Основният проблем е качеството на работната сила, тоест уменията и

...
Основният проблем е качеството на работната сила, тоест уменията и
Коментари Харесай

Експерти: Пазарът на труда все повече е в стагнация

Основният проблем е качеството на работната мощ, т.е. уменията и компетенцията на работещия. У нас от ден на ден се следи трайна безработица - 140 000 индивида, а в това време има хора, които са с висше обучение, само че работят като таксиметров водач, да вземем за пример. Така доцент доктор Щерьо Ножаров - стопански консултант към Българската стопанска камара, разяснява в ефира на " Добро утро, Европа " проблемите, свързани с пазара на труда, както и квалификацията на българите.

" Качеството на работната мощ е директно обвързвано с производителствеността на труда ", уточни той.

От своя страна Любослав Костов от КНСБ, съобщи, че " ролята на синдикатите и груповото договаряне ще нараства, само че преди всичко за нас са приходите ". " Производителствеността на труда е значима, значимо е по какъв начин я мерим ", добави той. По мнението му заплатите в България са прекомерно ниски.

" Разликата в цените и разликата в продуктивността на труда значително не могат да обяснят аргументирано разликата в заплатите. Пазарът на труда стагнира ", добави Костов.

Двамата считат, че разликата във възнагражденията при частния и публични бранш, се дължи на слабото изсветляване на частния бранш.


Целия диалог във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР