Избирателната активност на предстоящите парламентарни избори се очаква да бъде

...
Избирателната активност на предстоящите парламентарни избори се очаква да бъде
Коментари Харесай

Последното проучване на агенция „Тренд“. За кого ще гласуват българите на изборите на 9 юни

Избирателната интензивност на идните парламентарни избори се чака да бъде към 48% от пълнолетните българи, живеещи на територията на страната - почти се чакат сред 2 милиона и половина и 2 милиона и 700 хиляди гласоподаватели пред урните на 9 юни. За Европейските избори заявената интензивност е с 3% по-ниска. Това демонстрира изследване на социологическа организация „ Тренд " по поръчка на „ 24 часа ", отдадено на настройките на българите по отношение на главните институции, партии и настоящи тематики. Изследването е осъществено в интервала сред 11 и 18 май 2024 година посредством директно полустандартизирано изявление " лице в лице " с таблет измежду 1003 души на възраст 18+.

В първата половина от акцията не се записва структурна смяна в електоралните настройки на българите. ГЕРБ разполага с удобна преднина пред втория с малко над 10% измежду гласуващите. Следва група от 3 обединения, които са с съвсем подобен резултат - ПП-ДБ (15.4%), Движение за права и свободи (14.9%) и Възраждане (14.8%). В хода на оставащата акция ще бъде решена подредбата за второто, третото и четвъртото място. Българска социалистическа партия задържа пета позиция с 8.5% от гласуващите, следвана от „ ИТН " с 5.5%.

Под бариерата за парламентарно посланичество остават Солидарна България (2.4%), Синя България (1.8%), Левицата (1.4%), Български напредък (1.2%) и Вътрешна македонска революционна организация (1.1%). Опцията „ Не поддържам никого " събира малко над 5%, само че резултатът не взе участие в разпределението.

Няма сериозна разлика в желанията на българите сред изборите за народен и европейски парламент. Очаква се малко по-силен резултат на европейските избори за обединението ПП-ДБ (16.1%) и Възраждане (15.1%). За Българска социалистическа партия резултатът за евролистата ще бъде по-слаб спрямо националния избор.

В последните месеци сътрудници регистрираха увеличение на дистанцията сред първите двама. Има сериозен спад в поддръжката на ПП-ДБ. ГЕРБ резервират равнищата си на поддръжка от две години и половина, съобщи в студиото на NOVA „ Здравей, България " социологът от „ Тренд " Димитър Ганев. Според него изборната акция ще пренареди първите три места. " Възраждане " може да стане втора политическа мощ. Не съм сигурен, че при подобен резултат, ще има коалиция сред ГЕРБ и ПП-ДБ, изясни Ганев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР