Вероятно сме чували обидата към някого, че има птичи мозък.

...
Вероятно сме чували обидата към някого, че има птичи мозък.
Коментари Харесай

Врани с интелект на малки деца - наистина ли могат и да броят

Вероятно сме чували обидата към някого, че има птичи мозък. Да, пернатите като цяло може да не се славят с необикновен разсъдък, само че и тук има ярки изключения. Първо се сещаме за говорещите папагали, а след тях и за враните.
 Враните и техните неподозирани умствени качества
Враните и техните неподозирани умствени качества

Птичият мозък не е тъкмо това, което постоянно си мислим

Тези черни птици, които се срещат все по-често и в огромните градове, може да не са ни от най-приятните и да ни навяват асоциации с гробища и мрачни подиуми, само че, става известно, дребните им глави са способни на доста повече, в сравнение с допускаме.

Враните се славят с добра памет и разсъдък, които са доказани от не едно и две научни проучвания. А в този момент следващото, този път на от немския University of Tübingen, потвърждава, че въпросните птици могат и да броят. Те също по този начин разпознават цифри и ги използват в мисловния си развой - тъкмо както го вършат и дребните деца.
 Снимка 667258

Когато се научат на цифрите, те стартират да ги ползват за всичко, което виждат - две коли, три котки. Е, същото е и при враните. Те даже могат да броят на глас. На своя си език, несъмнено.

Учените разясняват, че не трябва да считаме сходни умения като цифрово мислене, абстракция и обмисляне за запазена марка на хората и не би трябвало да се изненадваме, че черните птици всъщност са толкоз умни.

Оказва се също по този начин, че в животинското царство те надалеч не са единствените, които са на " ти " с броенето. Шимпанзетата могат да се научат да цифрите поред и да схващат цената на числата, точно както дребните деца. Установено е също по този начин, че в процеса на ухажване някои мъжки жаби броят броя крякания на своите съперници, с цел да не изостават от тях. Мравките пък броят стъпките си по собствен метод, с цел да съумяват да се движат в прецизна колона.
 Снимка 667262

С проучването на немските учени също по този начин се потвърждава, че враните се поддават много сполучливо на образование и могат да се научат на асоциации - като да вземем за пример да дават отговор на различни звукови и образни сигнали от 1 до 4 като крякат съответния брой пъти. А откакто го създадат даже натискат бутон на специфичен екран, с което удостоверяват, че са изпълнили задачата. И в случай че са се справили сполучливо, получават награда, изяснява CNN.
 Животни с възприятие за комизъм - кои са най-големите шегаджии
Кои са най-големите шегаджии измежду животните

Никак не им е скучно

Този опит потвърждава освен нереалното мислене на птиците, само че и това, че разпознават числата, както и че са способни да възнамеряват своите дейности, с цел да изпълнят съответна задача. Е, сигурно към този момент гледаме на тях с други очи.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР