно имение „ Ла Пауза “ се трансформира в притегателно място за международния хайлайф. Родена в последна беднотия, тя се изкачва, малко по малко и мъж по мъж, до върха на триумфа, на който се извисява в този момент. А в нейния облик са заключени блясъкът и противоречивостта на цяла една ера.

Опирайки се на многочислени проучвания, в „ Ривиерата на Шанел “ Ан де Кърси разказва обаятелното притегляне на Лазурния бряг – тази омайваща, обляна в слънце крайбрежна линия, фамозна с разюзданите си развлечения, която става ентусиазъм за литературни шедьоври като „ Нежна е нощта “ на Фицджералд и леговище за ярки персони като херцога и херцогинята на Уиндзор, Салвадор Дали, Съмърсет Моъм, Олдъс Хъксли, Уинстън Чърчил, Пабло Пикасо, Ерих Мария Ремарк и доста други.



В книгата си английската писателка не пропуща и тъмните секрети, измените, свадите, хазарта и опиатите, които са ловко прикрити под блестящия воал на лудите празненства, първокласните яхти и големите имения.

Но този извънредно привлекателен свят е прекомерно покрай разрухата. Макар и френската Ривиера да отнася жителите си надалеч от вълненията, които тресат останалата част от Европа, сянката на войната безмилостно застига и нейните слънчеви крайбрежия.

В смразяващи елементи „ Ривиерата на Шанел “ разказва по какъв начин за броени месеци Франция се предава на германците и шумните купони и нощите в
казината отстъпват място на ужасите на Холокоста, концлагерите и разселването на хиляди фамилии по време на Втората международна война.

А погледнат през призмата на войната, обликът на Коко Шанел също става надалеч по-многопластов и оспорван. Освен невероятните ѝ достижения и метода, по който трансформира стилния свят и известната просвета, Ан де Кърси обръща внимание и на антисемитските ѝ възгледи, на съдействието ѝ с нацисткия режим и по едно и също време с това – със Съпротивата.

Силна и въздействаща, впечатляваща в дълбочината си и вещия си нюх към детайла, „ Ривиерата на Шанел “ е доста повече от история за клюките от живота на богатите и известните по време на златната епоха на брега на Франция през XX век.

С удивителен обсег и задълбочени изследвания Ан де Кърси построява комплициран и ослепителен етюд на една турбулентна ера, след която светът в никакъв случай не е същият.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР