Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен не беше

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен не беше
Коментари Харесай

Politico: Урсула фон дер Лайен не беше поканена на среща между Шарл Мишел и Си Дзинпин в кулоарите на срещата на Г-20

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен не беше поканена на среща сред ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел и китайския президент Си Дзинпин в коридорите на срещата на Г-20 в Бали заради напрегнати връзки сред двамата европейски политици . Това написа в четвъртък вестник " Политико ", базирайки се на представители на Европейски Съюз.

Според вестника през съвсем трите години от встъпването в служба е имало " невероятна бездна “ в връзките сред Мишел и фон дер Лайен: чиновниците на Европейския съвет и Европейска комисия " не са били предложени да поддържат връзка, двамата водачи са се изключвали взаимно от срещи с непознати представители “.

Според вестника фон дер Лайен не е била поканена на среща с китайския водач, защото не е разрешила на Мишел да участва на среща с индийския министър председател Нарендра Моди в коридорите на срещата на Групата на седемте в Германия през юни. Председателят на Европейската комисия и шефът на Европейския съвет съвсем не се виждат. Техният личен състав, който провежда пътуването до срещата на Г-20, е претрупан със задачата да сформира график, тъй че политиците да могат да избегнат срещи.

Подобни връзки засягат законодателния и политическия дневен ред на Европейския съюз и също по този начин заплашват да подкопаят позицията му на интернационалната сцена. Напрежението сред Европейска комисия и Европейския съвет затруднява построяването на връзка с други интернационалните организации и трети страни. Както написа вестникът, до момента в който обсъждаха световната продоволствена рецесия, чиновници на Организация на обединените нации " бяха сюрпризирани, когато върховен чиновник на Европейски Съюз, който преди този момент е взел участие в договарянията, беше ненадейно изключен от идващите срещи “.

Според събеседниците на вестника връзките сред двамата политици са почнали с " дребни залитания, само че без изненади ". Те обаче се утежниха през април след среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Анкара. В заседателната зала имаше единствено два стола, които бяха заети от Ердоган и Мишел, което принуди фон дер Лайен да седне на диван в профил. Видео от случая се популяризира в интернет.

Събеседниците на изданието са съгласни, че и двамата политици са отговорни за спора, като персоналните им качества са изиграли значима роля. Един от представителите на Европейски Съюз означи, че връзките сред европейските институции в никакъв случай не са били на толкоз ниско равнище.

Източник: Фокус
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР