Предоговарянето на условията по договора между България и турската газова

...
Предоговарянето на условията по договора между България и турската газова
Коментари Харесай

Владимир Малинов: Умерен оптимист съм, че договорът с Боташ ще бъде предоговорен

Предоговарянето на изискванията по контракта сред България и турската газова компания " Боташ " ще е мъчно, защото турската страна има реализиран стопански интерес от него, призна служебният министър на енергетиката Владимир Малинов.

В един от последните си работни дни Народното събрание задължи служебното държавно управление на Димитър Главчев да влезе в договаряния с турската държавна компания " Боташ ", с цел да предоговори извънредно неизгодните му условия. Процесът се води от Малинов, който е директен участник в схемата с " Боташ " като изпълнителен шеф на държавното сдружение " Булгартрансгаз ".

" През април Народното събрание взе решение, с което ме задължи да предоговоря изискванията на контракта с " Боташ ". Действах незабавано, организирах среща с моя сътрудник от Турция. Аз бях безапелационен по връзки на нашата позиция: че това е волята на нашето Народно заседание договорът да бъде предоговорен, " сподели Малинов пред Георги Любенов в ефира на Българска национална телевизия.

След въпрос на водещия единствено ползата на Турция ли пречи на предоговарянето Малинов се опита да смени тезата си и стартира да изяснява, че съглашението е било подписано в друга от сегашната икономическа среда.

" Не споделям, че ползата от контракта е за Турция, а че договорът е бил подписан в едни други условия, когато цената на природния газ е била радикално друга, когато България е била в изискванията на прекратени доставки от Русия и е трябвало незабавно да бъдат открити заместващи мощности и потенциали, " продължи Малинов и добави, че е " сдържан оптимист ", че предоговарянето може да се случи.

Договорът с " Боташ " е подписан при започване на 2023 година със срокът 13 години. Тогава на власт е служебното държавно управление с министър председател Гълъб Донев и министър на енергетиката Росен Христов.

Според известните досега България има потенциал за разтоварване на полутечен газ на терминали в Турция и импорт на газ посредством " Боташ ", който не употребява, само че за които заплаща близо 500 хиляди $ дневно. Няма значение дали и каква част от контрактувания потенциал от 1,8 милиарда куб. метра газ годишно е фактически импортиран в България.

Данни от изтекли документи, оповестени от Bg Elves, демонстрират, че на база контрактуван потенциал и цени, досега държавната компания " Булгаргаз " следва да е платила на " Боташ " 250 млн. $ по съглашението, а до 2035 година сумата ще е към 3,8 милиарда лева Това важи и без действителна доставка на газ до България.

Докладът за неизгодно подписания контракт сред " Боташ " и " Булгаргаз " беше пратен и в прокуратурата, ДАНС и Европрокуратурата.

Малинов отхвърли да отговори дали по този начин подписаният контракт съставлява закононарушение.

Вместо това упрекна предходното управление на " Булгаргаз " в " бездейност ", която е попречила предоговарянето да стартира по-рано. Това е била и повода Българският енергиен холдинг, чийто принципал е министърът на стопанската система, да смени

" Буди известно за мен неразбиране в границите на миналата една година след сключването на този контракт и на политическо, и на чисто мениджърско равнище в " Булгаргаз " за какво нищо не е подхванато дориза предоговаряне при влизане в новата газова среда. Този интервал не трябваше да бъде губен и да чакаме Народното събрание да повдигне тази политическа тематика, " разгласи Малинов.

Другите рокади в държавни енергийни сдружения той също изясни с неприятното финансово положение, в което по думите му се намерили, когато е поел поста.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР