Председателят на парламента Димитър Главчев подписа Споразумение за сътрудничество между

...
Председателят на парламента Димитър Главчев подписа Споразумение за сътрудничество между
Коментари Харесай

Подписаха споразумение за сътрудничество между парламента и сдружението на общините

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев подписа Споразумение за съдействие сред 44-тото Народно заседание и Националното съдружие на общините в Република България, оповестяват от пресслужбата на Народното събрание. Церемонията се състоя по време на 12-ата годишна среща на локалните управляващи, която се организира в курортен комплекс „ Албена ". Димитър Главчев поздрави участниците във форума по време на пленарната сесия „ Партньорства сред управляващите - ключ към сполучливото развиване ".

При осъществяването на съглашението бих желал да видя още по-активно включване на дневния ред на общините в законодателния развой, тъй като локалното самоуправление е пространство за създаване на доверие и развиване на демокрацията, съобщи ръководителят на Народното събрание. Диалогът с НСОРБ е измежду целите на 44-тия парламент, акцентира той и изрази убеденост, че Народното събрание и сдружението дружно би трябвало да работят за един нов, модернизиран и ефективен модел на взаимоотношение на локалната и законодателната власт в полза на просперитета на страната и всички жители.

Споразумението планува периодически взаимни дискусионни срещи в Народното събрание по тематики, предпочитани за общините и по значими за тях законодателни начинания. Провеждане на взаимни съвещания сред непрекъснатите комисии на Народно събрание и НСОРБ и присъединяване на народни представители в съвещания на непрекъснатите комисии на НСОРБ при разискване на планове за промени в закони, също са регламентирани в документа.

Народното събрание и НСОРБ ще работят за усъвършенствано взаимоотношение на непрекъснатите парламентарни комисии при разискване на законопроекти, имащи отношение към активността на локалните управляващи. Това ще се реализира посредством навреме информиране на НСОРБ за законодателни начинания от народни представители, отчети на непрекъснатите комисии, мнения на народни представители и трети страни и интензивно присъединяване на представители на общините в активността на комисиите на Народното събрание.

Предвижда се сдружението да подкрепя парламентарните комисии и обособените народни представители в правенето на предварителни и следващи оценки на въздействието на планове, касаещи локалните управляващи, както и да прави изследване измежду общините по искане от комисиите.

В съглашението е записано, че ще бъдат развити и прилагани форми за непрекъснат разговор на народните представители с кметовете и общинските съветници в изборните им региони.

В 12-ата годишна среща на локалните управляващи, проведена от НСОРБ, участваха повече от 500 кметове, ръководители на общински препоръки и специалисти от повече от 150 общини. В сесията, отдадена на партньорствата сред управляващите, пред тях приказва и вицепремиерът Томислав Дончев.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР