Предложението за предоставяне на военна помощ от страната ни за

...
Предложението за предоставяне на военна помощ от страната ни за
Коментари Харесай

Остават полярни мненията в НС дали да изпратим военна помощ за Украйна


Предложението за даване на военна помощ от страната ни за Украйна и през днешния ден мотив за напрежение и политически конфликти в Народното събрание. Депутатите останаха на полярни позиции.

В началото на деня стана ясно, че предлагането за военна помощ за Украйна към този момент е публично импортирано от “Демократична България “.

„ Имаме подготвеност на следващия ден да представим плана на решение в Народно събрание и да търсим по-широка поддръжка за него. Подкрепата за нападнатия от един мощен агресор е поддръжка за възобновяване на мира”, съобщи Атанас Славов от „ Демократична България “.

Проекторешението срещна безапелационен отпор от съдружния сътрудник на Българска социалистическа партия.

„ България не би трябвало да заема страна във военни спор, в който водят война два приятелски, славянски народа. Българска социалистическа партия няма да поддържа такива ограничения. Парламентът единствено преди три седмици се произнесе дали България би трябвало да изпраща военна помощ и 180 народни представители гласоподаваха „ срещу “, съобщи Георги Свиленски от Българска социалистическа партия.

ГЕРБ се оповестиха за военна помощ, само че упрекнаха кабинета в бездейност и безучастие.

„ От началото на военните дейности сме с ясна и безапелационна позиция, че на Украйна би трябвало да се оказва помощ по всевъзможен начин, тъй като тя се явява жертва на експанзия. България и Унгария са единствените страни в НАТО, които към момента не оказват помощ с техническа и военна помощ. Да не приказваме, че българското държавно управление не е отпуснало и лев филантропична помощ “, сподели Даниел Митов от ГЕРБ.

Дебатът се придвижи и в пленарната зала. По тематиката дали би трябвало да се признае филантропичен статут на бежанците от Украйна, с цел да не заплащат осигуровки.

„ В най-лошия случай, в който минат над 200 000 бежанци и вероятно всички от тях пожелаят статут на краткотрайна протекция или непрекъснат статут на бежанци, оптималният размер, койот може да натовари бюджета на България е 54 млн.лв. “, съобщи Антон Тонев от „ Продължаваме промяната “.

Здравното обезпечаване на бежанците от Украйна е видно, че ще тежи на държавния бюджет, т.е. на всички нас. Не е редно единствено за един тип бежанци от война да се ползва този закон “, съобщи Елена Гунчева от „ Възраждане “.

И Движение за права и свободи се оповестиха срещу.

„ Попитах уважавания от мен доцент Тонев по какъв начин да гласоподавам в тази обстановка и той ми отговори да гласоподавам със сърце. Ама, аз не съм кардиолог, а реаниматор и гласоподавам с разум”, съобщи Хасан Адемов от Движение за права и свободи.

„ Вие не сте кардиолог, само че, като реаниматор, знаете,че помощта е оптимално ефикасна, когато е навременна “, отговори му Антон Тонев.

Хуманитарният статут по този закон се дава за една година.

Депутатите минаха към другата точка в дневния ред, а точно измененията в Закона за здравето, с тях ще се преодоляват последствията след анулацията на изключителното епидемиологично състояние – частични ограничения ще могат да бъдат въвеждани по обособените райони, според от нуждата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР