Преди малко повече от десетилетие три думи, изречени от бившия

...
Преди малко повече от десетилетие три думи, изречени от бившия
Коментари Харесай

„Високомерие, каквото не сме виждали“: Защо централните банки губят доверие

Преди малко повече от десетилетие три думи, изречени от някогашния президент на Европейската централна банка Марио Драги, означиха обрата на рецесията в еврозоната.   Обещанието му да направи " каквото е належащо " неотложно успокои финансовите пазари, до момента в който предшественикът му Жан-Клод Трише даваше сигнал дали следва ново повишение на лихвите, говорейки за равнището си на " зоркост ".   Времената обаче се трансформираха. Локдауните и нахлуването на Русия в Украйна тласнаха централните банки в свят, в който една от най-резките рецесии в икономическата история беше последвана от мощен скок на инфлацията.   Реакцията беше внезапно прекосяване от солидни тласъци и изкупуване на облигации към 9 поредни покачвания на лихвените проценти в Съединени американски щати и 11 във Англия.   Нарастващото безпокойствие по отношение на метода, по който централните банки по света се борят с най-скорошната инфлационна рецесия, основава чувството, че те губят доверието към себе си, написа The Thelegraph.

Мохамед Ел-Ериан, основният стопански консултант на Allianz, към този момент разяснява, че казусът идва от " равнище на надменност, каквото не сме виждали до момента ". Според него Федералният запас на Съединени американски щати под управлението на Джером Пауъл е направил " голям брой неточности ", които ще " повлияят доста освен на американската стопанска система, само че и на международната ".   Ел-Ериан нееднократно е казвал, че всичко е почнало с отричането от страна на Фед, че съществува проблем с инфлацията. " През цялата 2021 година Фед настояваше, че инфлацията е преходна и отхвърляше всякакво друго пояснение ", отбелязва той.    Подобна е историята от другата страна на Атлантика. В разбор на стопанската система през август 2021 година Английската централна банка загатна думата " преходна " 13 пъти. Дори когато ставаше все по-ясно, че ценовият напън ще се случи, през ноември банката продължи да приема, че инфлацията е преходна. Тя увеличи лихвените проценти, чак когато се почувства удобно, че прекъсването на финансовите помощи за наранени от локдауните, лишени от опция да работят, няма да докара до скок на безработицата.

Майкъл Уебър, помощник по финанси в Chicago Booth University, също счита, че централните банки са в разгара на " евентуална рецесия на доверието ". " Ако шефът на една централна банка излезе и каже на хората, че инфлацията е преходна, не се тормозете, тя ще спадне автоматизирано, това няма по какъв начин да успокои хората ", споделя той.   Вебер прибавя, че централните банкери също по този начин са позволили " фундаментална неточност " да се съсредоточат върху това, което икономистите назовават " съществена инфлация ", изключваща от показателя разноските за сила и храна, тъкмо в миг, когато разноските за храна са се нараснали с 20%.   " Това сътвори началото на евентуална рецесия на доверието в централните банки ", споделя той.   Ел-Ериан също подлага на критика връзката на Фед, откакто банката призна, че инфлацията е тук, с цел да остане.   " Пауъл сподели в края на ноември, че Фед ще " отдръпна " думата преходна от речника си – и все пак не предприе никакви дейности. В средата на март имахме нелепата обстановка, в която инфлацията беше на равнище от 7,5%, а Фед към момента инжектираше ликвидност в стопанската система ", разяснява Ел-Ериан.
Федералният запас стартира настоящия си цикъл на повишение на лихвите същия месец, само че съгласно Ел-Ериан, вредите към този момент са били нанесени.

В последните месеци някои вложители започнаха да залагат против Фед    Пример е разминаването сред пазара и последните сигнали на централните банкери, показващи, че те чакат лихвеният % да остане на равнище от 5,1% през тази година, преди да спадне до 4,3% през 2024 ф. и да доближи до 3% през 2025 година   Някои трейдъри обаче към момента се съмняват в решимостта на централната банка да задържи лихвите високи, изключително откакто колапсът на Silicon Valley Bank разкри някои от слабостите в банковата система.   Инвеститорите също по този начин слагат под подозрение и изказванието на сегашния президент на ЕЦБ Кристин Лагард, че не се постанова компромис сред обезпечаването на ценова непоклатимост и финансова непоклатимост след последвалия съвсем срив на Credit Suisse.

В един миг вложителите залагаха, че лихвените проценти ще бъдат с цялостен процентен пункт по-ниски от прогнозата на Фед до края на тази година. " Никога не съм виждал толкоз огромна бездна ", споделя Ел-Ериан.   Трейдърите на първични материали считат, че неотдавнашният растеж при златото е още един знак, че вярата в способността на Фед да управлява инфлацията понижава.  Безпокойството от другата страна на Атлантика също нараства   Проучване, оповестено от Bank of England, демонстрира, че доверието в способността ѝ да управлява инфлацията е достигнало най-ниското си равнище за всички времена в края на предходната година. Анализатори от Bank of America неотдавна подчертаха, че лихвите по ипотечните заеми във Англия евентуално ще се покачат през идващите седмици заради подценяването на инфлацията.

Нервността на вложителите по отношение на надеждността на Фед се отрази в последните съмнения на пазара    Изследвания на Харвардския университет демонстрират, че последните шест конференции, извършени от Пауъл, са довели до диви съмнения в бенчмарка S&P 500, като флуктуациите са били на стойност над 300 милиарда $.   Те също по този начин показват, че волатилността е " три пъти по-висока по време на конференции, извършени от сегашния ръководител Джером Пауъл, в сравнение с тези, държани от неговите прародители, и нормално водят до поврат в реакциите на пазара към оповестеното към този момент решение на Комитета ".   Ел-Ериан споделя, че отводът да се признаят тези неточности може да докара до покачване на въпроса по отношение на успеваемостта на самостоятелното централно банкиране, а независимостта съгласно него е крайъгълният камък на положителните политики.   " Това бяха голям брой неточности без никаква поука. И повода, заради която съм толкоз обезпокоен, е, че когато не признаваш грешките си и не се учиш от тях, продължаваш да губиш доверие ", споделя Ел-Ериан. 

Теорията на Ел-Ериан е, че Фед ще се изправи пред три избора в края на лятото    " Мисля, че инфлацията ще се окаже упорита при равнища към 4% до 5%. Така че първият избор би бил да се обезпечи 2% инфлация и да се смаже стопанската система. Това би задържало доверието в централната банка “, разяснява Ел-Ериан.   " Избор номер две е да се промени целевата инфлацията. Но това би било мъчно решение, когато си пропуснал толкоз доста “, показва той.   „ Избор номер три е да финтираш - да продължиш да обещаваш на хората инфлация от 2%, само че да изпълняваш политиката при равнища от 3-4%, надявайки се, че тя ще се приспособи ", споделя още Ел-Ериан.    " Тъжното е, че не беше нужно да се стига дотук. Ако централните банкери бяха почнали да покачват лихвените проценти по-рано, нямаше да се сблъскаме с „ теорията на второто най-хубаво “ - когато сте изпуснали верният миг, тогава всяко деяние, което предприемете, има съществени последици. "
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР