Допълнителните 40,7 млн. лв. за увеличение на заплатите във висшето

...
Допълнителните 40,7 млн. лв. за увеличение на заплатите във висшето
Коментари Харесай

И останалите 40.7 млн. лева са преведени по сметките на университетите

Допълнителните 40,7 млн. лева за нарастване на заплатите във висшето обучение са преведени по сметките на държавните университети. Това заяви КНСБ.

В момента дружно с ръководителите на синдикалните организации се договарят и подписват анекси и съглашения за нарастване на заплатите към Колективните трудови контракти, оповестиха от ВОН.

Разпределението на средствата бе разисквано на съвещание в МОН на 21 май.

Припомняме, че преди дни университетите  отпуснати средства в размер на 39 млн. лв..

Сумата от 39 млн. лева по Постановлението на Министерски съвет от 16 май се разпределя единствено за университетския състав. Парите са преведени към сметките на университетите на 20 май. Отпуснати са в допълнение по 290 лева за помощник, като със задна дата от 1 януари 2024 година заплатата за най-ниската академична служба става 2100 лева Също от началото на годината за всички останали длъжности нарастването е с 240 лева В тези средства са включени % за прослужено време и осигуровки за сметка на работодателя (Класът е изчислен на база приблизително 15 година стаж за всички - 0 година стаж за помощник, 5 година за основен асистен, 10 година за доцент, 15 година за професор).

Сумата от 40,7 млн. лева по Постановлението от 20 май , се разпределя по следния метод: - 5 830 000 лева са за спомагателен растеж от по 50 лева към нарастванията на гл. помощник, доцент,и професор от Постановлението от 16 май. По този метод и за тях повдигането на заплатите от 1 януари също към този момент е с по 290 лева.; - 25,7 млн. лева са за повдигане на възнагражденията на административния личен състав с 12 % от 01.01.2024 година Увеличението е изчислено на база междинната брутна работна заплата за неакадемичния състав в ДВУ - 1680 лева за експерти със приблизително обучение и 1988 лева за експерти с висше обучение. Взето бе решение сумата от 25,7 млн. лева да бъде разпределена по равно сред всички работещи в административно-техническия и спомагателен личен състав.
 Синдикатите остават в протестна подготвеност, до момента в който не се изплатят парите за висшето обучение
Синдикатите остават в протестна подготвеност, до момента в който не се изплатят парите за висшето обучение

Парите и качеството на образованието би трябвало да вървят в синхрон
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР