Предизборната кампания е към своя край. Социологическите проучвания ни показват

...
Предизборната кампания е към своя край. Социологическите проучвания ни показват
Коментари Харесай

В края на кампанията: Няма убедителен отговор какво следва след изборите

Предизборната акция е към своя край. Социологическите изследвания ни демонстрират една относително статична картина на публичните настройки от началото и края на акцията. Няма трайни промени в посланията, в описа, в упованията ни за след изборите. Кампанията репродуцира нашите до болежка познати публични разделения, само че не създаде задоволително безапелационен отговор на въпросите какво следва след изборите, ще може ли и по какъв начин да се образува държавно управление.

На този декор е обикновено да не чакаме впечатляваща изборна интензивност, макар че върнахме хартиената бюлетина, която съгласно някои партийни централи, беше единствената спирачка пред големите национални маси да излязат и да ги поддържат. Цялостната картина не провокира необикновен оптимизъм и вяра за трайно ръководство в границите на идващия парламент, само че въпреки всичко шансове постоянно има.

Тежестта на успеха

Основната конспирация на изборния ден ще бъде кой въпреки всичко ще завоюва изборите. Победата не е без значение. Освен че дава самодейността за основаване на ръководство, тя е значима символно в навечерието на локалните избори. Но успеха е на първо място отговорност, която ще би трябвало да се носи. Както в границите на предишния парламент, по този начин и в бъдещия, от спечелилия ще зависи в най-голяма степен дали ще имаме ръководство или ще вървим на нови избори.

Най-голямата политическа мощ в предходния парламент - ГЕРБ, отхвърли да поеме отговорност за ръководството, с което ни изпрати на едни непотребни избори. Пред спечелилите на идните избори се чака да тегне същата алтернатива - образуване на нестабилна коалиция с непредвидими сътрудници, или още едни избори.

Служебен кабинет на президента или на партиите?

Към момента наподобява несъмнено, че спечелилият, който и да е той, няма да има болшинство, с което да може да ръководи самичък. Очертава се нужда от образуване на необятна коалиция (повече от две партии в управлението), която да поеме властта. Ако въобще се стигне до сходна коалиция, тя няма да работи с изключително дълъг небосвод. Още от началото на тази предизборна акция се питаме по кое време ще бъдат идващите избори. Този въпрос ще продължи да е настоящ и след деня на изборите и даже откакто се сформира ръководство (ако въобще такова бъде съставено). Ето за какво и идващият кабинет на България ще бъде длъжностен. Въпросът е кой ще го сформира - политическите сили или президентът?

Служебните кабинети на Радев имат ясна политическа линия - без помощ за Украйна, война с политическите партии и модела на представителна народна власт в България. Липсата на опция в границите на Народното събрание развързва ръцете на Радев за подемане на политически линии, за които не просто няма национално единодушие, даже не е извършен спор. Възможните комбинации в границите на бъдещото Народно заседание не са нито изключително привлекателни, нито изключително евентуални. Все отново е редно да ги разгледаме:

1) " Продължаваме промяната " - " Демократична България " (ПП-ДБ) печелят и образуват кабинет на малцинството, подсилен от ГЕРБ и Движение за права и свободи. Подобна формула би сработила само при благосклонност от всички парламентарни групи за осъществяване на промени или най-малко за приемане на законопроектите по проекта за възобновяване и развиване. При изразителна победа на обединението ПП-ДБ сходна алтернатива би изглеждала по-легитимна и възможностите да се случи биха нарастнали. При всички случаи обаче тази структура не би издържала дълго.

2) ГЕРБ печелят и оферират " антикризисен кабинет ", който да се бори с инфлацията . Кабинет без ярки партийни фигури, който да разчита на сериозна поддръжка в Народното събрание и да бъде фокусиран върху съответни политики. В сегашната обстановка сходна алтернатива не звучи неразумна, само че с цел да е сполучлива, би трябвало да е артикул на необятно единодушие и с доста ясно закрепена времева рамка и пълномощия.

3) Същото, само че с третия мандат на Българска социалистическа партия.

Предстоящите избори не влекат със себе си прекомерно вълнуващи сюжети, които да ни накарат да бленуваме светлото бъдеще там някъде, пред нас. Но те са един стадий от новата политическа действителност, в която страната се намира. Отдръпването ни от този развой няма да го направи по-лек и прелестен. Напротив. Намираме се в рецесия не на системата, а на политическото посланичество. Обаче представителите ние си ги избираме. Ще имаме този късмет и в неделя. А след това още веднъж на ход са политиците..

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР