Правителството одобри проект на нов Закон за виното и спиртните

...
Правителството одобри проект на нов Закон за виното и спиртните
Коментари Харесай

В ход е нов закон за виното и спиртните напитки

Правителството утвърди план на нов Закон за виното и спиртните питиета, направен взаимно от Министерство на земеделието, храните и горите и Министерство на стопанската система. Промяната му е обвързвана с нуждата от осъществяване на рекомендации от страна Европейската комисия във връзка с съответни разпореждания, които водят до разминавания сред настоящото право на Европейски Съюз и прилагания закон сега у нас.

Ще се контролират по нов метод публичните връзки, свързани с изискванията и реда за произвеждане, преправка, търговия и надзор на гроздето за вино и спиртни питиета, както и ръководството и контрола на лозаро-винарския капацитет.

Включени са разпореждания, според които продуктите от лозаро-винарския бранш, следва да се създават по правила за енологичните практики и ограничавания. Етикетирането на продуктите ще бъде съобразено с измененията в настоящата в региона европейска правна рамка. Целта е да се подсигурява публичното здраве и упованията на потребителите във връзка с качеството и индустриалните способи.

Законът контролира статута на лицата, които създават и оферират винено грозде и лозаро-винарски артикули, както и плодови виновност и оцет.

С плана на новия нормативен акт ще се предотвратяват нелоялни практики, с цел да се реализира бистрота и конкуренция на пазара при производството на спиртни и винени питиета. Установяват се характерни избрания и условия за ракия, мастика, и дестилатите за тяхното произвеждане. Тези избрания акцентират обичайния темперамент на българските питиета и по-специално на ракията. Разписани са правила за произвеждане на спиртни питиета с географско напътствие.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР