Представлението по един от най-сложните текстове на Самюел Бекет –

...
Представлението по един от най-сложните текстове на Самюел Бекет –
Коментари Харесай

Най-сложният текст на Бекет на сцена

Представлението по един от най-сложните текстове на Самюел Бекет – " Не аз ", със заглавието " Парче от монолог " на сцената на " Ялта Арт Руум ", е сложено в актуалния подтекст и предизвика въпроси за преосмислянето и преформулирането на концепциите за Апокалипсиса.

 Може би сега, без да го осъзнаваме, стоим в руините на авариралите ни досегашни разбирания за света, за индивида, за битието. И може би точно този миг е най-подходящ да се обърнем към един самобитен оракул на парадокса, към парадоксалното му творчество, към странния му комизъм и към неговия чудноват оптимизъм. В основните функции са Симона Здравкова и Димитър Крумов, режисьорът е Боян Крачолов:

" Работата ни по това зрелище стартира с ателие, то се занимаваше с този спокоен Апокалипс. Бекет има един опит да остави литературата, драматургичният материал до неговата есенция и това го разграничава от другите форми на изкуство. Ако литературата и театъра до тогавашния миг се занимава с всичко, което желаеме живота да бъде, Бекет поставя тъкмо това, което то е. Има една обстановка на очакване, на нищо неслучване, което пък влиза в спор с нашите модели, стремежи, проекции и това нищо неслучване и този спокоен Апокалипсис е в основата на това, което искахме да проведем с двамата артисти. Занимаваме се с времето като съответна форма, освен театрална форма, самото време, което се взема от действителния живот. това чувство с изтичащото време е паралел с Апокалипсиса, който сякаш се случва, без да си даваш сметка за него. Отчуждеността е това, което с времето се основава. За Бекет също е годно, че има една велика смешка на самото съществуване, и тази смешка е, че ние сме заложени вътре. Има нещо доста значимо, Бекет прави в един от романите си една проекция на смеха. Разглежда, че смеха произлиза и надскача болката. Смехът преди да бъде друго е " очна вода ", се показва той. Той е подобен и с Кафка в това отношение. "

Драматургията употребява типичния за Бекет комизъм и оптимизъм. Представлението е сложено, в света на Самюъл Бекет се крие опцията за битие в сегашния подтекст. Опитът да отдели физическото от метафизическото измерение подхранва хумора и модерния трагизъм в театъра на Бекет. Критиката твърди, че е извънредно мъчно да се слагат такива пиеси като " Не аз ", в която цялото деяние е концентрирано върху устата на героинята.  Едно от посланията на представлението е, че в тишината изричаме истината за себе си. Представлението ще бъде играно на 14- ти май на сцената на " Ялта Арт Руум ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР