Предупреждавайки, че Афганистан е изправен пред задълбочаваща се бедност, като

...
Предупреждавайки, че Афганистан е изправен пред задълбочаваща се бедност, като
Коментари Харесай

Шест милиона афганистанци са изложени на риск да гладуват

Предупреждавайки, че Афганистан е изправен пред задълбочаваща се беднотия, като 6 милиона души са изложени на риск да гладуват, зам.-генералният секретар на Организация на обединените нации по филантропичните въпроси Мартин Грифитс прикани донорите да възстановят финансирането на икономическото развиване и неотложно да обезпечат 770 милиона $, с цел да оказват помощ на афганистанците да преживеят зимата, до момента в който Съединени американски щати спорят с Русия кой би трябвало да даде парите, съобщи Асошиейтед прес.

Грифитс сподели пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, че Афганистан е изправен пред голям брой рецесии – филантропична, икономическа, климатична, финансова и рецесия, обвързвана с глада.

Конфликти, беднотия, климатични земетресения и продоволствена неустановеност „ от дълго време са тъжна действителност “ в Афганистан, акцентира Грифитс, само че посочи, че това, което прави актуалната обстановка „ толкоз сериозна “ е прекъсването на широкомащабната помощ за развиване откогато талибаните завзеха властта преди една година.

Повече от половината от популацията на Афганистан – към 24 милиона души, се нуждае от помощ, а близо 19 милиона са изправени пред остри равнища на продоволствена неустановеност, сподели Грифитс. „ Тревожим се “, че числата скоро ще станат по-лоши, тъй като студеното време през зимата ще докара до внезапен скок във към този момент високите цени на горивата и храните.

Зам.-генералният секретар на Организация на обединените нации сподели, че незабавно се търсят 614 милиона $ за подготовка за зимата, като с тях ще се ремонтират и подобрят места за заслон и ще бъдат обезпечени топли облекла и одеяла. Други 154 милиона са нужни за храна и други доставки, преди неприятното време да прекъсне достъпа до някои региони.

Грифитс сподели, че талибаните „ не разполагат с бюджет, който да влагат в личното си бъдеще “ и е ясно „ че би трябвало да стартира някаква поддръжка за развиване “.

Тъй като над 70 на 100 от афганистанците живеят в селски региони, Грифитс предизвести, че в случай че селското стопанство и отглеждането на животни не бъдат предпазени, на риск ще бъдат изложени животът на хиляди хора и поминъкът им, а опцията на страната да създава храна ще бъде застрашена.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР