Предизвикателствата пред възпирането в Източна Азия започнаха да се променят

...
Предизвикателствата пред възпирането в Източна Азия започнаха да се променят
Коментари Харесай

САЩ и съюзниците трябва да са готови да възпрат война на два фронта и ядрени атаки

Предизвикателствата пред възпирането в Източна Азия започнаха да се трансформират фундаментално през последните години, поставяйки ги на път да съставляват съществени опасности за ползите на националната сигурност на Съединени американски щати през идващото десетилетие, написа в свое проучване Маркус Гарлаускас, предоставено на Atlantic Council и Агенция за понижаване на заканите на защитата на Съединени американски щати (DTRA).

Гарлаускас е шеф на Индо-тихоокеанската самодейност за сигурност на Scowcroft Center for Strategy and Security, която заменя предходната Азиатска самодейност за сигурност, служил е в държавното управление на Съединени американски щати близо двадесет години, бил е в националната разследваща работа като народен офицер от разузнаването (NIO) за Северна Корея в Националния съвет по разузнаване от юли 2014 година до юни 2020 година Като NIO той управлява стратегическия разбор на американската разследваща общественост по проблемите на Северна Корея. Той също по този начин дава директна аналитична поддръжка на политическите разисквания на най-високо равнище, в това число президентския преход, както и срещите на върха в Сингапур и Ханой със Северна Корея. Гарлаускас е служил съвсем дванадесет години в чужбина в щаба на Командването на Организация на обединените нации, Командването на комбинираните сили и Корейските сили на Съединени американски щати в Сеул.

Този отчет обобщава резултатите от изследване, фокусирано върху две от зараждащите и взаимосвързани провокации пред възпирането в Източна Азия. Първият е капацитетът за хоризонтална ескалация на спор или с Китайската национална република (КНР), или със Северна Корея, който да се трансформира в едновременен спор и с двете. Другата е опцията единият или и двамата съперници да изберат да ескалират отвесно до лимитирана нуклеарна офанзива, вместо да признаят провалянето си, в огромен спор.

Американското мислене за война в Източна Азия постоянно подценява опцията Съединените щати да би трябвало да се бият с КНР и Северна Корея по едно и също време, а не поотделно. Освен това стандартната мъдрост в Съединените щати подценява риска КНР или Северна Корея да прибегнат до стеснен нуклеарен удар при положение на спор в района. Въпреки това, неотдавнашното държание на съперниците на Съединените щати в Източна Азия допуска, че това мислене може да е неточно; военните на КНР се реорганизираха, с цел да се приготвят за война на два фронта, до момента в който КНР и Северна Корея не престават да развиват усъвършенстването и размера на своите тактически нуклеарни арсенали.

За да разберем по-добре заканите, подбудени от тези два съществени риска след пет до 10 години (в интервала 2027-2032), са извършени серия от семинари и изявленията с основен държавен личен състав и специалисти и анализирахме нашите открития в този отчет, в началото написано за Агенцията за понижаване на отбранителната опасност на Съединени американски щати (но не е наложително да съставлява нейните възгледи). Тези констатации би трябвало да послужат като сигнал за пробуждане: Съединените щати и техните съдружници към този момент не могат да мислят за спорове с КНР и Северна Корея изолирани един от различен и би трябвало да подхващат незабавни дейности, с цел да се приготвят за опцията да се сблъскат с лимитирани нуклеарни офанзиви в сюжет на спор в Източна Азия.

Ключови констатации

Ако спор с един съперник в Източна Азия не завърши бързо, очаквайте той да се разшири . Ако спор бъде иницииран от КНР или Северна Корея, капацитетът за разширение до едновременни спорове и с двете би представлявал висок риск за отбранителните цели на Съединени американски щати и съдружниците, изключително тъй като това би наложило съществени оперативни и стратегически провокации. По време на това изследване открихме доста правдоподобни пътища, от които спорът с един може да се разшири в спорове и с двамата, даже без Пекин и Пхенян да се координират между тях. Въпреки че не е целесъобразно да се предвижда с убеденост протичането на спор до десетилетие по-късно, такива пътища са задоволително многочислени и правдоподобни, че - в случай че спор с КНР или Северна Корея не завърши бързо - би трябвало да предвидим, че по едно и също време могат да зародят спорове и с двете.

В момента съществува надълбоко съмнение сред КНР и Северна Корея и ние открихме, че нито една от тях няма да се усеща принудена от някакво обвързване да се бие дружно с другата, само че това няма да предотврати появяването на едновременни спорове и с двете. Предварителната съгласуваност сред двете е един от по-малко евентуалните способи за пораждане на такива едновременни спорове. Ние идентифицирахме поредност от доста по-правдоподобни пътища.

Едновременните спорове постановат толкоз съществени провокации, че рискът към момента би трябвало да се смята за висок, даже в случай че вероятността тези два спора да зародят по едно и също време е несигурна. Логистичните провокации сами по себе си са плашещи, като се имат поради условията на такива огромни спорове, в това число ресурси от прецизни муниции и противоракетни прихващачи. Оперативно, едновременните спорове биха принудили пренапрегнатите американски системи за командване и контрол да създадат сложни избори за това по какъв начин да разпределят стеснен брой от най-ценните си активи. Междувременно ръководството на съюза и ръководството на ескалацията ще станат експоненциално по-сложни.

Ако севернокорейската експанзия провокира сполучлива контраатака от страна на Съединени американски щати и Южна Корея, това евентуално ще накара КНР да се намеси, с цел да отбрани ползите си, когато Северна Корея рухне. Подобна интервенция евентуално би провокирала борба в подтекста на съперничеството и недоверието сред Съединени американски щати и КНР, което може да ескалира до боен спор. Освен това Пекин евентуално би бил подготвен да рискува спор, с цел да попречи на Сеул и Вашингтон да диктуват изискванията на обединяването на Корея посредством неконтролирана контраатака.

Всеки огромен спор сред Съединени американски щати и КНР - да вземем за пример, в случай че КНР нападна Тайван - има възможност да ескалира хоризонтално и да погълне Корея, в случай че спорът сред Съединени американски щати и КНР не е лимитирана война с бърз, решителен излаз. В подобен спор Пекин евентуално ще нанесе удари по районни бази на Съединени американски щати, евентуално в това число бази на Корейските сили на Съединени американски щати (USFK) на взаимно разстояние на удар от континенталната част на КНР. Дори в случай че южнокорейската войска и USFK в началото са изолирани от военни дейности, всяка страна може да ги преглежда като инструмент на Съединени американски щати за излизане от невъзможност или да бъде привлечена, когато КНР нападна американски бази в Япония, като прелита над Корея. Освен това Пекин може да насърчи Пхенян да ескалира, с цел да обвърже силите на Съединени американски щати и Корея. Независимо дали Пекин го прави или не, спорът сред Съединени американски щати и КНР би нарушил изчисленията на Северна Корея за ескалация. Американските подкрепления, идващи в района, дружно с американските задължения и загуби, биха могли да провокират опортюнистична или превантивна експанзия от Северна Корея - изключително тъй като изходът от спора би имал големи последствия за Пхенян.

Вторият спор даже не е належащо да ескалира доста, с цел да влязат в деяние сходни провокации. Когато стартира огромен спор с КНР или Северна Корея, капацитетът за ескалация, който да притегли другия, неотложно визира политическите и военните благоприятни условия, налични за Съединените щати и техните съдружници, даже в случай че войната бъде избегната. Усилията на Сеул да избегне въвличането във война сред Съединени американски щати и КНР да вземем за пример биха могли да лимитират американските сили в Южна Корея. Междувременно напъните на Съединени американски щати и Южна Корея да избегнат война с КНР биха могли да попречват интервенциите на Съединени американски щати и Южна Корея в Жълто море или в планински региони покрай границата на КНР и Северна Корея.

Рискът една война в Източна Азия да стане нуклеарна нараства , защото КНР и Северна Корея имат възходящ тласък и благоприятни условия за лимитирани нуклеарни офанзиви. Рискът от лимитирана нуклеарна офанзива от КНР или Северна Корея при положение на спор евентуално ще нарасне през времевата рамка 2027-2032 година, а едновременните спорове биха влошили този риск. Въз основа на резултатите от друго изследване, което организирахме, само че не сме го създали обществено притежание, " Предотвратяване на неуспеха на стратегическото въздържане на Корейския полуостров ", това изследване откри, че Северна Корея бързо развива своите качества и желание да стартира лимитирана нуклеарна офанзива при положение на спор. Въпреки че изследването не откри толкоз безапелационни доказателства, които да демонстрират, че КНР сега се движи нападателно в тази посока, то откри доказателства, че способността на КНР да употребява нуклеарни оръжия за оперативни и тактически цели се усилва.

Оръжейните качества и политика на Северна Корея се придвижиха бързо към позволяване на лимитирани нуклеарни офанзиви. Декларацията за нуклеарната политика на Пхенян от 8 септември 2022 година сложи началото и обосновката за лимитирани нуклеарни офанзиви, заявявайки, че първата приложимост на нуклеарни оръжия е алтернатива за връщане на самодейността в спор, да вземем за пример. Междувременно от януари 2021 година в Северна Корея звучи барабанен темп на негйните тактически нуклеарни качества, в това число проби на декларирани тактически нуклеарни ракети и проявление на нова тактическа нуклеарна бойна глава.

Въпреки че Пекин може да не дава отговор на фокуса на Пхенян върху тактическите нуклеарни варианти, опциите на КНР, подобаващи за лимитирана нуклеарна офанзива - като балистичната ракета DF-26, наречена " килърът на Гуам " - към този момент са обилни и са на път да се усилят. Въпреки че Северна Корея наподобява по-вероятно от КНР да стартира лимитирана нуклеарна офанзива, севернокорейска нуклеарна офанзива също би повишила риска от нуклеарна борба сред Съединени американски щати и КНР, изключително в случай че Пекин схване отговора на Съединени американски щати като застрашителен. Освен това, в случай че спор сред Съединени американски щати и КНР, който стартира " хоризонтално " другаде, ескалира до Корея и все пак успеха на КНР остава неуловима, " отвесната " ескалация до лимитирана нуклеарна офанзива може да бъде идната разумна стъпка от позиция на Пекин.

Военна интервенция на КНР в корейски спор също би добавила рискови нови променливи към нуклеарните калкулации на Северна Корея. Една интервенция без подкана или позволение от севернокорейския режим би била очевидна опасност за неговото оцеляване, евентуално правейки лимитирана нуклеарна офанзива да наподобява като " минимум неприятния " вид. Обратно, интервенция на КНР, позволена от Северна Корея, предопределена да помогне за отбраната на режима от последствията от неговата ескалация, може да накара Пхенян да чака въздържаност от страна на Съединени американски щати в отговор на лимитирана нуклеарна офанзива заради страха на Вашингтон да провокира нуклеарна война сред Съединени американски щати и КНР.

Съединените щати и техните съдружници не са ситуирани да водят лимитирана нуклеарна война на два фронта в Източна Азия ; КНР може да е подготвена скоро. Възможностите на Съединени американски щати и съдружниците, договореностите за командване и надзор и позицията (включително сили, бази и съглашения със съюзниците) не са подобаващи за попречване на едновременен спор с КНР и Северна Корея и/или лимитирана нуклеарна офанзива или дават постоянни военни благоприятни условия за отговор в случай че зародят.

Въз основа на полемиките в семинара логистичните, командните и контролните съображения, базирането и политиката на съюза на Съединените щати и техните съдружници в Индо-Тихия океан наподобяват проектирани и подобаващи за една или друга борба. Те не са предопределени за едновременни спорове с КНР и Северна Корея. Освен това този дизайн алармира, може би несъзнателно, че Съединените щати и техните основни източноазиатски съдружници към момента не обмислят съществено, още по-малко се приготвят за едновременни спорове. Американско-южнокорейският съюз, по-специално, постоянно наподобява заобикаля даже разискването на тази политически сензитивна, само че сериозна тематика.

Съединените щати и техните съдружници изглеждаха неохотни през последните години интензивно и намерено да приготвят отговор на лимитирана тактическа нуклеарна офанзива в Източна Азия, още по-малко да се приготвят за битка с " стеснен " нуклеарен спор. Изявления като " нуклеарна война не може да бъде извоювана и в никакъв случай не би трябвало да се води " и " няма сюжет, при който режимът на Ким да употребява нуклеарни оръжия и да оцелее " може несъзнателно да алармират, че Съединените щати са съзнателно неподготвени за сходни благоприятни условия и вместо това разчита на имплицитната опасност от изчерпателен нуклеарен спор, произлизащ от индивидуален нуклеарен удар като възпиращ фактор. Решенията и изказванията по отношение на позицията и качествата също алармират за индиферентност от подготовката на разновидности за стеснен нуклеарен отговор, като формалните лица на Съединени американски щати обществено отхвърлят концепцията на преразпределяне на тактически нуклеарни оръжия в района.

Ако актуалните трендове се запазят, КНР евентуално ще бъде доста по-добре готова от Съединените щати да се бие на голям брой фронтове в Източна Азия и да прави лимитирани нуклеарни удари. Очевидната липса на подготвеност на Съединените щати и техните съдружници да водят едновременни спорове с КНР и Северна Корея и за стеснен нуклеарен спор усилва възможностите Пекин или Пхенян, в случай че към този момент са в спор със Съединените щати, да видят преимущество в преместването първо да се разшири до двоен спор или да ескалира до лимитирана нуклеарна офанзива. Създаването от страна на КНР на настрана командване на Северния спектакъл за непредвидени обстановки в Корея и на командване на Източния спектакъл за непредвидени обстановки в Тайван, дружно с разполагането на точни ракети с двоен потенциал (ядрени и конвенционални), демонстрира напредъка на Пекин в тази посока.

Ако обаче избухне спор, Съединените щати имат варианти за ръководство на ескалацията . Проучването откри, че даже в случай че Съединените щати не съумеят да възпрат експанзията от страна на КНР или Северна Корея, въпреки всичко ще има основни благоприятни условия за интегрирани подходи за въздържане, които да оказват помощ за понижаване на риска от ескалация до спорове и с двете или до лимитирана нуклеарна офанзива. Проучването разпознава набор от точки при вземането на решения от Пекин и Пхенян, които биха могли да оказват помощ за ограничение на такава " хоризонтална " и " отвесна " ескалация.

Гледната точка на Пекин: Пекин евентуално желае да ограничи спора и да избегне районна или нуклеарна война, в случай че употребява мощ за реализиране на цели във връзка с Тайван или морски разногласия, или в случай че се намесва, с цел да отбрани ползите си в спор в Корея. Участниците в семинара означиха евентуалните опасения в Пекин по отношение на капацитета за неконтролирана ескалация при сходни сюжети и един специалист акцентира, че " кошмарният сюжет " на Пекин може да се бори по едно и също време със Съединените щати, Япония и Южна Корея. Като се имат поради компликациите, които Пекин имаше при оказването на въздействие или ограничение на Пхенян при по-стабилни условия, водачите на КНР евентуално ще повярват, че разширението на войната сред Съединени американски щати и КНР към Корейския полуостров ще вкара нови, неконтролирани и непредвидими детайли и ще усложни прекратяването на спора. По сходен метод Пекин евентуално признава, че военна интервенция по време на спор на Северна Корея с Южна Корея и Съединените щати крие доста опасности и неустановеност, в това число непредвидими резултати върху изчисленията на Пхенян за ескалация.

Гледната точка на Пхенян: Въпреки че Северна Корея евентуално ще види както благоприятни условия, по този начин и закани при положение на спор сред Съединени американски щати и КНР, съвсем несъмнено в началото ще се колебае да предприеме равнище на експанзия, което рискува да докара до последици за края на режима. Пхенян евентуално ще бъде песимистичен към желанието на Пекин да даде приоритет на отбраната на Северна Корея, даже като " съвоюващи страни ", които се бият по едно и също време със Съединените щати и техните съдружници. Северна Корея също евентуално ще бъде несигурна дали Съединените щати или КНР ще съумеят да завоюват решителна победа, без значение от присъединяване на Северна Корея. Въпреки че може да не е допустимо да се възпира известно държание или лимитирана експанзия от страна на Северна Корея при такива сюжети, ще има опция да се увеличи равнището на нерешителност на Пхенян посредством интегрирани подходи за въздържане.

Персоналът под равнището на водачите на режима и в двете страни може да бъде предразположен на въздействие за закъснение или разубеждаване на ескалацията при такива сюжети. Техните персонални ползи могат внезапно да се разминават с тези на водачите им при такива рискови условия, защото рисковете от ескалация на спора имат преимущество пред страха от наказване за бездейност или непокорство. Съединени американски щати и техните съдружници биха могли да употребяват наклонността на високопоставени чиновници в автократични системи към закъснение и удостоверение, вместо към бързи дейности.

Пристрастията в американските и съюзническите институции попречват разбирането им за това по какъв начин източноазиатски спор може да ескалира и подготовката им за ръководство на такава ескалация. Дълбоко вкоренени организационни и когнитивни пристрастия са попречили способността на Съединените щати и техните съдружници да плануват, възпират и да се приготвят за тези две благоприятни условия: едновременни спорове с КНР и Северна Корея или лимитирана нуклеарна офанзива от всеки съперник. По време на изследването членовете на изследователския екип и доста от участниците специалисти откриха, че сходни пристрастия постоянно водят до неоснователни оптимистични изказвания, изключително концепцията, че Пекин или Пхенян ще останат въздържан наблюдаващ, до момента в който другият се бори с спор, който би имал дълбоки последствия за сигурността и на двамата.

Пристрастието към свръхцентрализираното разбиране на противниковото взимане на решения попречи на Съединени американски щати да обмислят едновременни спорове с КНР и Северна Корея. Много чиновници на Съединени американски щати, които не са проучвали от близко връзките Пхенян-Пекин, вършат неподкрепени догатки по отношение на равнището на съгласуваност сред Пекин и Пхенян или равнището на сърдечност на Северна Корея към насоките на КНР - водейки до друго съмнение, че едновременни спорове биха се случили единствено по умишлен избор на Пекин. Други допускат, че ниското доверие сред Пекин и Пхенян е направило едновременните спорове невъзможни.

Огледалното изображение и пожелателното мислене също са постоянно срещани пристрастия на Съединени американски щати и съдружниците, докладвани от участниците в изследването. По-специално, някои участници оповестиха за необятно публикуваното разбиране, че Съединените щати и КНР имат общ първокачествен интерес да избегнат война на два фронта или нуклеарна ескалация, без да обмислят дали това би било правилно, в случай че КНР губеше война със Съединените щати. По сходен метод честият отговор на концепцията за лимитирана севернокорейска нуклеарна офанзива е, че Северна Корея " няма да посмее " да употребява нуклеарни оръжия, тъй като нейните водачи " знаят, че това би било краят на техния режим ", без да обмислят сюжети, при които режимът към този момент е изправен пред неизбежно заличаване.

По време на изследването постоянно се разпознава това, което е известно като " закон за отклонението на инструмента ", (Законът на инструмента, законът на чука, чукът на Маслоу или златният чук е когнитивно користолюбие, което включва прекалено разчитане на прочут инструмент), защото всяко от трите най-подходящи четиризвездни взаимни командвания на Съединени американски щати за тези проблеми има обособена роля. Възпирането на нуклеарна офанзива е област на стратегическото командване на САЩ; възпирането на експанзията на КНР е сферата на Индо-тихоокеанското командване на САЩ; и севернокорейската експанзия е в командването на комбинираните сили/корейските сили на Съединени американски щати. Това е мъчно, само че е значимо да се даде опция за интеграция сред тях, с цел да се отговори най-добре на провокациите пред сигурността в Източна Азия. Интеграцията ще усили обсега на наличните запаси за всяко командване и по този метод ще помогне да преглеждат проблемите от нови ъгли, вместо с несъразмерен фокус върху районната или стратегическа област на личното си командване.

Как биха могли да избухнат едновременни спорове?

Разгледани настрана, рисковете за ползите на Съединени американски щати, подбудени от едновременни спорове и лимитирани нуклеарни офанзиви в Източна Азия, са комплицирани и плашещи. Разглеждането им дружно вкарва спомагателна трудност. Като се има поради релативно ниският капацитет на КНР или Северна Корея да стартират експанзия с нуклеарна офанзива при започване на спора, този разбор първо открива евентуалните пътища за едновременни спорове с КНР и Северна Корея, дружно с общите сюжети, които биха имали резултат. След това се откриват някои от движещите и възпиращите фактори за решение за лимитирана нуклеарна офанзива и от тях се извлича резюме на изискванията, при които едновременните спорове най-вероятно биха сложили най-голямо напрежение върху капацитета за лимитирана нуклеарна офанзива.

Проучването открива голям брой правдоподобни пътища, от които експанзията от страна на КНР или Северна Корея може да докара до едновременни спорове със Съединените щати през идващото десетилетие, някои от които са по-вероятни от други. Проучването също откри, че някои пътища са неправдоподобни. Например откри, че вероятностите за в действителност " взаимно " решение сред Пекин и Пхенян за започване на взаимна експанзия са далечни, даже в случай че се одобри, че връзките сред КНР и Северна Корея ще са се подобрили след десетилетие. Следователно, идващият разбор допуска, че или Пекин, или Пхенян биха били " първият ход ", иницииращ планирането и подготовката за такава експанзия, даже при малко евентуалния сюжет, при който връзките и доверието сред КНР и Северна Корея са се подобрили до степен взаимно да правят обмисляне и подготовка.

Конфликт, иницииран от Китайската национална република

Пекин има необятен набор от евентуални оправдания и претекстове за започване на експанзия. Сценарият, който получава най-голямо внимание, е капацитетът за атака на КНР да сложи Тайван под неин надзор, или посредством солидна амфибийна инвазия, или насилствена акция, употребяваща композиция от закани, лимитирани удари и изолираност на острова. Съществуват обаче и други правдоподобни сюжети за експанзия на КНР, в това число разногласия за териториални искания в Южнокитайско море и островите Сенкаку. Във всички тези случаи обаче задачите на КНР наподобяват лимитирани и КНР съвсем сигурно се стреми - най-малко първоначално - да реализира решителна победа, без да се постанова да прибягва до нуклеарни удари или да ескалира до световна война със Съединените щати.

Това евентуално ще стимулира КНР да ограничи най-малко до известна степен географския обсег на първичната си експанзия. В резултат на това изследването счита, че е допустимо КНР да може да избере в началото да не нападна американски бази в Южна Корея, даже в случай че нападна американски бази и сили, ситуирани другаде - на японска територия, да вземем за пример.
 Снимка 630291
Източник:

Конфликт, иницииран от Северна Корея

Пхенян също има необятен набор от вероятни аргументи и тласъци за започване на експанзия, като най-вероятната му цел е Южна Корея. За задачите на това изследване главно съмнение, основано на оценките на метода на мислене и изчисленията на Пхенян, е, че експанзията на Северна Корея ще има за цел да докара до стеснен спор, а не до тотална война за усвояване на Република Корея, което тя съвсем сигурно схваща, че не може да завоюва. В резултат на това е малко евентуално подобен спор да стартира с нуклеарна офанзива. За да се сътвори по-управляем обсег, изследването също по този начин отделя сюжети за инициирана от Съединени американски щати или Корея " инвазия " или интервенция в колапса на Северна Корея.

Долната графика изобразява пътищата на това по какъв начин може да протече подобен спор, в това число обстановки, които биха могли да послужат като задействащи условия за Северна Корея да извърши лимитирана нуклеарна офанзива. Въпреки че е фокусирана върху капацитета за едновременни спорове, тази графика също по този начин демонстрира, че намесата на КНР не е безусловно неизбежна и че даже има опция за взаимен отговор сред Съединени американски щати и КНР. Въпреки това участниците в изследването значително оцениха сходно съдействие като малко евентуално в подтекста на предстоящото усилване на съперничеството сред Съединени американски щати и КНР през идващото десетилетие.
 Снимка 630292
Източник:

Ще станат ли тези спорове нуклеарни?

Нямаме исторически данни за лимитирани нуклеарни офанзиви, с цел да осведомяваме за разбор на това, което може да докара до такава офанзива - за разлика от дългия опит за нуклеарни закани, демонстрации и насила - тъй че е уместно да ограничим упованията за това какъв брой уверени можем да бъдем в такива оценки. По същия метод анализирането на изказвания по отношение на политиката за нуклеарни оръжия от Пекин или Пхенян евентуално ще разкрие повече за актуалните им планове за нуклеарно сигнализиране, в сравнение с действителната динамичност и пресмятане за лимитирана нуклеарна офанзива в спор до десетилетие по-късно.

Формулировката на " Закона за политиката на нуклеарните сили " на Пхенян от септември 2022 година открива експлицитни обосновки за първото потребление на нуклеарни оръжия от Северна Корея в разнообразни сюжети, разнообразни от тотална нуклеарна война, само че единствено загатва за опцията за осъществяване на лимитирани нуклеарни офанзиви. Потенциалната логичност на КНР за лимитирана нуклеарна офанзива е още по-непрозрачна, като се има поради нейната привидна политика " без първа приложимост ". Въпреки тази сегашна политика, някои американски учени настояват, че Пекин би могъл, в една бъдеща война, да избере " лимитирана нуклеарна ескалация като метод за наложително преустановяване на спора ".

При липса на съответни доказателства за калкулации на КНР или Северна Корея за лимитирани нуклеарни офанзиви, може да се обобщат набор от евентуални променливи, които биха могли или да лимитират, или да насърчат съперника, обмислящ лимитирана нуклеарна офанзива, моделирайки логиката на властнически режим, обмислящ такива варианти. Тези съображения не са финален " лист за инспекция ", само че могат да дават аналитична визия за другите фактори, които е евентуално да влязат в деяние.

Първият и главен набор от променливи, които би трябвало да се вземат поради за този модел, е положението на водачеството на съперника и неговата нуклеарна C2 система, в това число неговото усещане за директни вътрешни и външни закани за водачеството. Това ще дефинира както лещата, през която съперникът вижда други променливи, по този начин и способността му да вземе и съобщи решение за нуклеарна приложимост. Известно увреждане на нуклеарната C2 система - в случай че приемем, че не е унищожена - е изключително евентуално да провокира нуклеарни удари, които може даже да не са в действителност " лимитирани ". Например, политиката на Северна Корея от септември 2022 година предизвестява, че офанзивите против нейния нуклеарен C2 автоматизирано ще провокират ответен нуклеарен отговор.

Допълнителен набор от променливи се уголемява, с цел да включва оперативни съображения. Ако способността за осъществяване на такава офанзива е ясна и тествана и е разпозната доходоносна цел за лимитирана нуклеарна офанзива, това в допълнение подтиква такава офанзива, изключително в случай че съперникът види, че е изправен пред прозорец от време " действай или загуби " да го извърши.

Окончателният набор от променливи прибавя подтекста на по-широката стратегическа среда, която може да оформи решение. Въпреки че е малко евентуално тези по-широки стратегически фактори да бъдат решаващи сами по себе си при предизвикателство на лимитирана нуклеарна офанзива, тези променливи биха могли да оказват помощ за установяване на окончателното решение, в случай че лидерските и оперативните фактори се накланят към лимитирана нуклеарна офанзива като алтернатива. Дискусиите в семинара на изследването заключиха, че спомагателни страни, намесващи се против съперника, могат да бъдат изключително значим фактор за стимулиране на нуклеарна офанзива.

Като се имат поради всички променливи, разказани нагоре, общият набор от условия, които най-вероятно ще провокират лимитирана противникова нуклеарна офанзива против цели на Съединени американски щати или съдружници в Източна Азия, ще бъде случай, в който C2 и ракетните сили на съперника са били атакувани и усеща, че губи. По-конкретно, в случай че КНР се намеси, когато Северна Корея е изправена пред такива условия, само че по метод, който не е в поддръжка на режима на Северна Корея, тази интервенция би направила севернокорейска лимитирана нуклеарна офанзива още по-вероятна. Такива условия биха дали на севернокорейския режим дребна убеденост за неговото оцеляване без фрапантни ограничения, в това число лимитирана нуклеарна офанзива, като в същото време усилват увереността му, че Съединените щати ще отговорят със мощ на лимитирана нуклеарна офанзива, вероятно подклаждайки нуклеарна борба сред Съединени американски щати и КНР, или със въздържаност, с цел да избегне такава борба. Междувременно стратегическият и действен подтекст на подобен спор би подтикнал бърза ескалация до лимитирана нуклеарна офанзива като най-хубава вяра за оцеляване.

Въпреки че е мъчно да се оцени вероятността от лимитирана нуклеарна офанзива отвън нейната цялостна достоверност при положение на едновременни спорове в Източна Азия, можем да бъдем по-уверени в оценката на тежестта на следствията от такава офанзива. Почти незабавните стратегически и оперативни резултати даже от най-малката лимитирана нуклеарна офанзива - в това число спиране на военните интервенции, разпалване на публичното мнение и внезапно увеличение на рисковете от ескалация - съвсем сигурно биха надхвърлили директните физически и тактически резултати. В по-дългосрочен проект такова очевидно нарушение на " нуклеарното табу " и неуспех на нуклеарното въздържане би означавало също, че последствията от лимитирана нуклеарна офанзива в Източна Азия могат да се разпространят в международен мащаб и да се усетят от генерации.

Какво е това в Източна Азия, което прави едновременните спорове по-вероятни? Политика и география.

Географията на Източна Азия е основна евентуална променлива, увеличаваща както вероятността, по този начин и въздействието на спор на Съединени американски щати с КНР или Северна Корея, разширяващ се до едновременни спорове и с двете - изключително като се имат поради увеличаващите се обхвати на съвременни датчици и оръжейни системи. Някои образци за това са показани на графиката по-долу.

Пекин може да гледа на базите на USFK като на опасност заради близостта им, даже в случай че USFK възпре интервенциите си от тези бази по време на спор. Това евентуално ще е по-голямо безпокойствие за Пекин, защото американските оръжия и датчици се усилват. От американските бази в Южна Корея армейска ракета Precision Strike Missile (PrSM) ще може да удари елементи от континенталната част на КНР, даже покрайнините на Пекин и Шанхай, в интервала 2027-2032 година (както е изобразено от синия радиус на обхват). Това се основава на обществено декларираните упования на военачалник от армията на Съединени американски щати за разширения обхват на тази система през идващото десетилетие, която ще бъде употребена като главно оръжие от полевите артилерийски елементи на Съединени американски щати.

В спор сред Съединени американски щати и КНР, даже в случай че КНР се въздържа от нанасяне на удари по американски бази в Южна Корея, нейната дарба да нанася удари по американски бази в Япония ще бъде лимитирана от нуждата или да се избегне прелитането над Корейския полуостров, или рискът да предизвика Северна или Южна Корея от летящи ракети през тяхното въздушно пространство. Графиката също по този начин илюстрира доколко би било ограничаване за КНР да избегне прехвръкване над Корейския полуостров и близкото му въздушно пространство, в случай че КНР се пробва да нанесе ефикасен удар по основни американски бази на японските острови като част от спор сред Съединени американски щати и КНР. Ако КНР би трябвало да употребява своите по-многобройни балистични ракети с дребен обхват, с цел да преодолее противоракетната защита на тези бази, това ще изисква такива прелитания, както и ракетите със междинен обхват. КНР може да заобиколи Корея, като употребява самолети, някои крилати ракети и ракети със междинен обхват от източен и южен Китай, с цел да удари вместо това тези бази, само че ударът единствено по този метод без офанзиви през Корейския полуостров би обезпечил по-дълго време за предизвестие и по-благоприятна геометрия за американската и японската противовъздушна и противоракетна защита на тези бази.
 Снимка 630293
Източник:

Как би трябвало да се приготвят Съединените щати и съдружниците - интелектуално и оперативно?

Политически рекомендации за основна констатация №1: Ако спорът на Съединени американски щати с един съперник в Източна Азия не завърши бързо, очаквайте той да се разшири.

Съединените щати и техните съдружници би трябвало да премислят планирането на експанзия от КНР или Северна Корея като отбелязване на началото на индо-тихоокеанска акция, която също изисква въздържане - и евентуално проваляне - на другия вероятен съперник.

Съединените щати и Южна Корея би трябвало да насочат вниманието си към по-широк приоритет за отбрана на Южна Корея от експанзия - включващ въздържане на експанзията на КНР в допълнение към експанзията на Северна Корея.

Правителството на Съединени американски щати и неправителствените институции би трябвало да спонсорират изследвания и военни игри за евентуалните условия и аргументи, които могат да доведат до ескалиране на спора сред Съединени американски щати и КНР за Тайван в Корея.

Политически рекомендации за основна констатация №2: Рискът една война в Източна Азия да стане нуклеарна нараства, защото КНР и Северна Корея имат възходящи тласъци и благоприятни условия за лимитирани нуклеарни офанзиви.

Американската отбранителна общественост би трябвало да управлява и спонсорира разбори и изследвания от разследващата общественост и външни аналитични субекти, с цел да наблюдава и разпознава знаци за възходящите благоприятни условия и капацитета на Северна Корея за лимитирана първа нуклеарна приложимост, както и знаци на КНР, който евентуално се движи по този път.

В съдействие със своите съдружници Съединените щати би трябвало да усъвършенстват и разширят декларативните политики, с цел да подчертаят, че Съединените щати и техните съдружници няма да бъдат разграничени от лимитирана нуклеарна офанзива. Това би трябвало да включва контекстуализиране на декларацията на Съединени американски щати, че " няма сюжет, при който режимът на Ким Чен Ун може да употребява нуклеарни оръжия и да оцелее.

В съгласуваност с източноазиатските съдружници и сътрудници на Съединените щати американските военни плановици би трябвало да разширят напъните си, с цел да обезпечат подготвеност за борба и победа, даже в случай че са изправени пред лимитирани нуклеарни офанзиви, и ясно да оповестяват тази подготвеност както на съперниците, по този начин и на съдружниците. За да се резервира набор от благоприятни условия за военна реакция, разнообразни от нуклеарно възмездие, би трябвало да се приготви сцената, с цел да се избегне основаването на усещане, че всеки отговор, с изключение на незабавна нуклеарна контраофанзива, би посочил уязвимост или съмнение.

Съединените щати би трябвало да управляват междуведомствените старания за изследване и подготовка на разновидности за реагиране, намаляване на рисковете и въздържане на лимитирана нуклеарна офанзива от страна на КНР или Северна Корея - да включват изследвания, семинари и настолни/военни игри, както на некласифицирани, по този начин и на класифицирани равнища. Този разбор би трябвало да включва оценка на плюсовете и минусите на редица евентуални варианти за увеличение и сигнализиране за подготвеност за потребление на тактически нуклеарни оръжия на Съединени американски щати в отговор на лимитирана нуклеарна офанзива, в случай че обстановката го изисква - до и в това число евентуалните разклонения на повторното въвеждане на американски тактически нуклеарни оръжия в района или на самия Корейски полуостров.

Политически рекомендации за основна констатация #3: Съединените щати и техните съдружници в Индо-Тихия океан не са ситуирани да водят лимитирана нуклеарна война на два фронта в Източна Азия;

Съединените щати би трябвало да подхващат цялостна преоценка на своите C2 връзки и позиция в Източна Азия в подтекста на разрастващите се севернокорейски, КНР и нуклеарни закани, с цел да разпознават подобаващите C2 връзки при положение на едновременни спорове със Северна Корея и КНР, както и най-хубавите C2 договорености за такти
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР