Председателят на Съдийската комисия към Българския футболен съюз - Виктор

...
Председателят на Съдийската комисия към Българския футболен съюз - Виктор
Коментари Харесай

Кашай: Славия е ощетен срещу ЦСКА, реферите са перфектни на Берое - Левски и Левски - Ботев Пд

Председателят на Съдийската комисия към Българския футболен съюз - Виктор Кашай, даде конференция, на която бяха дискутирани противоречиви и безспорни обстановки в родното състезание. Унгарецът изясни гледната точка на реферите, само че част от тях звучат извънредно неубедително. Пример е мачът Берое - Левски. Там реферите получават доста положителни оценки въпреки да признаха неточен гол на “сините ”, а по-късно не отсъдиха чиста дузпа в интерес на Левски. Според Касай обаче това не било по този начин.

Ето какво сподели Касай за част от мачовете:

Славия - Левски, незачетен гол на Ивелин Попов:

„ ВАР ревизира 4 екрана. Решението е, че топката е минала голлинията, само че по-късно ВАР би трябвало да ревизира обстановката преди топката да влезе във вратата. Тук ВАР ревизира дали има засада, или няма. Вижда се, че има обстановка със засада. Видно, е че Ивелин Попов е в засада. Понякога за ВАР е елементарно да ревизира когато е двуметрова засада, само че в комплицирана обстановка като тази би трябвало да се реши дали топката е минала, дали има засада и изисква повече време “.

Локомотив София – Левски, приет надвит гол на домакините:

„ Преди отбелязване на гол може да има игра с ръка. Тук съдията не видя, че има игра с ръка. ВАР вика съдията за инспекция на терен, само че той не смени мнението си, което за жалост е неточност. ВАР е положително средство за помощ на съдиите, само че решението е на основния арбитър. Става дума за човешка неточност “.

Незачетен гол на ЦСКА 1948:

„ При гола на Ивайло Чочев първото усещане е че всичко е наред, само че ние постоянно преглеждаме всичко. Тъй като ВАР ревизира всяка обстановка се вижда, че имаме безусловно нарушаване в офанзива. Разбира се, не всеки контакт е значим. Мога да покажа доста видеа, в които има контакт, само че няма нарушаване. ВАР ревизира всяка обстановка след отбелязване на гол “.

ЦСКА – София - Славия, непоказан червен картон на домакините:

„ Ситуацията е комплицирана, тъй като след нарушаването топката продължава да е във притежаване на различен футболист на Славия. Затова реферът прави оценка, че това е чиста голова офанзива и остава обстановката, само че това е негова неточност. Преценява неверно, тъй като към този момент имаме двама футболисти на ЦСКА, които пречат на офанзивата. Грешката в тази ситуация е и на ВАР, защото би трябвало да го извикат и да му кажат, че е сбъркал. В тази обстановка ВАР би трябвало да се намеси “.

ЦСКА 1948 – Ботев Враца:

„ Тук съдията сподели единствено жълт картон, само че ВАР се намеси. Достатъчно е няколко пъти да прегледа обстановката, с цел да реши, че ще размени жълтия картон с червен. Щастливи сме, че разполагаме с ВАР, тъй като сходни нарушавания не могат да останат незабелязани “.

Ботев Враца – Локомотив Пловдив:

„ Това е пряк червен картон от съдията не от ВАР. Явен удар на Венцислав Христов. Играчите би трябвало да схванат, че в случай че работят по този метод сигурно ще бъдат осъдени. Имаме единствено шест камери, само че те са задоволителни да обзет обстановките на терена “.

Арда – Септември София

„ Футболът е контактен спорт. Не всеки контакт може да бъде третиран като нарушаване. Това не е съществено дърпане или съществено нарушаване. Ако задържането има огромно влияние върху обстановката, да. В България виждаме, че играчите обичат да падат много елементарно. Дори след най-малък контакт “.

Лудогорец – ЦСКА, недадена дузпа на домакините:

„ Игра тяло в тяло. Това не задоволително за дузпа. Реферите в Европа в никакъв случай не свирят за подобен вид контакт. Този метод желаеме да наложим в България. През последния уикенд гледах мач в България, в който имаше над 40 нарушавания. Къде е футболът тогава. Съдията би трябвало да разбере този вид игра “, сподели Кашай по отношение на настояванията на Лудогорец за дузпа, която да бъде свирена за нарушаване на Амос Юга против Бърнард Текпетей.

Берое – Локомотив Пловдив:

„ Тук имаме симулация. Инструктирали сме ВАР да се задейства в такива обстановки в случай че има контакт, само че няма нарушаване. Съдиите би трябвало да спре желанието на играчите да падат елементарно в наказателното поле “.

Арда - Славия, неотсъдената дузпа за Славия против Арда при прикосновение сред Ахмед Ахмедов и Васил Симеонов:

„ ВАР от време на време бърка. Тази обстановка е комплицирана. Съдията отсъжда дузпа, защото има контакт. Това е дузпа. Това не е дребен контакт, а очевиден, който пречи на нападателя. За страдание, ВАР премисля прекомерно дълго и се оценката на ВАР, която е изцяло неправилна въздейства на крайното решение на съдията. Ако съм ВАР арбитър и за мен това е симулация по-късно би трябвало да покажа фотоси, с които да обоснова това свое решение “.

„ Системата ВАР в България не е неприятна. Не е невероятно да се оперира с шест камери, те са задоволителни. Ако имаме 8 или 15 камери, ще имаме доста повече ъгли и фрагменти и ще имаме доста повече доказателства, за това какво се случва на терена. Но това е и финансов въпрос “.

„ Не виждам проблем в това, че съдиите имат общ спонсор, с подобен който популяризира в тим от efbet Лига. Има друга компания, която популяризира в много други тимове. „ Макрон “ облича съдите, само че също по този начин ЦСКА и Ботев Пловдив. Това е естествена процедура “.

Кашай разяснява и противоречивите обстановки от дербито сред Лудогорец и ЦСКА:

„ Отговорът е елементарен – не са отсъдени дузпи, тъй като такива не е имало. Анализираме всички обстановки след кръга и получаваме разбор и на такива обстановки, които не се отсъдени. Втората обстановка става дума за контакт, който не е задоволителен, с цел да бъде свирена дузпа. След мача се търсят мотиви за основаване на напрежение, само че приканвам да се прекратят тези практики “.

„ Според вас какъв брой неточности не биха били доста? Разбира се, не сме щастливи. Грешките се повишават, тъй като съдиите не постоянно познават добре разпоредбите. Имат потребност от повече от неизменност в напъните си. За някои съдии една обстановка е дузпа, за други не. Трябва да имаме обединен и непрекъснат взор върху нещата. За злощастие някои съдии нямат качествата да работят на високо равнище. Обсъждаме опцията да го преместим във Втора лига или да не работи с ВАР. В момента има 33-а ВАР-съдии, само че не всички обаче работят като такива, тъй като нямат нужния опит да свирят в efbet Лига. Ще продължим да стесняваме кръга от ВАР-съдии, с цел да стигнем до крайния резултат от високо квалифицирани съдии, които да работят със системата “.

„ Ако някой клуб желае съвещания, още на следващия ден ще изпратим ВАР-инструктор. В момента календарът е доста сбит. Нямаме по какъв начин да организираме среща с всички клубове, само че такава ще се организира след края на сезона. Моите наблюдения са, че клубовете се интересуват от ВАР-протокола, единствено когато се усещат ощетени. Когато не са – не демонстрират интерес към ВАР-протокола “.

„ Анализираме всички съдии в мачовете. Ако установим, че той прави прекомерно доста неточности, няма да свири в efbet Лига. Ще създадем оценка след края на сезон. Не можем да наказваме всяка една неточност на съдиите. На полусезона ще създадем обширен разбор, ще забележим кой по какъв начин се е показал и тогава ще решим кой ще свири в efbet Лига и кой не. Това, което можем да напарим сега, в случай че забележим груба неточност или показване на арбитър, което е недопустимо, ще му дадем отмора за избран интервал. Съдиите не са експерти и не получават хонорари във тип на заплата, а като хонорар за даден мач, който са свирили. Просто е – няма мач и няма заплащане. Ако някой арбитър е сбъркал съществено, то той няма да свири мачове за месец и ще се лиши от към 4000 лв. от това. Няма да оповестим публично кой арбитър е осъден и спорни с протокола на УЕФА. Но, в случай че разгледате нарядите седмица след седмица, ще ви стане ясно от представянето на кои съдии не сме удовлетворени “.

„ Сега имам повече време да правя оценка съдиите. Имаме група от по-опитни и такава от по-млади съдии. Всеки минал мач ми разрешава да трупам усещания от всеки арбитър и да схвана кой няма качества да свири в елитното състезание. Сега е видно, че единствено Георги Кабаков свири на най-елитното равнище в Европа. Други български съдии, които управляват на такова равнище, нямаме. Това значи, че би трябвало да работим за възстановяване на българското съдийство. Не сме щастливи, само че работим, с цел да подобрим нещата “.

За Берое - Левски и Левски Ботев Пд:

„ На Берое – Левски нямаше отрицателна оценка на съдиите, както и след Лудогорец – ЦСКА. Решението на съдията на мача Левски - Ботев Пловдив за анулирания гол също е вярно. Във всеки дуел има противоречиви обстановки, само че бих помолил всички да не нагнетяваме напрежение в обстановки, които не оставят място за полемики. ”
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР