Предстои създаването на университетски алианс, в който Община Пловдив ще

...
Предстои създаването на университетски алианс, в който Община Пловдив ще
Коментари Харесай

Университетски алианс ще има в Пловдив

Предстои основаването на академични алианс, в който Община Пловдив ще има водеща роля. Това оповестиха от пресцентъра на общината след срещата на кмета Здравко Димитров с ректори и ръководители на всички пловдивски университети. Предложението идва от тяхна страна.

Според кметът тази среща е трябвало да се състои още преди епидемията. "Исках да чуя от всеки един от вас какви са цели на вашите образователни заведения, какви планове подготвяте за бъдещия програмен интервал, в който ще участвате с планове по стратегии на Европейски Съюз и по какъв начин Община Пловдив може да ви спомага ", добавя Здравко Димитров. По думите му е извънредно значимо Градът под тепетата, като промишлен център, да развива професионалното обучение, както в междинните, по този начин и във висшите образователни заведения. Това е бъдещето. А Община Пловдив е отворена за хрумвания и е подготвена да бъде сътрудник във всяка една самодейност.

Кметът Здравко Димитров е заречен, че срещите ще бъдат регулярни и е пое л ангажимент общината да стане ефикасен медиатор в реализиране на връзката сред бизнеса, университетите и междинното обучение. Целта е да бъде скъсена връзката сред бизнеса и образованието, с цел да се вършат гъвкави и съвременни стратегии, съответни на потребностите на бизнеса и даващи най-хубави благоприятни условия за реализация на младежите. По думите му на кмета Пловдив е академични град с обичаи и има всички предпоставки да се развива и да се трансформира в мощен европейски учебен център. "За задачата обаче е належащо университети да си взаимодействат, без да бъдат съперници и виждам, че вие към този момент го вършиме ", отбелязал е Здравко Димитров.

От своя страна пък ръководителите на университетите са изразили подготвеност да поддържат общината и кмета с подготовката на бъдеща тактика за ръководство и развиване на Пловдив, каквато към този момент се приготвя от общината. Ръководителите на вузовете са подготвени да поддържат с експертиза предложенията на общината, които влизат в Общинския съвет. Те са установили още, че научният капацитет в България не се употребява рационално и са споделили своите хрумвания за смяна.

Според калкулации на президента на Висшето Училище по агробизнес и развиване на районите проф. Димитър Димитров, в случай че в Пловдив има 20 000 студенти, то те харчат приблизително към 10 000 лева годишно и оставят към 200 млн. лева в стопанската система на града.

Именно поради това ръководителите на висшите учебни заведения се сплотяват към концепцията Пловдив да бъде промотиран като учебен център с доста положително качество на живот, с опция за просвета, спорт и забавление. По тази метод университетите в града ще продължат да притеглят, както задгранични студенти, по този начин и българите в чужбина.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР