Предстоящото решение дали да бъде определено веществото като възможен причинител

...
Предстоящото решение дали да бъде определено веществото като възможен причинител
Коментари Харесай

Как аспартам стигна до прага на обявяване, че може да предизвика рак

Предстоящото решение дали да бъде несъмнено веществото като вероятен извършител на рак идва след години на напън от страна на водеща потребителска група в Съединените щати и шепа учени по ракови заболявание, които се надяват да разрешат траялия десетилетия по отношение на сигурността на този всеобщо употребен подсладител.

" Ройтерс " заяви предишния месец, че отделът за проучване на рака към Световната здравна организация (СЗО), прочут като Международната организация за проучване на рака (IARC), е бил подготвен да направи тази декларация на 14 юли, съгласно два източника, осведомени с процеса.

Определението " допустимо канцерогенно за хората " ще даде тласък за финансиране на по-строги проучвания по въпроса за сигурността, споделят специалисти по токсикология и рак. " Не виждам по какъв начин без по-добре проектирани изследвания можем да създадем каквито и да било изводи по този въпрос ", сподели Анди Смит, професор в отдела по токсикология на Медицинския съвет за проучвания (MRC) в университета в Кеймбридж.

Смит сподели, че регулаторите по света може също по този начин да преразгледат данните след решението на IARC и идния обзор от различен комитет на СЗО.
Аспартамът е един от най-широко употребяваните подсладители в света, който се появява в артикули от диетичната кока-кола на Coca-Cola до дъвките Extra без захар на Mars, само че се повдигнаха въпроси по отношение на неговата сигурност скоро откакто преди четири десетилетия здравните регулатори на Съединени американски щати за първи път утвърдиха използването му. Регулаторите по целия свят са постановили, че аспартамът е безвреден за консумация в границите на избрани граници.

" От 1981 година, когато продуктът получи публично утвърждение, има продължаващи несъгласия ", сподели Питър Лури, президент на основания в Съединени американски щати Център за просвета в публичен интерес (CSPI). " От доста години настояваме за обзор от страна на IARC. "

Отделна рекомендация по отношение на равнищата на безвредна консумация също се чака в петък от Съвместния Експертен комитет по питателните добавки (JECFA) на Световната огорганизация по издръжка и земеделие и СЗО.

Нови свидетелства

IARC за първи път сподели, че аспартамът е със " междинен приоритет " за обзор през 2008 година Той беше номиниран още веднъж през 2014 година от CSPI, сподели Лури, с поддръжката на някогашния върховен чиновник на IARC Джеймс Хъф и консултанта Рон Мелник - и двамата специалисти по рак, които преди работеха в Националния здравен институт на Съединени американски щати.

След номинацията през 2014 година аспартамът получи " висок приоритет " от IARC " заради необятното му потребление, продължаващата угриженост по отношение на неговия канцерогенен капацитет и скорошни отчети за позитивни резултати от изследвания за канцерогенност при животни ", написа в документи, оповестени тогава от организацията.

Но до 2022 година не бяха подхванати никакви дейности, откакто аспартамът още веднъж беше номиниран за обзор от CSPI и Мелник през 2019 година

" Има голям брой проучвания, извършени върху аспартама, които в огромна степен демонстрират, че той е доста безвреден и няма канцерогенна мощ ", сподели доктор Самуел Коен, професор по онкология в Медицинския център на Университета в Небраска, който учи подсладителите от десетилетия, взел участие е в редица експертни групи и съветван за промишлеността.

Организации от и промишлеността споделиха, че прегледът от JECFA е по-голям миг, до момента в който прегледът от IARC може да " подведе потребителите ".
IARC отхвърли да разяснява неналичието на дейности във връзка с аспартама повече от десетилетие. Агенцията актуализира листата си с цели на всеки пет години и нормално разисква доста - само че не всички - от веществата във всеки обособен избран интервал. Някои детайли са преразгледани: кафето, да вземем за пример, беше посочено като вероятен канцероген през 90-те години на предишния век, само че беше извадено от листата през 2016 година

Изследователският орган съобщи, че " нови доказателства " са наложили прегледа на аспартама, без да дава детайлности. Експертите показват изследвания от 2000 година насам, които алармират за евентуален риск при животните и хората като евентуални аргументи да се задействат експертите в IARC. Никой обаче не е безапелационен при доказването на връзка с рака.

" Това е значимо - има нови данни от нови изследвания ", сподели Милстоун. Освен това аспартамът е просто най-широко употребяваната добавка на планетата. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР