САЩ, Великобритания, Канада, Австралия, Германия и Япония издадоха съвместно изявление,

...
САЩ, Великобритания, Канада, Австралия, Германия и Япония издадоха съвместно изявление,
Коментари Харесай

САЩ иска Тайван да участва на срещата на СЗО следващата седмица в Женева

Съединени американски щати, Англия, Канада, Австралия, Германия и Япония издадоха взаимно изказване, което приканва Тайван да получи позволение да вземе присъединяване в основна среща на Световната здравна организация (СЗО) идната седмица в Женева, съобщи " Ройтерс ".

Тайван е изключен от множеството интернационалните организации заради възраженията на Китай, който счита острова за своя територия.

Тайван участва на международния здравен конгрес на СЗО като наблюдаващ от 2009 година до 2016 година под ръководството на тогавашния президент Ма Инджоу, който подписа съглашения за търговия и туризъм с Китай.

Пекин стартира да блокира присъединяване на Тайван през 2017 година, когато някогашният президент Цай Инуън завоюва поста . Причината е, че Инуън отхвърля да се съгласи с позицията на Китай , че Китай и Тайван са част от " един Китай ".
 Китай ожесточава натиска против Тайван
Китай ожесточава натиска против Тайван

Балони, дронове и цивилни лодки са сред двата съперника

В взаимното изказване на няколко посолства в Тайпе, в това число това на Съединени американски щати, се споделя, че изключването на Тайван " от водещият световен здравен конгрес на СЗО е неоправдана и подкопава приобщаващото световно съдействие и сигурност в региона на публичното опазване на здравето, които светът изисква. "

Тайванския министър на опазването на здравето Чиу Тай-юан сподели, че делегация ще пътува до Женева за срещи в коридорите " с другарски страни ".

Външният министър Лин Чиа-лунг упрекна Китай за изключването на Тайван, като сподели, че здравето не би трябвало да се политизира.  " Надяваме се да подобрим връзките през Тайванския проток, само че не можем да пожертваме суверенитета на Тайван ", сподели той.

Съединените щати неведнъж приканиха Тайван да получи позволение да взе участие, само че това разгневи Пекин. Китайското външно министерство съобщи, че като се има поради, че държавното управление на Тайван няма да одобри правилото на " един Китай ", няма " политическа основа " за присъединяване му във форума на СЗО.
 Китай глоби Boeing поради продажбата на оръжия на Тайван
Китай глоби Boeing поради продажбата на оръжия на Тайван

Това идва в деня, когато новият тайвански президент встъпва в служба

Правителството на Тайван скастри Пекин, като съобщи, че няма право да приказва от името или да съставлява Тайван на интернационалната сцена.

СЗО сподели, че присъединяване на Тайван е въпрос на решение от държавите-членки и че то " улеснява присъединяване на тайвански специалисти в техническите действия на СЗО ".

новия президент на Тайван Лай Чинг-те, който и споредля възгледите на предшественичката си Цай Инуън.

Три дни след церемонията за встъпване на Чинг-те . Ученията се съсредоточаваха върху взаимни патрули за бойна подготвеност море-въздух, прецизни удари по основни цели и интегрирани интервенции във и отвън веригата на островите, с цел да се тестват " взаимните действителни бойни качества " на силите, показаха от китайската войска.

Китайските държавни медии разгласиха карта на зоните с военни учения в пет региона към Тайван и островите, които Тайван управлява покрай китайския бряг. Според тайвански чиновници за " Ройтерс " тези региони са отвън прилежащата зона на Тайван, която е на 24 морски благи от крайбрежието на основния остров.
 АП: Тайван сложи войските си в положение на нараснала подготвеност
АП: Тайван сложи войските си в положение на нараснала подготвеност

Напрежение в сериозен регион
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР