Предстоящата предизборна кампания ще е под надслов геополитика, цени и

...
Предстоящата предизборна кампания ще е под надслов геополитика, цени и
Коментари Харесай

Първан Симеонов: Нямаме право да се изненадваме от нищо на 2 октомври

Предстоящата предизборна акция ще е под надпис геополитика, цени и поддържане духа на митингите от преди две години.

Колкото по-голяма е заплахата от мраз и мрачевина през зимата, толкоз по-голяма е опцията политиците да помислят трезво.

Център-лявото става все по-мрежово и все по-малко монолитно пространство.

Това съобщи политологът доктор Първан Симеонов.

С него беседваме за идния старт на предизборната акция,

разграничителните линии сред партиите

и опциите за разрешаването на политическата рецесия.

„ Основните послания на политическите партии на идните избори ще бъдат свързани с джоба и с геополитиката. Част от българските политически партии от години избират да се нареждат точно по геополитически вектори “, сподели политологът.

Той напомни, че по традиция главното разделяне в българското общество е „ консервативно и източно против прогресивно и западно “ и евентуално това ще бъде акцент и в тази акция. „ Генерално двете съществени политически сили – ГЕРБ и „ Продължаваме промяната “, могат да развият антагонистичка акция между тях, сходна на яркото опълчване сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия преди време, в което двете взаимно отрицаващи се партии ненапълно взаимно се активизираха, сочейки се една друга. Или най-малко концепцията на Политическа партия ще е такава – да активизират мощни анти-ГЕРБ настроения, с цел да поддържа жив духа на 2020 година “, предвижда Симеонов.

Доказателства за това не липсват през последните дни в риториката сред двете партии.

„ Освен геополитиката и цените, ще го има и посланието от 2020 година, което в действителност беше и прототипът на Политическа партия, а точно посланието против модела „ ГЕРБ “ или „ ГЕРБ и Движение за права и свободи “, добави той.

Дали връщането към опълчването от 2020 година няма да навреди на сформирането на бъдещо съдружно ръководство сред партии, изповядващи евроатлантическа ориентировка, това ще се мисли след вота.

„ Тогава, първо, според от конфигурацията, която се получила, евентуално ще се мислят и тематики, по които би могло да се образува болшинство. И както ясно долавяте, тук въпросът няма да е една или друга партия, а ще е една или друга персона. Струва ми се, че разнообразни обединения по терена биха били съгласни на разнообразни типове съдействия, само че огромният въпрос ще бъде въпросът за персоналната орис на хора като Бойко Борисов, той пък отвърна с въпроси за персоналната орис на хора като Кирил Петков и Асен Василев, и така нататък Но всичко това ще има своята значимост след изборите. До изборите ще има позициониране по-скоро в тези три тематики, по които си говорихме, пък след това ще му мислим “, счита Симеонов.

Той не изключва партиите въпреки всичко да

надмогнат егото си

и да съумеят да се схванат за ръководство.

„ Има една парадоксална обстановка, в която съществуването на заплаха е късмет тя да бъде избегната, или осъзнаването на заплахата. Колкото по-голяма е заплахата от мраз и мрачевина през зимата, толкоз по-голяма е опцията политиците трезво да преценяват риска и да оставят на назад във времето партийния нарцисизъм, а и персоналния си нарцисизъм, и да търсят някакви формули. Но не е дребна и опцията такива формули да не се намерят и да се отиде и на нови избори “, съобщи политологът.

Според него политиците в България живеят със съзнанието за сериозна евентуална заплаха за есенно-зимния интервал: „ И аз персонално имам вяра, че имат пътища един към различен, които могат да извървят или дори могат да произведат известно мъжество “.

По отношение на вероятното обединяване сред „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “, което не се състоя, Първан Симеонов счита, че тук няма вярно или неверно решение.

„ По-скоро това беше въпрос на политическо позициониране. По всичко проличава, че Политическа партия са решили да се нареждат още веднъж малко по-центристки. Те бяха отишли доста на Запад на фона на всеобщия български усет, който е по-скоро Център-Изток, само че меко Център-Изток, без крайности. Въобще българското всеобщо схващане няма особени крайности в нито една от посоките. Сега Политическа партия сякаш малко се връщат в центъра, осъзнавайки, че въпреки всичко се разграничават от Демократична България и че Демократична България е по-скоро групировка на крилото, тя е по-скоро нишова групировка, и влизайки в тяхната ниша, Политическа партия сякаш губят евентуални гласове в центъра “, съобщи политологът.

Той напомни, че точно подобен вид гласове бяха предпочели Политическа партия на последните избори. „ Вярно е, те изгубиха доста такива евентуални гласове, само че евентуално ще създадат всичко допустимо да задържат част от тях или даже да си върнат част от тях. Така, че двете обединения имат шанса, тъй като към момента имат относително друг профил, не доста друг, само че въпреки всичко ненапълно друг, те ще опитат по-пълно да оползотворят това център-дясно пространство, където Политическа партия ще играе по-скоро център, а Демократична България по-скоро дясно. С цялата конвенционалност на тези понятия в България, отново го споделям “, съобщи Първан Симеонов.

Политическа партия в последните дни зазвучаха малко по-меко по тематиката „ Газпром “, за разлика от Демократична България, които по този метод получават по-свободна ниша да играят главната си карта, а точно критичността към Русия.

„ По този метод двете партии в действителност си вършат услуга, тъй като Политическа партия си разрешава по-присъщото си центристко говорене, до момента в който Демократична България може по-спокойно, без да влиза в диаметралност с Политическа партия, да играе своята съществена карта – критичността към Русия. Така, че тяхната вяра е, разпределяйки си по този начин територията, да съумеят да завършат с по-добър резултат, който да им обезпечи след това варианти “, добави политологът.

Това няма да е елементарно, тъй като

ГЕРБ сега е в по-изгодната позиция да подлага на критика

„ Това е сладостта на опозиционната роля – ГЕРБ може да подлага на критика досегашното ръководство от заран до вечер, то е в отбранителна позиция. Затова най-важното за Политическа партия е, тъй като те имат гласоподавателите, само че те не са толкоз доста мобилизирани, както на тях им се желае, да активизират своите гласоподаватели. Те не са изгубили гласоподаватели, просто имат демобилизирани гласоподаватели. И тук шансът на Политическа партия е точно да измисли сюжет за готовност “, съобщи Първан Симеонов.

Той счита, че ГЕРБ има за решение казуса с политическата изолираност. В този смисъл разширение на въздействието е значимо.

„ Може да реализират известно връщане на въздействие измежду по-широки публични пластове, въпреки и неголямо, само че по-важното е след това в Народното събрание кой би желал да работи с тях. И тук, отново споделям, ще се повдигне въпросът за Борисов, въпреки че Борисов се е отдръпнал и така нататък Най-вероятно ще се повдигне въпросът да се отдръпва още. Това е основният въпрос за ГЕРБ, не толкоз електоралната им тежест. Тя почти към този момент е на една предвидима големина. ГЕРБ от дълго време се трансформира във групировка с твърда поддръжка. Тя от дълго време не е като някаква необятна социална мрежа, по-скоро една много монолитна конструкция. По-важен е въпросът по какъв начин тази сплотеност не значи изолираност. Това е значимият въпрос за тях – дали ще съумеят да отворят порти, а не дали ще бъдат по-големи. Разбира се, това зависи от изборния резултат. Ако ГЕРБ завоюва безапелационно изборите, това може да направи много по-убедителна тяхната позиция, която слушам и през днешния ден от Тома Биков. Те споделят „ въпросите на страната няма по какъв начин да се вземат решение без нас “, съобщи Първан Симеонов.

Той уточни, че център-лявото е пространство, което става все по-мрежово и все по-малко монолитно.

„ Погрешно разсъждават тези, които считат, че бъдещето продължава да принадлежи на монолитните монополни структури. Бъдещето принадлежи на мрежите. И това е една от стратегически неточности съгласно мен на Българска социалистическа партия, че другояче вярно интензифицираха наличието на партията, направиха я по-гъвкава, по-мобилна, по-реактивна, по-енергична, само че някак си всичко това направи по този начин, че групировката в един миг пропусна да отваря порти. И все се оказва по този начин, че към лявото или ляво-консервативното в България, и дребното ляво-либерално, което има, са доста огромно мрежово пространство оттатък Българска социалистическа партия “, съобщи политологът.

Според него неспособността на Българска социалистическа партия да види това като късмет, фактът, че го планува като заплаха, е спънка в това пространство. Тук по натурален път в това пространство малко по малко като съществена фигура стартира да се обрисува Румен Радев, тъй като сякаш през него могат да звучат разнообразни гласове. Гласове като интелектуалното ляво на Крум Зарков. Консервативно-лявото на военни среди и хора на сигурността, и така нататък, което е обичайно мощно показано в България.

„ Тоест, някак си се получава един конгломерат в това пространство, което ние условно назоваваме ляво. На фона на това пространство Българска социалистическа партия сякаш продължава да счита, че имат монопола. Не ми се коства, че е към този момент по този начин, и в този ред на мисли, тук ще завоюва всеки, който има малко по-свежо лъчение. Генерално за това пространство, ми се коства, че ще дава отговор Румен Радев и е доста любопитно по какъв начин ще текат връзките му с Корнелия Нинова, като тук виждаме, че те са много интензивни и спорни “, сподели Първан Симеонов.

Той счита, че с най-голямо любознание би трябвало да се гледа какво ще стане със Стефан Янев, който също апропо усеща, че в лявото има вакуум и заприказва ляво, въпреки че преди време говореше по-скоро дясно, т.е. той е на път да поправи една може би неточност на позициониране първоначално.

Традиционно любопитни ще бъдат плановете „ Янев “, „ Трифонов “ и, несъмнено, „ Костадинов ”

„ С любознание би трябвало да се гледа и какво става при Слави Трифонов, тъй като той е много ослепителен в своето държание, в това време не претърпява най-хубавите си политически времена. И при двете обединения не можем да кажем какви са изгледите им да бъдат в Народното събрание. Има една друга групировка – там в действителност ще е най-интересно, тя е на „ Възраждане “, които получават много шансове, направиха и значително неточности. Основната им неточност е, че разрешиха прекомерно да бъде пакетиран техният облик с облика на ГЕРБ и Движение за права и свободи. И за това сякаш „ Възраждане “ през лятото някъде бяха спрели своето повишаване, в този момент обаче при възможна осезаема заплаха от обедняване през есента, това нормално върви с радикализация на обществата, „ Възраждане “ получават нови шансове. Но там ще е загадка, тъй като там ще има скрити вотове, така че в случай че ще гледаме за любопитни места по терена ”, сподели Първанов.

Друго, което би трябвало да следим, е интензивността.

„ Активността може да ни изненада и прелестно, и неприятно, тъй като не сме следили такава обстановка изобщо. Ситуация, в която има четири следващи избора в границите на две години, че и повече – имаше президентски избори, не сме следили, така че нямаме право да се изненадваме от нищо, да го кажем по този начин “, заключи Първан Симеонов. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР