Правната и здравната комисии в парламента ще разгледат изцяло новия

...
Правната и здравната комисии в парламента ще разгледат изцяло новия
Коментари Харесай

Новият законопроект: Затвор за фалшиви новини относно коронавируса и пробация за немарливи лекари

 Правната и здравната комисии в Народното събрание ще прегледат напълно новия Закон за ограниченията по време на изключителното състояние, импортиран от ГЕРБ.

Законът урежда изключителните ограничения на територията на България за предотвратяване, ограничение и превъзмогване последствията от разпространяването на болестта с вируса на COVID-19 за времето от 13 март 2020 година до прекратяването на изключителното състояние, показват вносителите. Въвеждат се тежки санкции за дезинформация във връзка с епидемията.

" Който предава по радио, телефон, или по различен метод погрешни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, акцидент или паника, или погрешна информация за разпространяването на заразителна болест, се санкционира с отнемане от независимост до три години и с санкция от 1000 до 10 000 лв. “, е записано в закона.

Ако обаче се реши, че нездравословните последствия са обилни, наказването скача на 5 години, а санкцията – на до 50 000 лева Удължава с шест месеца срокът на годност на персоналните карти и на шофьорските книжки, които изтичат до 31 октомври. Предвиждат се санкции на лекари, които откажат помощ на болен или родилка по време на зараза или изключително състояние.

Наказанието ще е пробация или санкция до 1000 лева, информира " Труд "

Сред препоръчаните ограничения са и българските жители, планиращи пътувания отвън страната, наложително да подписват медицински застраховки. Общо 9 противоепидемични ограничения се вкарват със законопроекта.

Сред тях са възбраната на визити на увеселителни и игрални зали, нощни заведения, питейни заведения, заведения за хранене, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафенета, сладкарници и огромни търговски центрове вид МОЛ, като се изключи банковите и застрахователните офиси, питателните магазини и аптеките в тях.

На заведенията за хранене и заведенията за бързо обслужване се позволяват доставки на адрес при строго съблюдаване на санитарно-хигиенните условия. Неупоменатите действия не престават да действат по досегашния ред при строго съблюдаване на санитарно-хигиенните условия.

Забраняват се образователните занятия и всички извънкласни мероприятия, не разрешават се визитите на децата в детските ясли и детските градини, както и всевъзможни групови форми на активност и работа с деца и възпитаници отвън системата на предучилищното и учебното обучение, които се провеждат и организират от физически и юридически лица, без значение от правно-организационната им форма.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР