Председателят на парламентарната комисия по образование настоя езиковите паралелки в

...
Председателят на парламентарната комисия по образование настоя езиковите паралелки в
Коментари Харесай

Бивш министър настоява езиковите паралелки да намалеят

Председателят на парламентарната комисия по обучение настоя езиковите паралелки в междинните учебни заведения да намалеят. Това сподели Красимир Вълчев, някогашен министър на образованието в третия кабинет на Бойко Борисов, по време на съвещание на парламентарната отраслова комисия, на което министърът на образованието и науката Галин Цоков показа политиката за банкет в гимназиален стадий за образователната 2024/2025 година.

Цоков изнесе данни за паралелките през актуалната образователна година, на чиято база е плануван и държавният план-прием за идната образователна година. Обяви, че през актуалната година са одобрени 2470 паралелки, като 1423 от тях са професионални. Във всички области в страната, като се изключи Видин, Кърджали, Ловеч и Силистра, са осъществени по-малък брой паралелки от одобрения. Министърът посочи, че 50% от закритите паралелки са професионални, единствено в София след първо класиране са закрити 13 паралелки.

В 35% от паралелките, в които учениците се образоват за специалност, са от така наречен предпазени специалности, за които се чака дефицит на пазара на труда. Допълни, че най-вече гимназисти от професионалните учебни заведения са тези в областта на технологиите (24%), туризъм (16%), стопанска система (11), селско стопанство (8%), строителство (4%).

Целта на Министерството на образованието и науката (МОН) е до 2024 година най-малко 160 хиляди възпитаници да се образоват в професионални паралелки. Ръстът на броя на местата в професионални паралелки се доближава до заложените в проекта за деяние стойности, посочи минстърът.

По думите на Цоков министерството ще търси способи да увеличи известността на професионалното обучение в междинните учебни заведения и да се усилят паралелките, в които се оферират специалности, свързани с осведомителните технологии и STEM (обучение, ориентирано към науки, технологии, инжинерство и математика).

По време на съвещанието стана известно, че в област Шумен да вземем за пример няма нито една паралелка, която да предлага дуално образование, съчетаващо теорията и практиката.

Според Вълчев сега във всички профили на образование, като се изключи езиковите, учат малко възпитаници. По думите му най-големият растеж на възнагражденията са в софтуерния бранш, който основава най-хубава добавена стойност.

" Ако Министерството на образованието желае да помогне на районите и развиването на стопанската система, би трябвало да понижи броя на езиковите паралелки изключително отвън езиковите гимназии ", разяснява Вълчев. Допълни, че ще се съгласи с политиката на МОН за нарастване на професионалното образование, само че като се изключат спомагателни паралелки по предприемачество, изкуства и туризъм.

" Проблемът на езиковите паралелки е, че основават настройки за миграция ", акцентира Вълчев.

" Може би най-хубавите възпитаници няма да отидат в професионалната гимназия по механотехника, в случай че затворим езиковата паралелка, само че биха отишли в паралелка с осведомителни технологии ", сподели ръководителят на отрасловата комисия.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР