Предстоящите мачове на националния отбор на България срещу Катар и

...
Предстоящите мачове на националния отбор на България срещу Катар и
Коментари Харесай

Ясен Петров е използвал 43 футболисти в националния отбор

Предстоящите мачове на националния тим на България против Катар и Хърватия ще отбележат края на интервала на опити за селекционера Ясен Петров. След тези два дуела през юни стартира битката в Лигата на нациите, където е сложена ясна цел - първо място в групата в конкуренцията на Грузия, Северна Македония и Гибралтар.

Напук на непрекъснатите изказвания, които се ширят в пространството, че изборът на Ясен Петров е извънредно стеснен, броят на игралите за България под негово управление опровергава това. Досега те са цели 43 футболисти. След двете инспекции в Близкия Изток евентуално ще станат 46. Свой дебют с националната фланелка в задаващите се два мача съвсем несъмнено ще създадат вратарят на Черно море Иван Дюлгеров, бранителят на Арда - Алекс Петков, както и левият бек на Локомотив (София) - Мики Орачев.

Единственият, който игра във всичките 13 мача при Ясен Петров, е халфът на ЦСКА 1948 Ивайло Чочев. Като брой минути обаче с най-вече е Кирил Десподов, който е прокиснал на терена 855 минути. Най-малко доверие пък е получил Мартин Райнов - едвам три минути, като с изключение на него още четирима играчи са взели присъединяване единствено в един дуел - десните бекове Едисон Йорданов и Страхил Попов, както и вратарите Светослав Вуцов и Мартин Луков.

Именно постът под рамката бе този, на който Ясен Петров извъртя най-вече хора - цели седем. Освен двамата упоменати, селекционерът даде късмет за изява още на Даниел Наумов, Георги Георгиев, Пламен Илиев, Николай Михайлов и Иван Караджов. Ако погледнем в по-далечна вероятност може да се предвижда, че с оглед възрастта и качествата си, с най-големи шансове да бъдат първи избор са Даниел Наумов и Светослав Вуцов.

От бранителите, а и на всички постове, като цяло най-сериозен е дефицитът на леви бекове. Реално разполагаме единствено с двама - Антон Недялков и Димитър Велковски. Беше викан и Петър Занев, само че той игра при загубата от Швейцария на " Васил Левски " с 1:3 като един от тримата централни бранители.

От по-офанзивните играчи като непоклатими наподобяват Кирил Десподов и Тодор Неделев. Първият е номер 1 при Ясен Петров по асистенции - три, а Тодор Неделев е с най-вече голове - също три.

var width = window.innerWidth || document.documentElement.clientWidth || document.body.clientWidth; window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot(`/401112551/m.fakti_post_2`, [[728, 90], [300, 100], [660, 250], [750, 200], [336, 280], [300, 250], [320, 50], [600, 250], [300, 600], [300, 75], [320, 100], [750, 300]], `div-gpt-ad-1646992589137-0`).addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); }); googletag.cmd.push(function() { googletag.display(`div-gpt-ad-1646992589137-0`); });

Ако погледнем междинната възраст на тима при Ясен Петров би трябвало да отбележим, че той стартира от доста висока кота - 29,3 години в дебюта му. Това бе упоменатата международна подготовка с Швейцария. В последния мач от цикъла, който отново беше в страната на часовниците и шоколадите тимът ни беше с към две години и половина по-млад. С най-млад състав бяхме в контролата против международния първенец Франция с 0:3 - 25,5 години, а на трето място по младост бе съставът, с който постигнахме и най-престижния си резултат. Става дума за ремито 1:1 с европейския първенец Италия във Флоренция. Тогава нашият тим бе със междинна възраст 26,3 години.

С тези 46 играчи, до колкото ще набъбне броя в Катар, Ясен Петров се изравни с Любослав Пенев. Ел Голеадор също употребява толкоз по време на своя престой като народен селекционер. Съществената разлика е, че Пенев води България съвсем три години, до момента в който Ясен едвам в този момент прекрачва във втората. Пенев записа общо 24 срещи отпред на България, до момента в който Джанини едвам е преполовил тази численост.

Така или другояче обаче сегашният селекционер може с чиста съвест да каже, че е опитал съвсем всичко и е дал късмет на оптимално необятен кръг хора. Сега остава да отсее най-достойните, с които да успее да завоюва първото място в Лигата на нациите, което е изцяло действителна цел пред тима.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР