В парламентарните избори, при същия процент от обработени избирателни секции

...
В парламентарните избори, при същия процент от обработени избирателни секции
Коментари Харесай

Силяновска и ВМРО-ДПМНЕ водят при първоначалните резултати на обработените протоколи

В парламентарните избори, при същия % от обработени изборни секции ВМРО-ДПМНЕ има 33,80 % от гласовете, при 11,31 % за СДСМ.

В албанския политически блок до този миг съотношението е в интерес на обединението " Европейски фронт ", водена от ДСИ - 22,48 %, пред обединението на албанските опозиционни партии " Заслужава си " с 19,25 % от гласоподавателите. " Левица получава 5,14, а ЗНАМ - 3,76 % от гласовете на гласоподавателите.

" Ясно е, че ВМРО-ДПМНЕ има огромна преднина пред СДСМ, а Гордана Силяновска-Давкова ще бъде новият президент на Северна Македония ", сподели зам.-председателят на партията Тимчо Муцунски пред телевизия Сител.

От първичните резултати от протоколите, които партията също обработва редом, Муцунски счита, че ВМРО-ДПМНЕ ще има най-малко 55 депутати в 120-местния парламент на страната.

" Откритият протест от страна на ДСИ се провали. Управляващите елити бяха победени от народа. Днешният ден извади на повърхността всички игри на държавното управление и с това се оказа правилно това, за което предизвестяваме, че ДСИ желае рецесия ", сподели още Муцунски.

За сходен сюжет на изборите за президент в Северна Македония от ВМРО-ДПМНЕ говореха в последните дни от предизборната акция, а през целия ден главният акцент беше дали в президентските избори ще бъде преминат конституционният предел за дали своят вот над 40 % от записаните в изборните описи. Към 18.30 ч. съгласно информация от Държавната изборна комисия за президент са дали своят вот 46,37 % от гласоподавателите, а в парламентарните избори са дали своят вот 53,43 % от гласоподавателите в Северна Македония.

В страната през днешния ден се организира втория тур на президентските и парламентарни избори.

Според представителя на СДСМ Богданка Кузеска, която също направи изказване в партийната централа, изборите са били почтени и демократични, макар че са били установени незначителни нередности.

" Всяка партия ще дава отговор пред себе си и пред жителите. СДСМ прикани всеобщо жителите да упражнят правото си на глас ", сподели Кузеска в отговор на въпрос за " тихия протест " на президентските избори. Съмненията за подобен протест се дължат на данните на Държавната изборна комисия, че в регионите с преобладаващо население от албанската общественост изборната интензивност беше доста по-ниска, в сравнение с в първия тур на президентските избори.

Говорителят на ДСИ Арбер Адеми съобщи, че чакат историческа победа и всеобщ референдум за обединението " Европейски фронт ", която ще има над 20 депутати и изрично отхвърли партията да е провела протест на президентските избори, наричайки го агитация от страна на ВМРО-ДПМНЕ.

Изборният ден в Северна Македония завърши, щабовете към този момент се приготвят за главните конференции и първичните изборни резултати.

По-рано кандидатът за президент на Република Северна Македония, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, Гордана Силяновска чака да удостовери резултата от първия тур на президентските избори, а жителите да осъзнаят, че правото на глас е едно от най-важните политически права.

" Няма по-естествено от това да си оказваме помощ ", уточни Силяновска в отговор на въпрос по пътя на дипломацията или на борбата към България ще поеме, в случай че бъде определена за президент.

" Мисля, че не инцидентно живеем едни до други. Разбира се, че детството ми мина с деца от България, учех в учебно заведение " Георги Димитров " и като дете обичах Елин Пелин. Във Венецианската комисия работехме с прелестния професор Танчев, рецензент ми беше проф. Воденичаров, имам книга на проф. Карасимеонов, няма по-естествено нещо от това да си оказваме помощ. Но не мога да не кажа, че не считам ветото за инструмент за създаване на другарство и добросъседство. Очаквам, че като страна членка на Европейски Съюз България ще следва модела на Швеция, Дания и Финландия, които са били главните поддръжници на Литва, Латвия и Естония за участие в Европейски Съюз. Така че дано този, който е по-напред, да ни покаже пътя и да върви дружно с нас по него. Мисля, че тогава няма да има нито една причина да не се почитаме, да не си сътрудничим във всички области, в това число и в политиката. Аз, несъмнено, съм обречена да си подпомагам с българските сътрудници, нямам друга опция ", сподели Силяновска.

В отговор на въпрос дали ще се срещне с българския президент Румен Радев, в случай че бъде определена, Силяновска отговори, че към този момент не може да каже.

" Не мога да кажа в този момент, не знам. Едно от първите ми изявления беше, че няма да пътувам нито до Брюксел, нито по света, в случай че не ме поканят и че бих желала да направя първите си срещи със съседите, тъй като би трябвало да градим районна политика. Само по този начин ще бъдем по-силни в Европейски Съюз, а от кого да чакам схващане и помощ, в случай че не от съседите ", сподели след гласуването си Силяновска.

Според нея няма смяна в позицията на ВМРО-ДПМНЕ във връзка с преговорната рамка.

" Съгласна съм с (президента на Франция) Макрон, че Европейски Съюз не е единствено география и общественост, а демократична философия. Смятам, че това, което се отнася до всички страни в Европейски Съюз, би трябвало да се отнася и до България. Че критериите от Копенхаген са тези, въз основа на които се прави оценка напредъка на страните, че идентичността и историята не са част от договарянията. Знаете, че в преамбюла на Договора за другарство и добросъседство ясно написа, че България би трябвало да оказва помощ на Северна Македония по пътя й към Европейски Съюз. Редно е да седнем и да беседваме дали можем по различен метод да интерпретираме преговорната рамка и да дадем звук на добросъседство и другарство на Договора за другарство и добросъседство ", уточни Силяновска.

Тя повтори тезата си, че " един подобен казус на слагане на условия ще роди други прецеденти и ще сложи под въпрос политиката на Европейски Съюз за разширение ", а измененията в конституцията, които са изискване за започване на договаряния с Европейски Съюз, не са част от критериите от Копенхаген, тъй като Северна Македония пази човешките права, до момента в който България не е изпълнила решенията на Европейския съд за правата на индивида и " не признава македонско малцинство ".

" И ние бяхме доста умерени, като предложихме първата другарска крачка да бъде осъществяване на присъдите на съда от Страсбург, даже предложихме отсрочено деяние на измененията в конституцията, с цел да имаме късмет дружно и другарски в това време да създадем крачките напред. Коректно е в случай че и в (Северна) Македония и в България има малцинства, никой да не отхвърля това ", съобщи Силяновска.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР