Прекарваме една трета от живота си в леглото, но въпреки

...
Прекарваме една трета от живота си в леглото, но въпреки
Коментари Харесай

Коя е най-добрата поза за сън

Прекарваме една трета от живота си в леглото, само че все пак множеството от нас даже не се замислят за позите, в които прекарваме това време. А би трябвало, споделят специалистите, тъй като някои от тях могат съществено да застрашат здравето ни.

Свити на една страна спят 54% от хората, 38% избират да лежат по тил, до момента в който 7% обичат да спят по стомах, написа РТС.

След като свикнем с позата и я наложим като обичана, не мислим доста за нея. Експертите обаче показват, че освен качеството на съня, само че и здравето ни зависи от позицията, в която спим.

Колко елементарно дишаме ще зависи от това по какъв начин лежим, какъв брой въздух поемаме и респективно, какъв брой О2 ще доближи до най-отдалечените кафези на нашия организъм.

Въпреки че се смята за най-хубавият вид, сънят по тил може да провокира хъркане или да повлияе на появяването на обструктивна апнея, защото гравитацията в този случай не оказва помощ на белите дробове. Ето за какво, в случай че имате такива здравословни проблеми, най-добре е да спите на една страна.

За да облекчите бедрата си, спете с възглавница сред коленете. С възрастта става все по-трудно да се наспите добре, изключително в случай че имате проблеми с гърба. На някои може да се помогне със особено направени матраци. Докато обаче не се вземе поради позата, в която сте най-често през нощта, облекчение няма да пристигна.

Проблемите с гръбначния дирек изискват той да бъде в вярната позиция по време на няколкочасов сън. Това значи, че е най-добре да спите по тил с възглавница, която е тънка, с цел да следва естествените извивки на гръбначния дирек.

За възглавница, която придържа брадичката ви до гърдите не може да става и дума.

Сънят по стомах обаче се смята за най-лошата позиция, защото тази поза натоварва както врата, по този начин и долната част на гърба, а също така натискате белите дробове, причинявайки най-вече вреди. Ситуацията се утежнява в допълнение, в случай че изнесете коляното настрана и по този метод увеличите натиска върху лумбалната част на гръбначния дирек.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР