Правителството обсъди със социалните партньори промяната на държавния бюджет за

...
Правителството обсъди със социалните партньори промяната на държавния бюджет за
Коментари Харесай

Въпреки неразбирателството в тристранката, промените в бюджета могат да се гласуват в МС и да се внесат в НС

Правителството разиска със обществените сътрудници смяната на държавния бюджет за тази година. Не всички промени срещнаха разбирането на работодатели и синдикати.

Повече от три часа обществените сътрудници не можаха да реализират единодушие по множеството точки, заложени в актуализацията на бюджета, бюджетите на ДОО и Здравната каса. Основните забележки на синдикатите бяха свързани с незадоволителното ограничения за нарастване на приходите на хората след зародилата рецесия с високите цени на горивата и питателните артикули.

Синдикатите упорстват да бъдат увеличена минималната работна заплата. Остро против това се оповестиха от бизнеса и държавното управление. Аргументът на вицепремиера Асен Василев е, че минималната работна заплата към този момент един път е увеличавана от 1 април. От бизнеса не са удовлетворени от това, че липсват антиинфлационни ограничения, заложени в бюджета. Разкритикуваха и метода, по който ще бъдат увеличени пенсиите тази година. Те са срещу въвеждането на 60 лева добавка, защото считат, че това ще дебалансира системата.

Асен Василев дефинира срещата като ползотворна и съобщи, че част от бележките ще бъдат прегледани.

Няма задоволително обстоен разбор за това до каква степен тези ограничения ще повлияят в действителност върху темпа на инфлация, разяснява Станислав Попдончев от Българската стопанска камара.

" Не подкрепихме предлагането за изменение на закона за ДОО, защото считаме, че препоръчаното нарастване на пенсиите дебалансира системата и още веднъж нарушава връзката сред осигурителния принос и размера на пенсията. Съзнаваме, че обстановката е комплицирана. Не виждаме гаранция за обезпечаване на финансиране за продължение на компенсационните ограничения за високата цена на електрическата енергия за бизнеса. Такива диалози предстоят с изменение на Закона за енергетиката. Ние считаме, че увеличението на размера на дълга е обосновано, отчитайки това, че предстоят падежи през идната година и сега дълговият пазар разрешава набирането на тези средства на конкурентна цена ", съобщи Добрин Иванов - АИКБ.

От КНСБ не са подкрепили и трите бюджета, тъй като виждат политика по приходите и това е главното им терзание, акцентира основният икономист на синдикатите.

" Като се отваря изходът на системата, т.е.: вършат се повече разноски и по никакъв метод не се подсигуряват повече доходи във фондовете на Национален осигурителен институт. Това значи в действителност, че всяка година този трансфер от държавния бюджет, с цел да може да си разреши Национален осигурителен институт да изплаща тези пенсии, ще би трябвало да продължава да се случва ", изясни Ваня Григорова - КТ " Подкрепа ".

Актуализацията включва главно антикризисните ограничения, посочи вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

" Има редица оферти от съдружните сътрудници. Те би трябвало да бъдат в допълнение разисквани, остойностени и да се откри финансиране за тях. Няма по какъв начин да бъдат заложени за сметка увеличение на недостига ", сподели още той.

Основните параметри на смяна на бюджета предвижат инфлация от 11.9 приблизително за годината, като нарастването на питателните артикули в края на годината ще бъде близо 24%, а на горивата - близо 14%. Освен това е планувано нарастване на пенсиите от 1 юли - 10% на всички пенсии плюс 60 добавка. Така минималната пенсия става 467 лева, оптималната - 2000. Въвежда се 0% Данък добавена стойност за хляба и 9% за доставката на природен газ.

Въпреки че през вчерашния ден бюджетът не беше гласуван на Тристранния съвет, не пречи той да бъде гласуван в Министерския съвет, а след това да бъде импортиран в Народното събрание. В четвъртък е планувано първото му четене в комисията по бюджет и финанси.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР