Гърция осъди новоизбрания северномакедонски президент Гордана Силяновска-Давкова за това, че

...
Гърция осъди новоизбрания северномакедонски президент Гордана Силяновска-Давкова за това, че
Коментари Харесай

Гърция осъди остро Силяновска заради скандалната й реч при встъпване в длъжност

Гърция осъди новоизбрания северномакедонски президент Гордана Силяновска-Давкова за това, че по време на церемонията по полагането на клетва е нарекла страната „ Македония “, а не Република Северна Македония.

„ Този акт жестоко нарушава Преспанското съглашение, както и конституцията на прилежащата страна, която е хармонизирана с интернационалните ѝ отговорности. Гръцкото държавно управление, макар възраженията, които изрази като съпротива по време на ратификацията на съглашението, го зачита като утвърден интернационален контракт, който има преимущество пред всяка друга наредба на закона ", се споделя в изказване на гръцкото външно министерство от неделя.

Със съглашението от Преспа от 2018 година Македония беше преименувана на Северна Македония и беше проправен пътят за нейното участие в НАТО.

Гърция предизвести, че двустранните ѝ връзки със Северна Македония и европейският курс на Скопие ще зависят от цялостното използване на съглашението и „ на първо място от потреблението на конституционното име на страната “.

Във връзка с това ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също осъди този ход.

„ За да може Северна Македония да продължи сполучливия си път на присъединение към Европейски Съюз, от първостепенно значение е страната да продължи по пътя на промените и цялостното съблюдаване на обвързващите я съглашения, в това число Споразумението от Преспа “, съобщи тя в изказване в обществената мрежа X.

Междувременно ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел изрази своето „ отчаяние “ от това, че Давкова употребява предходното име на Северна Македония.

„ Европейски Съюз напомня значимостта на продължаващото използване на правно обвързващите съглашения, в това число съглашението от Преспа с Гърция “, съобщи той на X.

По-рано в неделя 71-годишната Гордана Силяновска-Давкова, професор по право и правист, постави клетва като първата жена президент на страната на гала в Събранието на Северна Македония. В своята встъпителна тирада Давкова даде обещание старателно и отговорно да извършва отговорностите си като президент на страната.

След като по време на речта си новият президент не употребява конституционното име на Северна Македония, присъстващата по това време гръцка посланичка София Филипиду напусна залата в символ на митинг. Давкова пое председателството от Стево Пендаровски на гала по предаване на поста след съвещанието на Събранието.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР