Празниците по случай края на годината са време за почивка

...
Празниците по случай края на годината са време за почивка
Коментари Харесай

Ботнет разпраща над 150 000 000 писма за броени дни

Празниците по случай края на годината са време за отмора и почивка, само че не и за киберпрестъпниците, които се надяват на разточителството и невниманието, обхващащо интернет потребителите по Коледа и Нова година. Не им е до отмора и на експертите, борещи се с Интернет заканите. Така са били и от AppRiver, които оповестяват за рекордна интензивност на ботнет, прочут най-много със спам акции, разпращащи рансъмуер закани. Ботнет е дума, обозначаваща мрежа от инфектирани компютри, които биват впрегнати от злоумишленици в обща цел. Често това са DDoS офанзиви, само че също по този начин и разпращането на спам. Името на ботнета в този случай е Necurs. Само за ден, AppRiver съумяват да блокират 47 милиона спам писма в тях.

Настоящата акция е разпращала два съществени вида криптовируси под формата на приложени файлове в електронни писма. Заплахите са идвали, като.vbs скрипт или js. файл, които смъкват и извършват главните модули на вирусите. Самите файлове са скрити в.7z списък, което прави мъчно засичането им от системи, които не вършат инспекция на архиви. Само на 19-ти този месец, системите на компанията стопират 45 976 814 спам писма, а на идващия ден над 47 300 000. На 20-ти блокираните офанзиви са над 36 милиона, а на идващия ден, над 29 000 000. След това, офанзивите са спрели.

Специалистите изясняват, че Necurs е ботнет, който създателите му отдават чартърен за потребление, като размерът му се пресмята на към шест милиона инфектирани системи, като близо 1-2 милиона могат да задействани във всеки един миг.



Не забравяйте, че изключително към празниците, нарушители се пробват да изкарат пари от вас в Интернет. Винаги си напомняйте това, че безвъзмезден обяд в Мрежата няма и проявявайте зоркост. Винаги дръжте операционната си система и софтуера на нея освежен до последна версия, използвайте съответно и съвременно антивирусно решение и при съмнение, че нещо се случва на системата ви я проверете със съответните принадлежности за това или се консултирайте със експерт.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР