Преди няколко години Microsoft обяви въвеждането на петгодишна разширена поддръжка

...
Преди няколко години Microsoft обяви въвеждането на петгодишна разширена поддръжка
Коментари Харесай

Обновяванията за Windows 7 стават платени

Преди няколко години Microsoft разгласи въвеждането на петгодишна разширена поддръжка на операционната система Windows 7.

Този интервал завършва след дванадесет месеца – на 14 януари 2020 година.

Но след приключването на това време Windows 7 няма да остане без поддръжка. Поддръжка ще има, единствено че платена. Много компании, които употребяват именни тази версия на операционната система в своите служебни компютри, преносими компютри и профилирано съоръжение, ще би трябвало да заплащат, с цел да продължат да получават обновявания, написа Kaldata.com.

Новият вид поддръжка носи името Extended Security Updates (ESU) и също е лимитирана по време. Нейната дълготрайност е три години, като с всяка минала година цените на услугите на Microsoft по обновяването на операционната система ще стават все по-високи.

Потребителите, абонирани за Windows Virtual Desktop (WVD), ще имат безвъзмездна поддръжка. Тази услуга предлага виртуални машини, работещи в електронен облак, на които е конфигурирана Windows 7, както и нужните приложения. Тези виртуални машини ще бъдат обновявани гратис чак до приключването на разширения период на поддръжка. Само че абонаментът за тази услуга не е безвъзмезден.

Аналогична е обстановката с Windows Server 2008 и Windows Server 2008 R2 – след една година и тяхната поддръжка завършва.

Между другото, преди няколко дни новото възобновяване за Windows 7 срина операционната система. Вместо да се увеличи равнището на отбрана, обновяването донесе нови проблеми. Така да вземем за пример, локалните консуматори от групата на Администраторите се лишиха от отдалечения достъп до компютрите, работещи с Windows Server 2008 R2 и Windows 7.

Към сегашен ден казусът е отчасти локализиран. Microsoft показа обновяването KB4487345, премахващо част от бъговете. Интересно е, че ъпдейтът не е наличен като автоматизирано възобновяване и би трябвало да се изтегли ръчно.

В началото на предходната седмица излязоха обновяванията KB4480960 и KB4480970 за Windows 7 SP1 и Windows Server 2008 R2 SP1. Именно те са повода за сривовете в работата на операционната система. Започнаха да излизат разнообразни неточности, в това число KMS Activation error, Not Genuine и 0xc004f200.

Оказа се, че предходният пач KB971033 прави конфликтни с новите KB4480960 и KB4480970. Софтуерният колос предлага много комплицирано и губещо време решение – да се деинсталира KB971033, да се почисти кеша на системата за активиране KMS и да се отстранен от персоналния компютър данните за активирането на Windows 7. След това операционната система още веднъж да се задейства посредством KMS услугата.

Да си напомним, че с настъпването на Новата година Windows 7 за първи път от доста години напусна лидерското място в рейтинга на най-разпространените операционни системи. На първо място излезе Windows 10 и оглави класацията.

Към края на месец декември 2018 година Windows 10 има 39,22% дял измежду употребяваните операционни системи. Windows 7 има 36,9%. macOS от своя страна е конфигурирана на към 10% от всички компютърни устройства. Делът на десктоп дистрибуциите на Linux е 2,78%.

dunavmost.com
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР