Предстои регионалната екологична инспекция и областна дирекция по безопасност на

...
Предстои регионалната екологична инспекция и областна дирекция по безопасност на
Коментари Харесай

Екоинспекцията в Бургас започва проверки за нехуманно отношение към животни по курортите

Предстои районната екологична ревизия и регионална дирекция по сигурност на храните в Бургас да извършат взаимни инспекции в курортите по Черноморието за нелегално владеене и за нечовешко отношение и проявена свирепост към екзотични животни, предлагани за фотоси против възнаграждение. Това увериха в отговор до " Дневник " от РИОСВ-Бургас във вторник след сигнал за голям брой такива случаи на Слънчев бряг.

Хуманното отношение при развъждането на животни се регламентира в глава първа от Закона за отбрана на животните.

От инспекцията оповестяват, че през летните месеци всяка година се получават сигнали за излагане на екзотични животни по Черноморските курорти, по които прави инспекции. През сегашния сезон е осъществявана инспекция в град Черноморец за потребление на папагал за фотоси и проявена свирепост към животното. Проверени са два плажа в град Черноморец и не е открит нарушителят.

При инспекции през предишни години не са установени случаи на атракции със предпазени типове животни по член 37 от Закона за биологичното многообразие.

Но пък е открито владение на типове, включени в Конвенцията по интернационална търговия със застрашени типове от дивата флора и фауна (CITES) – змии, папагали, игуани и други Те подлежат на регистрация и притежателите на тези животни би трябвало да имат регистрационни карти, издадени от шефа на съответната районна ревизия за законно владение на тези екземпляри, гласи законът за биологичното многообразие. Граждани без такива карти са били глобени.

Дивите животни, които не попадат в конвенцията, подлежат на регистрация по Закона за отбрана на животните. Техните притежатели също се ревизират за владение на регистрационни карти.

Многобройни са били случаите на нелегално владение на маймуни

Многобройни са случаите през годините на нелегално владение на животни от разред примати и по тъкмо маймуни от типа Зелена морска котка. Съгласно член 21 от Закона за отбрана на животните, не се позволяват внасяне, придобиване, продажба, владение и развъждане на полумаймуни и маймуни от този тип, както и на диви котки, като се изключи зоологически градини и избавителни центрове.

При своите инспекции през години Регионална инспекция за опазване на околната среда Бургас е конфискувала в интерес на страната над 10 екземпляра от горепосочения тип, които са настанени за развъждане при подобаващи условия в разнообразни зоопаркове в страната. На нарушителите са формирани актове.

Като резултат от засилените инспекции случаите на нелегално владение на този тип маймуни фрапантно са намалели. През този сезон, както и през 2016 година няма такива случаи, регистрират от Регионална инспекция за опазване на околната среда.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР