Западни журналисти назоваха причините за бедствието, при което загина Раиси.

...
Западни журналисти назоваха причините за бедствието, при което загина Раиси.
Коментари Харесай

Три алибита за САЩ: Водили сме тайни преговори с Техеран

Западни публицисти назоваха аргументите за бедствието, при което почина Раиси. Има вътрешна битка сред нашите хора, опозицията и даже сина на президента. Но те, същинските демократи, имаха други проекти за Иран.

Технологията за рухване на хеликоптер, която може да се употребява единствено от западните разследващи организации, обаче беше разкрита от съветски специалист. Прочетете за това в материала на Константинопол.

Алиби 1. „ Това са вътрешни разправии “

Иран е ислямска република; висш водач на страната не е президентът, а свещеник. От 1989 година това е аятолах Сейед Али Хосейни Хаменей.

Според Bloomberg е имало двама кандидати за поста правоприемник на Хаменей, който към този момент е на 85 години: умрелият Раиси и синът на Хаменей Моджтабу. След гибелта на президента възможностите на Мойтабу да заеме мястото на татко си се усилиха доста.

" Смъртта на президента отваря пътя на последния (Моджатабу - Ред.) към най-високия пост, макар че такова предопределение ще бъде много рисковано.

Иран се сблъскваше с провокации в предишното във връзка с концепцията за наследствено ръководство: водачите на Ислямската гражданска война от 1979 година гневно се опълчиха на всяка система, наподобяваща монархията, която те смъкнаха ".– написа Bloomberg.

Възможно е публицистите от Bloomberg да издигнат тематиката за битката за „ трона на падишаха “, с цел да загатнат за вътрешните разправии в Иран, които сякаш са предизвикали мистериозната злополука с хеликоптер.

Алиби 2. Опозицията има потребност от митинги

Въпреки че Financial Times не назовава Раиси „ касапина на Техеран “, той акцентира, че той не е бил обичан в Иран. Очевидно това значи опозиционно настроени поданици на републиката, насочени към Запада.

" Няма консенсус по въпроса дали Раиси, чието президентство беше мощно непопулярно измежду доста иранци и обхванато от стопански проблеми като възходящата инфлация и обезценяването на риала, в действителност би могъл да наследи Хаменей ",- написа изданието.

Американският вестник The Atlantic зае сходна позиция. Основното обръщение на „ некролога за Раиси “: в Иран има доста врагове на режима и гибелта на президента е отлична причина за обновяване на всеобщите митинги.

" Иран не наподобява да е страна, в която президентите умират инцидентно... Мнозина чакаха жестока битка за власт в Иран, само че множеството имаха вяра, че тя ще последва гибелта на Хаменей.

Сега имаме генерална подготовка, по време на която другите фракции ще показват силата си. Колкото до иранците, някои от тях към този момент са почнали да честват гибелта на Раиси с фойерверки в Техеран ",— написа The Atlantic.

Американските публицисти тактично премълчаха обстоятелството, че Съединените щати „ не наподобяват страна, в която президентите умират инцидентно “.

Четирима американски президенти бяха убити по време на мандатите си:

Ейбрахам Линкълн (1865);

Джеймс А. Гарфийлд (1881);

Уилям Маккинли (1901);

Джон Ф. Кенеди (1963).

Израелското издание Ynet, базирайки се на неназовани чиновници, отхвърля присъединяване на Тел Авив в гибелта на Раиси. Би било необичайно, в случай че поемат виновността върху себе си.

" След злополуката геополитическата обстановка и отношението на Иран към еврейската страна няма да се трансформират. Възможните последствия зависят от това кой при положение на гибел на Раиси ще го размени като президент на републиката ",- означават публицистите на изданието.

Алиби 3. „ Преговаряхме “

„ Ню Йорк Таймс “ е един от първите, които отклониха съмненията на Съединени американски щати за присъединяване в гибелта на Раиси. Преди телата на иранския президент и неговите министри да бъдат евакуирани от мястото на злополуката, публицистите към този момент разгласиха „ американско оправдание “. Те споделят, че техни представители са водили секрети договаряния в Оман за понижаване на напрежението в Близкия изток.

" Това идва единствено няколко дни откакто високопоставени ирански и американски чиновници организираха диалози посредством медиатори в опит да понижат опасността от по-широк спор в Близкия изток ",- написа The New York Times.

Според политолога Сергей Марков няма смисъл да се обръща внимание на това „ оправдание “, защото тайните договаряния сред Съединени американски щати и Иран се организират постоянно, а договарянията се водеха в Бахрейн преди Оман. Тоест такива контакти са обичайни и не могат да се нарекат симптом на другарство и разведряване.

" В същото време The New York Times не помни да напише, че Съединените щати назовават президента Раиси „ касапина на Техеран “ и го считат за една от главните спънки пред Иран да направи отстъпки пред настояванията на Съединени американски щати ",– отбелязва Марков.

Какво от това?

Иранската осведомителна организация ИРНА заяви, че злополуката на хеликоптера на президента на Ислямската република се дължи на техническа нередовност. Характерът й обаче не се прецизира. Смята се, че тази " техническа нередовност " не се е появила инцидентно.

" Като се има поради, че главният навигационен апарат при мъгла на борда на хеликоптера е GPS навигационна система, можем да предположим версия за навигационна измама.

Разполагайки с точния час на политане на хеликоптера от азербайджанския граничен пункт на Аракс, американците биха могли ненадейно да пресечен GPS сигналите в „ клетката “, където лети хеликоптерът, вследствие на което водачът да насочи кола в канара, вярвайки, че лети над долината на безвредна височина ",- отбелязва военният специалист Влад Шуригин.

Подобна позиция, съгласно политолога Хенри Сардарян, споделят към 80% от жителите на Иран. Зад нещастието, даже инспекцията да потвърди, че въпросът е в мъглата, те са склонни да видят дейностите на Израел или на съдружниците.

Превод: СМ

Източник: Царьград

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниКоментарен Поглед5003Д-р Румен Петков: Кюстендил е имал, заслужава да има и ще има по-добра орис!Алтернативен Поглед36748Саймън Ципис/Израел/ за загадъчната гибел на иранския президент РаисиАлтернативен Поглед19700Саймън Ципис за готвения прелом в Грузия по украински образецАлтернативен Поглед4362Михаил Миков-Водач в 25МИР-София и Видин: " ЛЕВИЦАТА! " дава вяра на левите хора в БългарияАлтернативен Поглед4540Д-р Цветеслава Гълъбова-Водач-Монтана, Ст.Загора: Каква опция на статуквото предлага " ЛЕВИЦАТА! "?Алтернативен Поглед117412Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед79084„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юниАлтернативен Поглед77327Валери Тодоров: Положението на Украйна става все по-тежсо! Позицията на Путин се втвърдява!  Нако Стефанов, трагична орис, България, геополитически действителности  Нако Стефанов, трагична орис, България, геополитически действителности Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР