Правителството отпусна 20 млн. лв. на Българската академия на науките

...
Правителството отпусна 20 млн. лв. на Българската академия на науките
Коментари Харесай

Кабинетът дава 20 млн. лв. за увеличение на заплатите в БАН

Правителството отпусна 20 млн. лева на Българската академия на науките (БАН) за нарастване на възнагражденията на учените. С тези средства ще се покачат началните размери на главната работна заплата на университетския състав, считано от 1 януари 2022 година, оповестяват от МОН. За разлика от учените, заплатите на учителите да вземем за пример бяха увеличени от 1 април.

Допълнителните средства за Българска академия на науките се отпускат за осъществяване на знаци за научно и иновационно развиване, избрани в съглашение сред МОН и Българска академия на науките, както и за планове, създадени от учените по критерии, признати от Академията, показват от МОН. И тук прави усещане, че съглашението е подписано сред министерството и академията, до момента в който, които би трябвало да получат държавните университети за 2022 година, ще им се предоставят само в случай че одобряват за препоръка, едностранно подготовена от МОН.

Освен повишение на каузи на изявленията в авторитетни списания, съглашението на Българска академия на науките с МОН планува повишение на патентната интензивност на откривателите с 10%. Академията ще притегли още 40 млади откриватели и нови докторанти, като им обезпечи по-добри условия за кариерно развиване. Българска академия на науките ще създаде редица планове, измежду които ще има и такива, по които ще бъдат включени учени, потърпевши от военната инвазия в Украйна.

 

21 национални стратегии

Днес държавното управление утвърди и 21 национални стратегии за развиване на образованието. Две от тях са нови - " Заедно в изкуствата и спорта "  и " Подкрепа на просветителните посредници и обществените служащи ". С първата стратегия ще се влагат 90 млн. лева в личностното развиване на учениците посредством занимания с групови спортове и изкуства. С 10 млн. лева по другата нова стратегия ще се обезпечат възнагражденията на не по-малко от 900 посредници и обществени служащи - както към този момент назначени, по този начин и нови.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР