Само отговорно и стабилно правителство с пълен мандат на управление

...
Само отговорно и стабилно правителство с пълен мандат на управление
Коментари Харесай

Любомир Христов, водач на листата на ГЕРБ-СДС - Шумен: Ще продължим да работим за устойчиви решения във водния сектор и модерни пътища

„ Само отговорно и устойчиво държавно управление с цялостен мандат на ръководство може да донесе сигурност и предвидимост в развиването на България и на Шумен “, това сподели лидерът на листата на Политическа партия ГЕРБ- в Шумен Любомир Христов пред претендентите за народни представители, партийни членове, съидейници и симпатизанти на среща по отношение на предварителните парламентарни избори и избори за Европейски парламент.

По думите на Христов, Шумен заслужава да бъде измежду най-развитите и желани градове, тъй като е богат освен със своята хилядолетна история, само че и с хората, които основават тази история, които живеят и работят тук.

„ Това са хората, с които успяхме да приключим Пречиствателната станция за отпадъчни води, да построим Пречиствателната станция за питейни води, довеждащия тръбопровод, да развием Индустриалния парк и да го превърнем в един от най-модерните в страната, да възобновим спортната и учебната инфраструктура, да покрием река Енчова, да изградим Дома за остарели хора, Летния спектакъл и Младежкия дом, Художествената изложба, Арена Шумен и още доста обекти, които ще останат за поколенията. Това не би било допустимо без поддръжката от държавното управление на през годините “, сподели лидерът на листата и кмет на Шумен от 2015 до 2023 година Любомир Христов.

По време на срещата той разяснява направеното от ГЕРБ- в областта на водния бранш в Шумен. Христов напомни, че планът за създаване на Пречиствателната станция за питейни води и нов тръбопровод е най-мащабният за последните 30 години в града. Над 126 млн. лева бяха вложени в строителството и единствено с помощта на напъните на локалната власт и държавното управление през 2017 година Шумен беше включен в районните прединвестиционни изследвания. Очаква се до месец пречиствателната и водопроводът да бъдат свързани и да влязат в деяние. Това обаче не взема решение на 100 % казуса с питейната вода, счита Любомир Христов.

„ Още преди четири години започнахме да търсим благоприятни условия и за различно зареждане. Продължителните засушавания, каквито имаше през годините, ни накараха да мислим и за други източници с изключение на язовир „ Тича “. Тогава организирахме взаимна среща с сътрудници от прилежащите области, с представители на районното министерство и се обединихме към концепцията, че възобновяване на съществуващите сектори от системата „ Дунав ” ще даде стабилно решение на всички въпроси, свързани с водоснабдяването. В същото време цялостното натоварване на мрежата ще направи и по-поносими цените за потребителите, както и за централизиран надзор върху качеството на питейната вода. Изпратихме писмо до Министерство на регионалното развитие и Министерство на околната среда и водите за довеждане докрай на този огромен инфраструктурен план, който ще обезпечи водоснабдяване на всички обитаеми места, ситуирани по трасето на системата, “ напомни Христов.

Той сподели още, че редуването на разнообразни държавни управления през последните няколко години, за жалост, стопира процеса. „ Това е една от дилемите, по които ние като претенденти за народни представители от ГЕРБ- ще работим в идващото Народно заседание. Още повече, че през 2020 година по наше гледище беше осъществено прединвестиционното изследване и по най-бързия метод може да се пристъпи към подготовка на процедурата за започване на строителството, “ добави Христов.

Любомир Христов напомни, че отново с помощта на държавното управление на Шумен получи 13 млн. лева през 2016 година, с цел да приключи един съвсем провален план, какъвто беше Пречиствателната станция за отпадъчни води.

Друг значим проблем, по който ще се работи, е пътната инфраструктура. „ Държавата е в дълг към шуменци, към бизнеса и хората от цяла Североизточна България поради недобрата пътна съгласуваност. През последните години бяха ремонтирани огромна част от проходите, които свързват северната и южната част на страната. Върбишкият проход, през който минава най-кратката транспортна връзка от Румъния за Турция, е затворен от близо 20 години. Необходимо е да се разшири и модернизира трасето на републиканския път 1-7, тъй като той е стратегически значим за 5 области – Силистренска, Шуменска, Бургаска, Сливенска и Ямболска, “ изясни Христов. Като се има поради и положението на Ришкия проход, Шумен в действителност остава изолиран.

В държавния бюджет за 2024 година са заложени средства за подготовката на планове за ремонт на пътя Русе-Шумен и Силистра-Шумен, само че неразбираемо за какво процедурите към момента не са почнали.

Усилията в работата на претендентите от ГЕРБ- ще бъдат ориентирани и към доизграждането на „ Хемус “. Магистралата е гръбнакът на Северна България и тя би трябвало да бъде приключена в най-скоро време, с цел да даде подтик на стопанската система и туризма в региона.

По време на срещата Любомир Христов напомни, че през 2023 година предходното общинско управление подаде в районното министерство 10 плана за близо 60 млн. лева за възобновяване на пътната инфраструктура на територията на общината. В тях са планувани  рехабилитация на пътя Шумен – Каспичан, кв. Мътница – Царев брод, Шумен – Велики Преслав, Мараш – Салманово, Радко Димитриево – Черноок, Друмево – Овчарово – Васил Друмев – Шумен, Черенча – Средня – Новосел – Шумен, както и главен ремонт на улици в града, за които беше направена и нужната документи.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР