Празненството нямаше как да трае вечно. След като през последните

...
Празненството нямаше как да трае вечно. След като през последните
Коментари Харесай

По-висока световна цена на петрола ще помогне на Русия да финансира войната

Празненството нямаше по какъв начин да трае постоянно. След като през последните месеци доставките на недопечен нефт от Русия доближиха рекордни размери макар ембаргото на Запада, намаляващото произвеждане и рисковете пред корабоплаването в Черно море, те паднаха до 3 млн. барела дневно (б/д) през август, което е към 800 хиляди пo-малко от междинното за април-май и е под предвоенните равнища. Количествата евентуално ще останат намалени. На 5 септември Русия съобщи, че ще удължи " доброволното " редуциране на 300 хиляди б/д, оповестено в началото през август, до края на 2023 година (базовото равнище, по отношение на което е съкращението, не е ясно).

Намаляващият експорт лишава от средства Кремъл в миг, когато той желае да попълни военния си боеприпас. През август приходите от федерални налози от продажби на недопечен нефт паднаха до 8 милиарда $ по отношение на 10 милиарда $ през юли и 13 милиарда през август предходната година съгласно оценки на Виктор Курилов от консултантската компания Rystad Energy. Рублата, която дълго време също беше знак на устойчивостта на Русия, се срина до близо 100 рубли за $, най-ниското равнище след нашествието. Двата спада придадоха неотложност на напъните на Русия да печели повече от всяка добита капка недопечен нефт. Новият ѝ инструментариум включва три типа тактики.
Нов растеж на цената
Първата - да желае по-високи цени за по-малкото количество барели, които продава - удари на камък. Между януари и август цената на " Уралс ", главния вид съветски недопечен нефт, беше приблизително 59 $ за барел спрямо 83 $ през първите осем месеца на предходната година. Това се дължи най-много на по-ниската цена на петрола на международния пазар, която падна от 104 на 81 $ през този интервал. Западното ембарго, което даде преимущество на други купувачи като Китай и Индия в договарянията за по-ниски цени, евентуално също е изиграло роля. Такова е действието и на " тавана на цените " на Г7, който не разрешава на западни снабдители и застрахователи да вземат участие в износа на съветски недопечен нефт, в случай че горивото не се продава под 60 $ за барел.
Реклама
Наскоро обаче тактиката да се търсят по-високи цени означи прочут триумф. Очакванията за пик на лихвените проценти в Америка и съкращенията на производството както от Русия, по този начин и от Саудитска Арабия, помогнаха за повишението на световната цена на петрола и на 5 септември тя надвиши 90 $ за барел за първи път тази година. Това беше в изгода Русия, която неотдавна построи " сив " флот от танкери - постоянно остарели кораби, благосъстоятелност на секрети медиатори в Персийския залив, Хонконг или Турция - както и подкрепяна от страната застрахователна система, която защищава огромна част от нейната дистрибуторска мрежа от резултатите от тавана на цените. Освен това по-малко доставки потеглят от Черно море, а повече от балтийските и далекоизточните пристанища на Русия, където по-трудно се улавят нарушаванията на глобите. От средата на август " Уралс " се търгува над 70 $ за барел.

Западът надали ще упорства за по-стриктно използване тавана на цените: той желае да поддържа потока от съветски нефт, с цел да избегне дефицит по-късно тази година, в случай че международната стопанска система се ускори. Следователно, растеж на цената на " Уралс " наподобява сигурен, макар че е мъчно клиентите да се убеждават да одобряват по-малки отстъпки от международната цена на петрола. Индия твърди, че растящата цена на " Уралс " е подкопала конкурентното преимущество на сорта, изключително в съпоставяне със суровия нефт от Персийския залив. Това е малко подвеждащо. " Уралс " продължава да се търгува със солидна отстъпка от 7 $ спрямо най-евтиния клас саудитски недопечен нефт, пресмята компанията за данни Kpler, макар че го превъзхожда като примес. Упоритостта на Индия подсказва, че тя евентуално има превъзходство в договарянията.
Рафинирани артикули и нови направления
Докато продава по-малко недопечен нефт, Русия се пробва да пласира повече първокачествен пречистен нефт - това е втората ѝ тактичност за поддържане на приходите. За тази цел тя може да преработва повече недопечен нефт в своите рафинерии, като активизиране необработен потенциал, който се прави оценка на 10% от общия съгласно Kpler. Анализаторите считат, че огромна част от плануваните за този месец действия за поддръжка ще бъдат отсрочени за идната есен. Русия също по този начин максимизира добивите на дизел, който е извънредно печеливш артикул, за сметка на самолетното гориво. През август страната е изнесла повече такива рафинирани артикули, в сравнение с през същия месец на която и да е от последните шест години.

Третият метод, по който Русия се пробва да компенсира по-слабия експорт на недопечен нефт, е като открива нови канали за разпространяване. Износителите дискретно усилват потоците по тръбопроводите към тези европейски страни, които към момента могат да купуват съветски нефт и го вършат, а точно Чехия и Унгария. Анализаторите чакат това да продължи до 2025 година, когато чешкият тръбопроводен оператор би трябвало да има потенциал да получава повече недопечен нефт по тръба, която го свързва с Италия.
Реклама
Русия стартира да изпраща и повече товари през Арктика, което може да понижи разноските за доставки до Китай. Маршрутът е с 30-45% по-кратък от тези, започващи от Балтийско и Баренцово море. Данните на Kpler демонстрират, че съветските танкери за недопечен нефт, употребяващи този път, са се нараснали осем пъти през 2023 година Плаването в Арктика е допустимо единствено през лятото и началото на есента, само че Русия, разчитайки на световното стопляне, възнамерява до 2025 година да плава целогодишно. За военните старания това може да е прекомерно късно. Голяма част от факторите, които в това време ще дефинират приходите от експорт на Русия - като се стартира от положението на международната стопанска система - остават отвън нейния надзор.

От " Капитал " Кремъл се тормози от поскъпващите гориваРуското държавно управление е обезпокоено от възходящите цени на горивата и е готово на радикални ограничения. Според в. " Комерсант " на среща с вицепремиера Александър Новак е било разисквано мито върху износа на всички петролни артикули (250 $ на тон), а на дневен ред към момента е цялостна краткотрайна възбрана на износа.Производителите на нефт се опълчват на това предложение. На първо място, би било необичайно да се чака спад на цените, в случай че има дефицит на гориво на вътрешния пазар, показват участниците на пазара. Освен това не е създаден механизмът за възобновяване на митата и не са избрани критериите за " добросъвестни експортьори ", отбелязва уеб сайтът The Bell.В началото на септември цената на бензина Аи-92 на борсата в Санкт Петербург се увеличи в европейската част на Русия с 9%, до 70.4 хиляди рубли за звук, на Аи-95 - с 2.2%, до 76.4 хиляди рубли за звук, а на нужното за жътвената акция дизелово гориво - с 8.5%, до 73.75 хиляди рубли за звук.През септември петролните компании няма да получат амортизационните заплащания, които към този момент бяха понижени на половина за бюджетни икономии. Държавата им изплаща разликата сред експортните и вътрешните цени единствено в случай че действителните борсови цени на горивата надвишават индикативните с не повече от 10% за бензина и 20% за дизеловото гориво. Сега те са по-високи надлежно с 24% и 37%.Сезонните поправки на рафинериите и физическият дефицит на горива, изключително в Южна Русия, утежняват обстановката на вътрешния пазар. За сметка на това на интернационалните пазари брентът доближава 95 $ за барел. Това значи, че руснаците не могат да чакат понижаване на цените по бензиностанциите. През идващите няколко месеца горивата или ще нарастват доста по-бързо от инфлацията (ускорявайки растежа на цените както директно, по този начин и посредством мултипликатори), или просто ще нарастват по-бързо от инфлацията, плануват от The Bell.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Свързани публикации Нови страхове за световна инфлация, откакто петролът гони 100 $ за барел 18 септември 2023, 11:42 Ракетите и оръжията бяха акцент на срещата сред Путин и Ким Чен Ун 13 септември 2023, 18:00 Коментар | Путин желае повече територия, Европейски Съюз се пробва да го изпревари 13 септември 2023, 12:29 Петролът доближи 90 $ за първи път през 2023 година 6 септември 2023, 14:37
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР