Преговорите за съставяне на мнозинство в парламента няма да дадат

...
Преговорите за съставяне на мнозинство в парламента няма да дадат
Коментари Харесай

НОМЕРЪТ не мина: Отиваме на нови предсрочни избори за 50-о Народно събрание

Преговорите за сформиране на болшинство в Народното събрание няма да дадат резултат и е доста по-вероятно във втората половина на юли да гласуваме за състав на 50-ото Народно заседание, с две думи – играта свърши, разясниха импровизирано пред “Труд news ” участници в диалозите сред ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ.

Политически наблюдаващи към този момент не виждат късмет за сформиране на постоянен кабинет с третия мандат, а ПП-ДБ изпаднаха в изолираност откакто провалиха договарянията за държавно управление с първата политическа мощ. ГЕРБ-СДС към този момент неведнъж заявиха, че държавно управление в границите на този парламент би трябвало да бъде подкрепено от всички партии. Такъв кабинет, даже с времеви небосвод, е неосъществим да се случи поради деструктивната роля на “Промяната ”, разясниха анализатори.

И дадоха образец с следващото изказване на съпредседателя на Политическа партия Кирил Петков, който и през вчерашния ден продължи да упорства ГЕРБ-СДС да поддържат оферти от ПП-ДБ кабинет, а в противоположен случай разновидността е да се върви на избори. Петков изясни във фейсбук, че “ГЕРБ могат да поддържат това държавно управление и да управляват осъществяването на програмата му през Народното събрание ” или “да предпочетат избори ”.

“В тази група (ПП-ДБ, б. р), която се опитва да направи кула от карти, т. е. държавно ръководство, има един психично болен, който минава и бута картите. И като мине, ние отиваме на избори ”, илюстрира държанието на коалиция “Промяната ” Делян Добрев от изпълнителната комисия на ГЕРБ. Добрев изрази страдание, че от Демократична България са влезнали в безсмислена коалиция с Политическа партия и изрази подозрение, че е вероятен формат на кабинет с поддръжката на Българска социалистическа партия. “Ако Корнелия Нинова каже, че не е съгласна с нещо, да вземем за образец Украйна – ще отдръпва поддръжка от държавното управление ”, даде образец Добрев. И изрази опасения от нови предварителни избори.

“Ако този парламент се провали, ще е поради ПП-ДБ. Държавата потегля към заличаване ”, съобщи сътрудника му и някогашен външен зам.-министър Георг Георгиев.

Реклама

На фона на безплодните диалози за сформиране на постоянно държавно управление, съвсем месец след началото на 49-ото Народно заседание в Народното събрание не са образувани и непрекъснатите комисии.

На Председателки съвет през вчерашния ден е решено въпреки всичко през днешния ден съставите да бъдат гласувани, само че комисиите ще работят без определени управления – ръководител и заместници. Това се случва за пръв път в новата история на Народното събрание, признаха депутати с дълголетен опит. До в този момент ръководителите на комисии са се избирали още в първите дни на Народното събрание, без да има основни диспути или неразбирателства сред политическите сили.

Всяка една от политическите сили ще предложи своите представители в обособената комисия, без обаче да бъде гласуван състав на управлението. Комисията може да бъде свикана във всеки един миг от ръководителя на Народното събрание ”, описа “нововъведението ” в парламентарната процедура водачът на “Възраждане ” Костадин Костадинов.

Той посочи, че билo решенo в краен случай  да се създадат единствено четири комисии – бюджетна, здравна, обществена и правна, с цел да може да се разиска обстановката с бюджета на страната.

Депутати разясниха пред “Труд news ”, че освен това състояние с вид за доста евентуални предварителни избори, по-реалистично е още веднъж с решение на Народното събрание да се удължи действието на миналогодишния бюджет.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР