Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви в неделя, че

...
Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви в неделя, че
Коментари Харесай

„Времето за спад на лихвите идва, но не скоро“, предупреди Джером Пауъл

Председателят на Федералния запас Джером Пауъл съобщи в неделя, че централната банка на Съединени американски щати ще работи  внимателно с намаляването на лихвените проценти тази година и евентуално ще се движи със доста по-бавно движение, в сравнение с пазарът чака, предава CNBC.

В изявление за „ 60 Minutes “ след съвещанието на Фед предходната седмица Пауъл показва убеденост в стопанската система, дава обещание, че няма да се повлияе от тазгодишните президентски избори и акцентира, че терзанията за болката, която може да аргументи повишението на лихвите, в никакъв случай не се е материализирала.

По време на годишното събиране на Фед в Джаксън Хоул, Уайоминг, през август 2022 година, в първите дни от цикъла на повишение на лихвените проценти, Пауъл предизвести, че стягането на паричната политика ще аргументи „ известна болежка “. По думите му в този момент това в последна сметка не се е случило.

„ Искаме да забележим повече доказателства, че инфлацията се движи стабилно надолу до 2%. Увереността ни пораства. Просто желаеме малко повече сигурност преди да предприемем тази доста значима стъпка за понижаване на лихвените проценти “, споделя Пауъл.

„ Икономиката на Съединени американски щати продължи да пораства мощно. Създаването на работни места е високо “, показва ръководителят на Фед и добавя, че на този декор централните банкери могат да подходят деликатно към въпроса по кое време да стартират да понижават лихвените проценти.
Както по време на конференция предходната сряда, той дава занк, че е малко евентуално Фед да направи този първи ход през март, което фючърсните пазари чакаха.  
Срещата на централните банкери приключи с решението референтния лихвен % да остане в диапазона 5,25% -5,5%. В изказването си след съвещанието Фед съобщи, няма да го редуцира, „ до момента в който не придобие по-голяма убеденост, че инфлацията се движи “ към задачата от 2%.

Пазарите в това време вършат нападателни залози за това какъв брой съкращения ще направи Фед тази година. Текущите упования сочат понижение от пет четвърт процентни пункта, макар че оценките на обособените членове на Фед сочат единствено три хода.

„ Ще актуализираме вероятността на срещата през март. Ще кажа обаче, че в това време не се е случило нищо, което да ме кара да мисля, че членовете на Фед ще трансформират фрапантно своите прогнози “, показва Пауъл в изявлението от неделя.

Той е като цяло оптимист за стопанската система, като отбелязва, че инфлацията, въпреки и към момента над задачата на Фед, е умерена, до момента в който пазарът на труда е мощен. Работните места в Съединени американски щати са се нараснали с 353 000 през януари, заяви Министерството на труда в петък. Най-големият риск съгласно Пауъл евентуално е обвързван с геополитическите събития.

Той също по този начин повтаря, че нито той, нито сътрудниците му ще бъдат повлияни от политически напън в годината на президентските избори.

„ Ние не вземаме поради политиката в нашите решения. Никога не го вършим. И в никакъв случай няма да го създадем “, споделя ръководителят на Фед.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР