Председателят на Африканския съюз Маки Сал заяви, че Африка не

...
Председателят на Африканския съюз Маки Сал заяви, че Африка не
Коментари Харесай

Маки Сал осъди натиска върху африканските страни да изберат страна в конфликта в Украйна

Председателят на Африканския съюз Маки Сал съобщи, че Африка " не желае да бъде поле за нова Студена война ", намеквайки за натиска, който се оказва върху водачите на континента да изберат страна във войната в Украйна, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Много африкански страни зависят значително от вноса на зърно от Русия и Украйна. В изискванията на дефицит на пазара съветският външен министър се пробва да показа Запада като изверг, обвинявайки го за повишението на цените на храните. Междувременно западните водачи упрекват Кремъл, че цинично употребява храната като оръжие и води завоевателна война в имперски жанр.

Досега Африка остава ненапълно неутрална във връзка с Украйна. Около 25 страни или гласоподаваха " въздържал се ", или въобще не гласоподаваха по резолюцията на Организация на обединените нации, която осъди войната в Украйна по-рано тази година.

" Дойдох, с цел да кажа, че Африка е понесла задоволително от тежестта на историята; че тя не желае да бъде поле за нова Студена война, а по-скоро полюс на непоклатимост и благоприятни условия, отворен за всички нейни сътрудници, на взаимноизгодна основа ", съобщи Сал, президент на Сенегал, пред Общото заседание на Организация на обединените нации. " Призоваваме за деескалация и преустановяване на военните дейности в Украйна, както и за решение посредством договаряния, с цел да се избегне пагубният риск от спор, имащ капацитета да стане световен ", сподели той.

Някои наблюдаващи нарекоха напъните на Русия и Съединените щати най-силните лобистки акции от времето на Студената война, когато континентът беше раздиран от опосредствани войни сред Съединени американски щати и Съветския съюз, които се бореха за въздействие.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР