Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова лидерите

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова лидерите
Коментари Харесай

Фон дер Лайен: Не трябва да позволим на Китай да внася разделение в ЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен прикани водачите на блока да покажат единение в отговор на Китай в изказване пред Европейския парламент, съобщи организация „ Франс прес “.

Коментарът на Фон дер Лайен идва, откакто френският президент Макрон провокира стихия след пътуването си до Китай, като съобщи, че Европа не би трябвало автоматизирано да следва политиката на Съединени американски щати във връзка с Тайван и би трябвало да заобикаля " рецесии, които не са наши ".

" Решителната европейска политика във връзка с Китай зависи от мощната съгласуваност сред страните членки и институциите на Европейски Съюз и от желанието да се заобикаля тактиката " разделяй и владей ", съобщи пред членовете на Европейския парламент Фон дер Лайен, която придружаваше Макрон в Пекин.

" През последните дни и седмици към този момент видяхме тези тактически дейности и е време Европа също да премине към деяние. Сега е моментът да демонстрираме груповата си воля ", сподели тя в обръщението си.

Фон дер Лайен повтори апела си 27-членният Европейски Съюз да понижи зависимостта си от все по-настъпателния Пекин във връзка с основни запаси, като в същото време не " откъсва " изцяло стопанската система си от Китай и големите му пазари.

" По въпроса за Тайван - политиката на Европейски Съюз за обединен Китай е от дълго време открита ", съобщи ръководителят на изпълнителния орган на Европейски Съюз.

" Непрекъснато сме призовавали за мир и непоклатимост в Тайванския пролив. И сме изрично срещу всяка едностранна смяна на статуквото, по-специално посредством потребление на мощ ".

Ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел съобщи, че " Тайван е от решаващо значение за Европа ", частично заради значимите морски пътища и ролята му в производството на полупроводници.

" Не единствено по морални и етични аргументи би трябвало да отхвърлим всякаква външна интервенция в делата на Тайван ", сподели той.

Европейските военни флотилии би трябвало да вземат участие в интервенциите за независимост на корабоплаването в проливите и съобщи, че блокът би трябвало да е подготвен да " се изправи против провокациите, без значение от кое място идват ", настоя Борел.

Добре координиран хор

Коментарите на Макрон провокираха остри рецензии от страна на няколко съдружници на Франция в Европейски Съюз, изключително от страните в източната част на блока, които смятат Съединените щати за собствен главен поръчител за сигурност в лицето на съдружника на Китай - Русия.

Държавите-членки на блока би трябвало да се опитат да бъдат на една и съща " вълна " във връзка с Пекин “, съобщи Борел.

" Не можем постоянно да приказваме в един глас, заради множеството отзиви, които имаме, само че най-малко бихме могли да бъдем един добре координиран хор ", сподели той пред Европейския парламент.

Според Борел, блокът би трябвало да откри обща позиция по въпроса дали желае да изкове собствен личен самостоятелен политически глас в международните каузи и по какъв начин би трябвало да се оправи с позицията на Китай във връзка с войната на Русия в Украйна.

Европейските водачи упорстват Пекин да накара близкия си съдружник Москва да се отдръпна, само че до момента няма съответни резултати от дипломатическите контакти.

" Всички ние имаме своите връзки с Китай, само че те не могат да се развиват обикновено, в случай че Китай не употребява въздействието си върху Русия, с цел да я накара да изтегли войските си от Украйна ", безапелационен бе Борел.

" Всеки неутралитет, който не прави разлика сред агресора и нападаната страна , всъщност е на страната на агресора ", добави той. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР