Правомощията на съвместната комисия по историческите и образователни въпроси между

...
Правомощията на съвместната комисия по историческите и образователни въпроси между
Коментари Харесай

Йотова: Борисов ревнува, имаше двоен стандарт за РСМ

Правомощията на взаимната комисия по историческите и просветителни въпроси сред София и Скопие могат да бъдат разширени, счита вицепрезидентът Илияна Йотова:

„ Струва ми се, че би трябвало да бъдете натоварени с още една стъпка напред - колкото и това от време на време да наподобява доста мъчно, и да давате и разнообразни оферти за тези политически позиции “, сподели Йотова пред проф. Кирил Топалов от смесената комисия при представянето на фототипно издание на сборника на братя Миладинови " Български национални песни ".

Българският вицепрезидент изрази очакване за градивна смяна в разговора с Република Северна Македония след решенията на Консултативния съвет по национална сигурност:

„ За първи път в формален документ бяха записани спазването на правата на българските жители в Република Северна Македония като главен наш приоритет и изискване, за първи път в един документ се получи развиване на Договора за добросъседство със основаването на съответните комисии, с цел да се стартира съответна работа във връзка с инфраструктурни планове, във връзка с икономическо развиване. Така че оттук насетне отговорът е от Скопие. И аз се надявам, че, в случай че те в действителност имат за собствен приоритет да стартират договарянията за действително участие в Европейския съюз, доста бързо записът от през вчерашния ден ще бъде трансфорат в действителност “.

Вицепрезидентът Илияна Йотова не се съгласи с рецензиите на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, че Консултативен съвет за национална сигурност е бил непотребен и, че „ президентството е горната камара на Народното събрание “ и свежда задания на партиите и на Народното събрание.

„ Не го проследявам господин Борисов и не зная какво тъкмо е споделил. Отдавам го на известна ревнивост и като отговор на неговото непоследователно отношение, тъй като двойният стандарт, който той демонстрираше в целия този интервал във връзка с Република Северна Македония, в последна сметка ни докара до тази задънена улица.

Ние по този начин или другояче за тези години не успяхме да разбираем на нашите европейски сътрудници каква е същинската причина и какви са същинските и мощните причини за това България да има такава позиция – това е на първо място правата на нашите съграждани в Република Северна Македония, опитът да се пренаписва историята.

Така че и с днешна дата, може би това е по-скоро оценка за неговата лична работа. Ако вярно го цитират, това значи да влезе в остро несъгласие със личната си партия и със личната си парламентарна група, която през вчерашния ден даде една извънредно висока оценка на това 6-часово съвещание на Консултативния съвет - и те самите акцентираха, както и останалите участници, че най-хубавото, което през вчерашния ден се случи, е доказаната и консенсусна, изцяло консенсусна българска позиция “, разяснява Илияна Йотова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР