Председателят на Върховния съд на Иран Голам Хосейн Мохсени-Еджеи обяви

...
Председателят на Върховния съд на Иран Голам Хосейн Мохсени-Еджеи обяви
Коментари Харесай

Иран освободи предсрочно 975 жени по повод Деня на майката

Председателят на Върховния съд на Иран Голам Хосейн Мохсени-Еджеи разгласи предварително освобождение от пандиза на 975 дами, измежду които и задържани участнички в митингите в страната. Решението е взето във връзка рождения ден на Фатима, дъщерята на пророка Мохамед, в петък, 13 януари, заяви осведомителната организация Mehr. Тази дата се отбелязва и като Ден на майката в Иран.

" Съветвам тези, които са получили предварително освобождение, да внимават да не стъпят още веднъж на неверен път, което ще докара до по-тежко наказване ", предизвести ръководителят на правосъдната власт. По данни на организацията от 9 януари насам управляващите са освободили общо към 4000 души по случай рождения ден на Фатима.

На 28 декември иранският президент Ебрахим Раиси упрекна Съединени американски щати и западните страни, че подклаждат антиправителствени митинги в Иран, като популяризират клюки и дезинформация. Той съобщи, че " враговете на Ислямската гражданска война не са съумели да реализират задачите си и да разделят иранския народ ". Раиси даде обещание, че „ за предателите няма да има благосклонност ".

На 26 декември иранската прокуратура заяви, че 83% от протестиращите в Техеран, които са били арестувани от полицията и силите за сигурност от септември предходната година, са били освободени от управляващите. В изказването се отбелязва, че " през последните три месеца съдиите, разглеждащи делата на бунтовниците, са създали 2239 визити в пандизите и са провели персонални диалози със пандизчиите ".

На 10 януари, откакто размириците стихнаха, иранският основен прокурор Мохамед Джафар Монтазери подреди на полицията да ползва прецизно разпоредбите за обличане на дамите, планувани в закона от 1983 година В допълнение към санкциите, планувани в Ислямския углавен кодекс, нарушителките са застрашени от отнемане от независимост за период от 10 дни до два месеца. Според Монтазери " по-сериозно наказване чака тези, които убеждават и предизвикват другите да не носят хиджаб. Те могат да бъдат наказани на затвор от една до 10 години.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР