Православна църква на Украйна получи своята независимост – отбелязвайки историческото

...
Православна църква на Украйна получи своята независимост – отбелязвайки историческото
Коментари Харесай

Украинската църква вече официално не е част от руската


Православна черква на Украйна получи своята самостоятелност – отбелязвайки историческото си обособяване от лоното на Руската православна черква (РПЦ), оповестява Би Би Си, съобщи БГНЕС. Това стана по време на гала в Истанбул, на която вселенският патриарх Вартоломей – духовният лидер на православните християни от целия свят, подписа декрета за автокефалия на новата украинска православна черква. Така публично завърши процеса по отделянето от Москва, контрактуван през октомври предходната година.

Вартоломей ще връчи по този начин нареченият „ томос “ (указ, разпореждане на предстоятел на поместна черква по значим въпрос засягащ църковното устройство и организация) за автокефалност на украинския митрополит Епифаний на 6 януари.

Официалните церемонии преди подписването на документа започнаха с литургия в църквата „ Свети Георги “, на която участва и украинския президент Петро Порошенко. В неделя - денят, в който съгласно Юлианския календар се чества Бъдни вечер, томосът ще отпътува за Украйна. В понеделник – на Коледа, в Киев се чакат всенародни тържества във връзка независимостта на Украинската православна черква. /

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР