Преди два месеца си поръчах кафе в бара на Долната

...
Преди два месеца си поръчах кафе в бара на Долната
Коментари Харесай

Гръцки журналист в EU Observer: Стига идиотизъм - Македония си е Македония!

Преди два месеца си поръчах кафе в бара на Долната камера в Лондон. Момичето, което ми сервира кафето, ме попита от кое място съм, тъй като моят акцент й е звучал познато. Когато споделих, че съм от Гърция тя се усмихна и сподели, че по този начин е мислила, тъй като самата тя е от Македония. Разказах и че съм минал през нейната татковина, до момента в който съм пътувал за Сърбия. Когато пристигна време да платя сметката, тя отхвърли да ми вземе парите: Кафето е от мен, тъй като вие сте първият грък, който слушам да споделя Македония.

Докато описвам за тази преживелица, аз съм изпълнен със подозрения дали би трябвало да споделям случилото се. Страхувам се първо, че разказвам себе си като някакъв изключително либерален либерал, който приканва всички мои сънародници, които са афектирани от прилежащата страна, че употребява името Македония, да се провиснал. Страхувам се, че някои гърци ще ме сметнат за изменник, в това време се усещах като глупак, който разменя фамилното си достолепие за едно кафе лате. Познавам доста хора, които мислят като мен. В Гърция нямам другари, които споделят Македония, когато приказват за Македония. Нямам сътрудници, които могат да изпишат това име без да го сложат в кавички, даже и тези, на които не им пука за този спор.

През 1991 година гърците посредством всеобщи демонстрации и дипломатически маневри лишиха правото на прилежащата страна, която преди малко стана самостоятелна от някогашна Югославия, да се назовава Македония. Гръцкият мотив беше, че в Гърция има област със същото име и някогашната югославска Македония може да си го изиска. Този въпрос остава неуреден и до през днешния ден. Разбира се цялата тази история към името е завършила. Наложи се двойно име. Целият свят назовава страната Македония, а Гърция Скопие. Ако Скопие не съществува в чужбина, същото важи и за Македония в Гърция. Интензивните дипломатически договаряния от последните дни и срещите сред министър председателите Алексис Ципрас и Зоран Заев в Давос усилиха упованията, че този въпрос може да се реши след 27 година Най-накрая Македония може да получи публично име, което ще употребява в интернационалните организации, може " Нова Македония " или " Северна Македония ", която ще я разграничава от Гръцка Македония и това ще успокои гърците. И въпреки всичко тази искрица на вяра за название за общо прилагане, както споделя гръцката страна, в действителност не е в полза на никого. Никой и на никое място по света няма да употребява новото име.

Кой е прав? Светът е прав. Гърция не е. Не може да наричате една страна с името на столицата и да желаете трета страна да я назовава по този начин както ние желаеме. Никой в Гърция не има вяра съществено на приказките за иредентиските аспирации на Македония. Още по малко пък може да търсим в Англия да повярват на това. Господи, по какъв начин е допустимо една от най-бедните страни в Европа, със съществени малцинствени проблеми, страна която желае да влезе в НАТО, да бъде опасност за една страна, която е пет пъти по-голяма и по-мощна от нея? И заради тази причина всички тези, които нямат проблеми с този въпрос да спрат да се държат като служители на външното министерство, да отстранен кавичките на Македония и да спрат да употребяват съкращението БЮРМ, което Гърция одобри краткотрайно да употребява. Дайте да назоваваме страната Скопие в Гърция, с цел да не осъмнем с посинено око, а по света да използваме Македония и хората да не считат за идиоти. Целият свят назовава Македония и счита гърците за откачени, поради изказванието им, че тя би трябвало да се назовава по различен метод - и още повече, че през последните 30 години ние не сме им обяснили по какъв начин тя би трябвало да се назовава. /БГНЕС

-------------------------------

Автор на коментара е Тимиос Цалас, гръцки публицист, работещ в неправителствената организация Hansard Society в Лондон. Цалас е и анализатор за вестник „ Катимерини “. Анализът е оповестен в EU Observer. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР