Прекратяването на мониторинга от страна на ЕС върху гръцките държавни

...
Прекратяването на мониторинга от страна на ЕС върху гръцките държавни
Коментари Харесай

КРАЙ: Гръцките финанси от днес не са обект на засилен мониторинг от страна на ЕС

Прекратяването на мониторинга от страна на Европейски Съюз върху гръцките държавни разноски след 12 години е " исторически ден ", съобщи през днешния ден министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис, представен от в. " Катимерини ".

" 20 август 2022 година е исторически ден за Гърция и за всички гърци: Нашата страна излиза от рамката на Европейски Съюз за засилено наблюдаване ", сподели той във видеообръщение.

" Сега страната може да чака нов, чист небосвод... небосвод на развиване, единение и разцвет за всички ", добави Мицотакис.

Според премиера стъпката поставя завършек на " един 12-годишен цикъл, донесъл болежка на жителите ". Той добави, че меморандумите са наложили " непоносими налози и понижаване на заплатите и пенсиите, банкови инспекции и ипотекиране на обществени активи, намаление на качеството на националната защита, публичното обучение и опазване на здравето, както и маргинализиране на позицията на Гърция в Европа и света ".

По думите на Мицотакис редица " рани ", които са се отворили в обществото по време на 12-годишното наблюдаване, към този момент принадлежат на предишното.

Европейската комисия, която управлява бюджетите на 27-те страни - членки на Европейски Съюз, съобщи в сряда, че ще приключи програмата си за " засилено наблюдаване " на 20 август, като означи, че " Гърция е изпълнила по-голямата част от политическите задължения ", поети пред сътрудниците си от еврозоната.

Наблюдението от европейските институции ще продължи до 2059 година, т.е. до момента в който страната изплати 75 на 100 от получените по меморандумите заеми. Страната обаче ще премине към стадий на елементарен следпрограмен мониторинг, а оценка на хода на стопанската система ще се прави на всеки шест месеца, посочи АНА-МПА, представена от Българска телеграфна агенция.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР