Предлагат природният газ да поскъпне с 15,21% през септември. Това

...
Предлагат природният газ да поскъпне с 15,21% през септември. Това
Коментари Харесай

С над 15% предлагат да поскъпне природният газ през септември

Предлагат природният газ да нарастне с 15,21% през септември .

Това стана ясно на днешното намерено съвещание на Комисията за енергийно и водно контролиране, на което беше разискван отчет за импортираното заявление на " Булгаргаз " за одобряване на цена за септември 2020 година, по която публичният снабдител ще продава природен газ на крайните доставчици и на лицата, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.

Заседанието беше извършено отдалечено.

При одобряването на цената на природния газ КЕВР регистрира декларираните планирани количества природен газ от импорт за вътрешния пазар, изискванията по контракта сред " Булгаргаз " и ООО " Газпром экспорт " ; и осреднения валутен курс на Българска народна банка на лв. по отношение на задграничната валута, в която се заплаща внасяния в страната природен газ.

Предложението на публичния снабдител за цената на природния газ е съобразено с промените в контракта за доставка сред " Булгаргаз " ЕАД и ООО " Газпром экспорт " от 2 март 2020 година Считано от 5 август 2019 година цената на природния газ към този момент се пресмята всеки месец и се образува по нова ценообразуваща формула.

В отчета на " Булгаргаз се предлага цената на природния газ от 1 септември 2020 година да бъде в размер на 21,51 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). В съпоставяне с настоящата цена за месец август 2020 година в размер на 18.67 лева./MWh нарастването е с 2,84 лева./MWh, или с 15,21%.

Предложената цена включва цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи.

Изпълнителният шеф на " Булгаргаз " ЕАД Николай Павлов акцентира, че отчетът обективно отразява предоставената към заявката информация, обвързвана с образуването на цената на природния газ от 1 септември 2020 година

Потвърден беше задължението сдружението в допълнение да показа в КЕВР информация, обхващаща интервала до 31 август 2020 година в това число, за пазарния показател на европейските газови хъбове и за средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари за август 2020 година Данните ще бъдат импортирани в регулатора на 1 септември, като по този метод Комисията ще разполага с цялата нужна информация, с цел да може същия ден да одобри дефинитивно решение за цената на природния газ за септември 2020 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР