Правителството получи подкрепа от бизнеса за присъединяването на страната ни

...
Правителството получи подкрепа от бизнеса за присъединяването на страната ни
Коментари Харесай

Бизнес лидери и посланици подкрепиха присъединяването ни към еврозоната

Правителството получи поддръжка от бизнеса за присъединението на страната ни към валутния механизъм ERM II. Това стана ясно на Четвъртата годишна среща на Българския конгрес на бизнес водачите и посланиците. В полемиката участваха вицепремиерът Екатерина Захариева, посланикът на Италия н.пр. Стефано Балди, ръководителят на Европейска комисия в България Огнян Златев, изпълнителният шеф на Българската организация за вложения Стамен Янев и почетният консул на Молдова инж. доктор Веселин Чипев.

Брюксел поддържа опита на българското държавно управление за скорошно присъединение на страната ни към еврозоната, което съгласно специалистите ще усъвършенства изискванията за бизнеса и вложения. Огнян Златев регистрира, че еврото е втората по значимост международна валута и втората най-разпространена - с съвсем идентичен дял при интернационалните заплащания. На второ място е по количества отпускани заеми и запаси в централните банки. По думите му това е ясна проява за силата и въздействието на еврото.

"Стабилността на европейската валута дава сигурност на предприятията, които търгуват с Европа ", уточни той. Като преимущество Златев посочи междуфирмената търговия без пресмятане на курсове, спомагателни банкови такси и счетоводни разноски. Както и при извършването на покупки онлайн, пътешестване в други страни без визити в обменни бюра.

"Политиката на ЕЦБ обезпечава ценова непоклатимост на общата валута. Контролирането на инфлацията носи доста преимущества за стопанската система. Ниски лихви по заемите и непоклатимост при построяването на бизнес връзките ", посочи Златев.

Посланикът на Италия н.пр. Стефано Балди посочи, че участието в еврозоната е авторитет, само че по-важното е, че води до непоклатимост. "Въпросът е дали искаш непоклатимост, или искаш да работиш в изолираност. Въпросът е дали ще търсиш непоклатимост самичък, или ще членуваш в група, в клуб. Бих споделил, че еврозоната е вярната група ", изясни Стефано Балди.

Почетният консул на Молдова инж. доктор Веселин Чипев на собствен ред съобщи, че чака възстановяване на изискванията за правене на бизнес след приемането на еврото.

"Правителството се надява да получи позитивеноценка за присъединението на страната ни към валутния механизъм ERM II ( "чакалнята на еврозоната ") през месец юли и счита, че еврозоната е едно положително място за България ", заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. По думите ѝ по тази причина участието е главен приоритет, по който се работи години наред
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР