Поддържането на здравословна диета е от съществено значение за цялостното

...
Поддържането на здравословна диета е от съществено значение за цялостното
Коментари Харесай

Правилното хранене и диетите според хормоналния ни тип

Поддържането на здравословна диета е от значително значение за цялостното богатство, само че знаете ли, че адаптирането на адаптирането на диетата съгласно вашия хормонален тип може да усъвършенства вашето здраве и да реализира по-добри резултати?

Телата ни са неповторими и взаимоотношението между нашите хормони и диетичния избор може да има надълбоко влияние върху нашите енергийни равнища, метаболизъм, въодушевление и цялостна жизнеспособност.

В тази публикация се задълбочаваме в концепцията за хранене съгласно вашия хормонален тип и изследваме по какъв начин това може да повлияе позитивно на вашето здраве, написа профилираният уебсайт gotvach.bg.

Разбиране на хормоналните видове

Хормоните играят решаваща роля в регулирането на разнообразни телесни функционалности, в това число метаболизъм, апетит и реакция на стрес. Въпреки че и мъжете, и дамите създават композиция от хормони, някои хормонални модели са склонни да бъдат по-разпространени при всеки пол. Тези модели образуват основата за категоризиране на индивидите в различни хормонални видове.

Диета при преобладаващ естроген

Доминирането на естроген е по-често при дамите и се характеризира с по-високи равнища на естроген по отношение на прогестерона. Жените с естрогенно доминиране могат да изпитат признаци като отичане на корема, промени в настроението и наддаване на тегло. За този хормонален вид диетата, която насърчава хормоналния баланс, е основна. Включете кръстоцветни зеленчуци (ястия с броколи, предписания със зеле), ленени семена и богати на пробиотици храни като кисело мляко, с цел да подпомогнете метаболизма на естрогена. Освен това, намаляването на модифицираните храни и поддържането на постоянни равнища на кръвната захар посредством комплицирани въглехидрати (пълнозърнести храни, бобови растения) може да помогне за стабилизиране на равнищата на естроген.

Диета при преобладаващ тестостерон

Тестостеронът е главният мъжки хормон, само че и мъжете, и дамите го имат в разнообразни количества. Високите равнища на тестостерон могат да доведат до увеличение на мускулната маса, усъвършенствани спортни достижения и усъвършенстван метаболизъм. За този хормонален вид се предлага диета, богата на постни протеини (пилешко, риба, бобови растения), здравословни мазнини (авокадо, ядки) и зеленчуци. Адекватният банкет на протеини е от решаващо значение за развиването на мускулите, до момента в който здравословните мазнини обезпечават съществени хранителни субстанции и подкрепят производството на хормони.

Диета при преобладаващ кортизол

Кортизолът, прочут като хормона на напрежението, играе жизненоважна роля в реакцията на организма към напрежението. Продължителните високи равнища на кортизол могат да доведат до наддаване на тегло, неприятен сън и нарушена имунна функционалност. Индивидите с преобладаващ кортизол би трябвало да дадат приоритет на техники за понижаване на напрежението като медитация, постоянни извършения и първокласен сън. Една добре уравновесена диета, която включва пълнозърнести храни, постни протеини и задоволително плодове и зеленчуци, може да помогне за стабилизиране на равнищата на кортизола. Избягването на несъразмерния кофеин, захар и модифицирани храни също е от решаващо значение.

Диета при инсулинова устойчивост

Инсулинът е виновен за регулирането на равнищата на кръвната захар. Инсулиновата устойчивост поражда, когато клетките на тялото станат по-малко чувствителни към инсулин, което води до нараснали равнища на кръвната захар и нараснал риск от диабет. За хора с инсулинова устойчивост фокусирането върху диета с невисок гликемичен показател (GI) е от значително значение. Това включва консумация на комплицирани въглехидрати, като пълнозърнести храни, бобови растения и зеленчуци без скорбяла. Освен това, включването на здравословни мазнини и постни протеини може да помогне за стабилизиране на равнищата на кръвната захар и възстановяване на инсулиновата сензитивност.

Признаването, че телата ни имат неповторими хормонални профили, ни разрешава да вършим по-информирани диетични избори и да усъвършенстваме цялостното си здраве. Приспособяването на диетата ни към нашия хормонален тип може да ни помогне да реализираме хормонален баланс, да поддържаме метаболитната функционалност и да подобрим цялостното богатство. Докато тези насоки дават насочна точка.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР